ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
The Veggera Project – Βεγγέρα: Γυναικείες κοινότητες ανταλλαγής
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου
SHARE:
Το πρότζεκτ «Βεγγέρα» είναι μια πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδας και πολιτιστικής διαχειρίστριας Ειρήνης Αμπουμόγλι και αποσκοπεί στο να δραστηριοποιήσει τη γυναικεία κοινότητα στο χωριό, να εστιάσει στις ιδιαίτερες εμπειρίες των γυναικών και να αναδείξει τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους. Πλαισιώνεται από μία ομάδα συνεργατών, τις ανθρωπολόγους Μαρία Μπαρέλη και Εφροσύνη Κουτσούτη, την κοινωνιολόγο και χορογράφο Θάλεια Δήτσα και την κινηματογραφίστρια Sibylle Meder. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου. Συνεργάζονται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεύθερνας και το Κέντρο Μελετών για το Κοινωνικό Φύλο του Πανεπιστημίου Κρήτης.
(Η Ειρήνη Αμπουμόγλι έχει καταγωγή από τη μητέρα της από τις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου και τα τελευταία τρία χρόνια κατοικεί μόνιμα στην Κρήτη.)
Η Βεγγέρα θέλει να ενθαρρύνει τη συνθήκη της διαγενεακής ανταλλαγής και του δημιουργικού μοιράσματος μεταξύ των γυναικών του χωριού. Ταυτόχρονα, στοχεύει και στη δημιουργία ενός αρχείου προφορικών αφηγήσεων για τη ζωή και τις εμπειρίες των γυναικών του χωριού, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει για την εξέλιξη και την αλλαγή στις ζωές μας η γνώση και ο αναστοχασμός πάνω στην ιστορία, ειδικά στην ιστορία που δε θα βρούμε γραμμένη στα βιβλία.
Έτσι λοιπόν συναντιόμαστε στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ελεύθερνας, τον οποίο με μεγάλη χαρά και προθυμία μάς παραχώρησε ο Σύλλογος. Έχουμε δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο που προσκαλεί τις γυναίκες όλων των ηλικιών να συμμετέχουν, να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες και να μοιραστούν χρόνο έξω από τις υποχρεώσεις και απαιτήσεις της καθημερινότητας τους.
Η πρώτη συνάντηση έγινε το Φεβρουάριο του 2020, όπου, με ένα ανοιχτό κάλεσμα, προσκαλέσαμε τις γυναίκες του χωριού να συναντηθούμε και να μιλήσουμε για τις ανάγκες μας και τις ιδιαιτερότητες της ζωής των γυναικών στα χωριά μέσα στην κρητική πραγματικότητα. Στη συνέχεια προτείναμε όλες και αποφασίσαμε τις δράσεις που κάναμε στις συναντήσεις μας.
Συναντιόμαστε λοιπόν, κάθε εβδομάδα, οι γυναίκες του χωριού - από τις εγγόνες μέχρι τις γιαγιάδες (γυναίκες από 15- 75 ετών) - στο ίδιο τραπέζι, πίνουμε καφέ, καλαμπουρίζουμε, γελάμε, και υλοποιούμε τις δράσεις που έχουμε σχεδιάσει από κοινού.
Παράλληλα, το πρόγραμμα της Βεγγέρας προσφέρει σταθερά δημιουργική απασχόληση από θεατροπαιδαγωγούς στα παιδιά της κοινότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα της απρόσκοπτης συμμετοχής όλων των γυναικών.
Οι δράσεις ποικίλουν από τη συλλογή και καταγραφή άγριων χόρτων και προφορικής ιστορίας, μέχρι μαθήματα φωτογραφίας με τα smartphones. Έχουμε στα σχέδια επίσης μάθημα τυροκομίας και παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων, με κύριο χαρακτηριστικό όλων των δράσεων την αλληλοδιδασκαλία και την αξιοποίηση των γνώσεων και των ταλέντων των ίδιων των γυναικών, τόσο των μεγαλύτερων, όσο και των νεότερων.
Ταυτόχρονα απολαμβάνουμε την παρέα μας, ανιστορούμε τις ζωές μας, αναστοχαζόμαστε για το πως αλλάζουν οι συνθήκες των γυναικών από γενιά σε γενιά· συζητάμε και επεξεργαζόμαστε τρόπους εξωστρέφειας και ανάδειξης της σημασίας της συμμετοχής των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Η ανταλλαγή αυτή, συνιστά πηγή ενδυνάμωσης για όλες μας. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης δομής για τη συνάντηση αυτών των γυναικών και η διάχυση της πρακτικής και σε άλλες κοινότητες.
Οι συναντήσεις της Βεγγέρας ξεκίνησαν 8 Φεβρουαρίου 2020 και συνέχισαν μέχρι τις 8 Μάρτη, που γιορτάσαμε όλες μαζί την ημέρα της γυναίκας. Στην εκδήλωση μας, που μαζευτήκαμε περίπου 50 γυναίκες από την Ελεύθερνα, τα γύρω χωριά και το Ρέθυμνο, μιλήσαμε για την ιστορία της Παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας και τις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος τόσο διεθνώς και στην Ελλάδα. Κουβεντιάσαμε για τη θέση των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία, τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Παρουσιάσαμε επίσης έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή των γυναικών στο χωριό της Ελεύθερνας με θεματικές όπως ο γάμος, οι εποχιακές εργασίες, η εκπαίδευση κ.α. Η έκθεση αυτή παραμένει στον χώρο του Συλλόγου. Τέλος, χορέψαμε, τραγουδήσαμε και γλεντήσαμε όλες μαζί, αφού φάγαμε το φαγητό που είχαν μαγειρέψει οι ίδιες.
Μέχρι τις 8 Μάρτη είχαμε επίσης ολοκληρώσει το εγχείρημα της καταγραφής και συλλογής των κυρίων χόρτων του χωριού, και της δημιουργίας φυτολογίου. Στο σημείο αυτό, μετά τη γιορτή μας, χρειάστηκε να διακόψουμε τις συναντήσεις μας απότομα λόγω του κορωνοϊού.
Την περίοδο της απομάκρυνσης και της καραντίνας καταφέραμε να κρατήσουμε μία επικοινωνία με τις γυναίκες και πραγματοποιήσαμε ένα online σεμινάριο φωτογραφίας με smartphone, μέσω βίντεο που ετοίμασε η Sibylle Meder και ανεβάζαμε στο youtube, με πολύ θετικά και όμορφα αποτελέσματα!
Μετά από σχεδόν τρεις μήνες απόστασης έχουμε αρχίσει και πάλι με αισιοδοξία τις συναντήσεις μας, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου όπου θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με μια γιορτή!
Το πρότζεκτ και ο χώρος μας είναι ανοιχτός στο να τον επισκεφτούν και να βεγγερίσουν μαζί μας γυναίκες και από άλλες περιοχές.
Περισσότερες πληροφορίες, βίντεο και φωτογραφίες θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
Facebook: theveggeraproject
Instagram: the_veggera_project
Youtube: The veggera project crete channel
Website: www.theveggeraproject.gr (υπό κατασκευή)
Το πρότζεκτ “Βεγγέρα” είναι ένα από τα 15 projects σε όλη την Ελλάδα που επιλέχθηκαν και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα “Start - Create Cultural Change”.
Με την υποστήριξη του Start - Create Cultural Change.
Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Λίγα λόγια για το START
Το START – Create Cultural Change είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα. Yποστηρίζει νέες και νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες προσφέρουν ένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο και ενισχύουν το τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον κοινωνικο-πολιτιστικό τομέα και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα START είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο www.startgreece.net