Είναι πολλά τα λεφτά... Ίντερ!

Σε εξαγορά του 70% της Ίντερ έναντι 270 εκατ. ευρώ προχώρησε η κινεζική εταιρεία λιανικής Suning Commerce Group Ltd, σε μία σπάνια κίνηση εξαγοράς ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομάδας από κινεζικό όμιλο.

Η Κινέζικη Suning θα εξαγοράσει υφιστάμενες και νέες μετοχές της Ίντερ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη. Μετά την εξαγορά η επιχειρηματική ομάδα με επικεφαλής τον Ινδονήσιο επιχειρηματία Τοχίρ, που ελέγχουν σήμερα τους ''νερατζούρι'' θα διατηρήσουν το 30%.

«Χέρι χέρι με την Ίντερ, η κίνηση αυτή έχει να κάνει με την εξέλιξη της Suning στη βιομηχανία του αθλητισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομίλου Sunning, Ζαν Γκιντόνγκ «Επίσης αποτελεί ιστορικό βήμα για το κινεζικό ποδόσφαιρο», πρόσθεσε.

Η επένδυση έρχεται έπειτα από το στόχο της Κίνας να δημιουργήσει μία βιομηχανία αθλητισμού αξίας 5 τρις γιουάν (760 δισ δολ.) ως το 2025 καθώς ο Πρόεδρος της χώρας Xi Jinping σκοπεύει να εξελίξει τη χώρα σε μία ποδοσφαιρική δύναμη. Κινεζικές ομάδες έχουν επενδύσει φέτος τα περισσότερα χρήματα για την ανεύρεση ταλέντων και κάποιοι απ' τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας έχουν επενδύσει σε ομάδες και προγράμματα προπονήσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

«Η στρατηγική της Suning στον αθλητισμό είναι σοβαρή και αποτελεί την έναρξη μίας πιο διευρυμένης παγκόσμιας στρατηγικής», είπε ο Thohir κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία της κινεζικής εταιρείας. «Η Κίνα θέλει να αγκαλιάσει και να αναπτύξει το ποδόσφαιρο τόσο στο εσωτερικό της όσο και διεθνώς», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει 70.000 γήπεδα ποδοσφαίρου μέχρι το 2020 και έχει θέσει στόχο η εθνική ομάδα της Κίνας να είναι ηγέτιδα δύναμη στην Ασία ως το 2030.

Οι μεγάλες επενδύσεις στον αθλητισμό επίσης αποτελούν μέρος της στρατηγικής της Suning να δημιουργήσει ένα ισχυρό μπραντ στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, εκτιμά ο Liao Xinyu, αναλυτής της UBS Securities Asia Ltd .

«Το ντιλ είναι μεγάλο για την Suning που αναζητά ευκαιρίες στον κλάδο του αθλητισμού», λέει ο Liao. «Η στρατηγική της μπορεί να δημιουργήσει πιο πιστούς πελάτες», προσθέτει.  Και άλλες κινεζικές εταιρείες ωστόσο αναζητούν ευκαιρίες να επενδύσουν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Φέτος ο όμιλος του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Γουάνκγ Γιανλίν,Ντάλιαν Γουάντα υπέγραψε συμφωνία με την FIFA και έγινε ο πρώτος μεγάλος χορηγός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε. 

Επίσης ένας όμιλος Κινέζων επενδυτών φέρεται να “κυνηγά” την εξαγορά της Μίλαν από την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Παράλληλα ένας άλλος κινεζικός όμιλος υπό την China Media Capital Holdings εξαγόρασε προς 400 εκατ. δολ. στην Manchester City τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η Suning κατέβαλε 270 εκατ. δολ. στην La Liga ώστε η συνδρομιτική ιστοσελίδα της, PPTV να έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα του ισπανικού πρωταθλήματος. Επίσης έχει δαπανήσει πολλά εκατομμύρια για να πείσει ακριβούς ξένους παίκτες να μεταγραφούν στην τοπική της ομάδα, Γιαντσού Σάνινγκ

κείμενο: newmoney.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ