ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τίτλοι «Τιμής και Ευγνωμοσύνης 2022» από την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Λασιθίου
Ποιους αποφάσισε να τιμήσει η Εταιρεία
H Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου στη συνεδρίαση της 27ης Δεκεμβρίου 2022 αποφάσισε, για έβδομη συνεχή χρονιά, - όπως ανακοίνωσε - να τιμήσει ανθρώπους οι οποίοι με το έργο τους συμβάλλουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του Νομού Λασιθίου.
Αναλυτικά η Εταιρεία ομόφωνα αποφασίστηκε να απονεμηθεί τίτλος «Τιμής και Ευγνωμοσύνης 2022»:
Στον Γιώργο Γαλανάκη, για τη συμβολή του στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και την ανάπτυξη των Ελληνικών Σπουδών και των Γραμμάτων στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου.
Ο Γιώργος Γαλανάκης γεννήθηκε στη Σητεία, το 1953. Είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.
Από το 1982 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται στην κτηνοτροφία και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το 2020 ίδρυσε και χρηματοδοτεί την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος», με έδρα την Σητεία. Στόχος της Εταιρείας είναι να προσφέρει στη κοινωνία της Σητείας, σε διάφορα επίπεδα Πολιτισμό και Παιδεία. Η Εταιρεία έκτοτε έχει να επιδείξει πολύ σπουδαίο έργο στον Πολιτισμό και τα Γράμματα.
Ο Γιώργος Γαλανάκης, επίσης, τα τελευταία 12 χρόνια προσφέρει και εθνικό έργο αφού πρωταγωνιστεί στην ανάδειξη της έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, ως χορηγός και πρωτεργάτης στην ενίσχυσή της. ώστε να προσελκύσει φοιτητές με την καθιέρωση υποτροφιών. Για την προσφορά του αυτή το Τμήμα Ρουμανικών Γλωσσών και Λογοτεχνιών Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του απένειμε τον τίτλο του επιτίμου μέλους του.
Στον πρώην Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Κρήτης, Γιάννη Λουκαράκη, για τη συμβολή του στην ανάδειξη της Τοπικής Ιστορίας, και ειδικότερα στη μορφή του ναυάρχου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Νεάρχου, γιού του Ανδοτίμου, ο οποίος καταγόταν από την Λατώ και την Καμάρα. Την αρχαία πόλη που βρισκόταν στη θέση του σημερινού Αγίου Νικολάου.
Ο Γιάννης Λουκαράκης διατέλεσε δήμαρχος την περίοδο 2003-2006 και με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το μνημείο που αφιερώθηκε στον Νέαρχο και το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της μαρίνας του Αγίου Νικολάου.
Στον Μανόλη Μακράκη, για τη συμβολή του στην έρευνα και την διάδοση της Τοπικής Ιστορίας της Κρήτης.
Ο Μανόλης Μακράκης γεννήθηκε το 1962 στον Καραβάδo Ηρακλείου. Αποφοίτησε από το Λύκειο Αρκαλοχωρίου και από την Ναυτική Ακαδημία Ηρακλείου και στη συνέχεια ταξίδεψε ως ανθυποπλοίαρχος σε ποντοπόρα πλοία.
Είναι ακόμη πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ανακηρύχθηκε επίσης διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Από το 1989 υπηρετεί ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ έχει διατελέσει Κοινοτάρχης Καραβάδου, Διευθυντής Σχολείου και Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου.
Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων που αφορούν την Ιστορία της Κρήτης.
Από το 1998 ζει μόνιμα στην Ελούντα .
Στον Γιώργο Παναγιωτάκη, για τη συμβολή του στην έρευνα και την διάδοση της Τοπικής Ιστορίας της Κρήτης.
Ο Γιώργος Παναγιωτάκης γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο της επαρχίας Λασιθίου, σπούδασε δε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Το ενδιαφέρον του για την ιστορική έρευνα και τον πολιτισμό της Κρήτης γενικότερα, τον ώθησε στο γράψιμο βιβλίων γύρω από τους τομείς αυτούς. Το σύνολο σχεδόν των βιβλίων του έχει μεταφραστεί και στις τρεις σημαντικότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά.
Είναι ο κύριος εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου, του Λαογραφικού Μουσείου και της Εκκλησιαστικής Συλλογής που λειτουργούν περισσότερο από 25 χρόνια στον γενέθλιο τόπο του.
Για το έργο του έχει τύχει πολλών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων και από την Ακαδημία Αθηνών (δύο φορές).
Στον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκο Τζανάκη, για τη συμβολή του στην έρευνα, και την ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση σχετικά με τις ιώσεις και την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης γεννήθηκε το 1957 στην Ιεράπετρα. Τελείωσε το Δημοτικό στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, το Γυμνάσιο Αρρένων στην Ιεράπετρα και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Πνευμονολογία. Διδάκτορας ανακηρύχθηκε από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης και σήμερα κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Συμμετέχει ακόμα σε πολλές εθνικές και διεθνείς επιτροπές, ενώ έχει και πλουσιότατο συγγραφικό έργο.
Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού και των άλλων ιώσεων η καθιερωμένη κατ’ έτος τελετή απονομής κρίθηκε από το Δ.Σ. ότι δε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα προγραμματιστεί ειδική εκδήλωση προκειμένου να γίνει γνωστό ευρύτερα το έργο των τιμωμένων.