ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Των αντρειωμένων τ' άρματα"
Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, θα διαρκέσει από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου,
Το 1821 η Κρήτη ξεσηκώθηκε μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα και παρότι η επανάστασή της διήρκεσε σχεδόν 10 δέκα χρόνια, δεν είχε ευτυχές τέλος. Πώς όμως πολεμούσαν οι Κρητικοί; Ποια ήταν τα όπλα της εποχής και ποια από αυτά φτιάχτηκαν στην Κρήτη; Ποια αντικείμενα κουβαλούσαν μαζί τους στις μάχες και τι έκαναν όσοι δεν διέθεταν κανονικό οπλισμό;
Αυτό είναι το κεντρικό θέμα της έκθεσης-ορόσημο που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 15 Μαΐου, στις 7:30 το απόγευμα, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, σε συνεργασία με τον συλλέκτη και ιστορικό ερευνητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, ο οποίος, μετά από πολύχρονες προσπάθειες έχει συγκεντρώσει και κυρίως επαναπατρίσει μοναδικά κειμήλια και όπλα εκείνης της εποχής.
Για πρώτη φορά θα δείτε και θα μάθετε ότι εκτός από τα κρητικά μαχαίρια υπήρχαν γιαταγάνια, πιστόλες και τουφέκια, που φτιάχνονταν στην Κρήτη, με συγκεκριμένα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά. Επίσης, θα διαπιστώσετε ότι τα κρητικά μαχαίρια είχαν μεγάλη ποικιλομορφία και δεν έφεραν υποχρεωτικά διχαλωτή λαβή.
Θα σας εντυπωσιάσουν τα υλικά προετοιμασίας της μάχης. Θα συγκινηθείτε από την ευρηματικότητα με σκοπό την επιβίωση στα κακοτράχαλα βουνά. Θα έρθετε σε επαφή με τεκμήρια τέχνης, τεχνικής και αισθητικής του κρητικού λαού. Ο κρητικός οπλισμός της εποχής του ’21 αποτελεί σημαντική πτυχή του υλικού λαϊκού πολιτισμού της Κρήτης που παρέμεινε άγνωστη έως σήμερα.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://efttzir.gr/ ή να συνδεθείτε στο κανάλι https://www.youtube.com/@user-
Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, θα διαρκέσει από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα. Πρόκειται για τον τέταρτο σταθμό στην περιοδεία της. Στους προηγούμενους σταθμούς της, Μαλεβίζι, Ρέθυμνο και Χανιά σημειώθηκε αθρόα προσέλευση κοινού.