γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*
Μυστικά και ψέματα, αλήθειες και φαντασία μοναδική. Διαφορετικές ιστορίες όλες που ακουμπούν το σήμερα, τα προβλήματα στις σχέσεις, τις οικογένειες και την σύγχρονη κοινωνία. Εκτός και αν σου αρέσει το διάβασμα. Τότε όλα γίνονται μαγικά και παίρνουν άλλη μορφή σαν ξεπηδήσουν από τις σελίδες των βιβλίων.
Δώρα πολύτιμα οι λέξεις , οι εικόνες, η φαντασία των συγγραφέων!
Κανελόνια μετά φόνου, Εύα Κασιάρου, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Ωραίος τίτλος για αστυνομικό εφηβικό μυθιστόρημα. Γεμάτος μυρωδιές, μυστικά και …συνταγές. Απνευστί το διάβασα θέλοντάς να μάθω ποιος ήταν αυτός ο δολοφόνος που τόσο εύκολα ομολόγησε στην αρχή ένα έγκλημα που θα μπορούσε να αποκαλεστεί…συνηθισμένο. Μια οικογένεια αυστηρών αρχών, πλούσια με μυστικά και ψέματά γεμάτη. Μια κόρην στην εφηβεία που τα ΄χει όλα και παίζει με όποιο αγόρι βρεθεί στο δρόμο της. Ένας άλλος έφηβος που η οικογένεια του ήταν σχεδόν ανύπαρκτη και για αυτό στιγματίστηκε τις χειρότερες ταμπέλες. Αδιαφορία, μοναξιά, χαμηλή αυτοεκτίμηση και παραβατική συμπεριφορά για επιβίωση ή αναγνώριση. Κι ο Αριστείδης ο τρίτος της παρέας, το καλό παιδί που ανατρέπει τα πάντα. Ένας φόνος που μέλει να ανακαλυφθεί ο πραγματικός δολοφόνος.
Εύα Κασιάρου πολυγραφότατη και σε διαφορετικά είδη γραφής. Παιδικό, εφηβικό, παραμύθι, μυθιστόρημα, αστυνομικό, ψυχολογία. Οφείλω να πω πως με ξάφνιασε τούτο το βιβλίο και την ίδια στιγμή με γέμισε πολλά και θετικότατα συναισθήματα. Όλη η σύγχρονη κοινωνία σε εκατό εξήντα σελίδες που διαβάζονται χωρίς σταματημό. Πλοκή, δράση, εξελίξεις, ανατροπές και πολλές εκπλήξεις. Αγωνία, περιέργεια και πολλές διαπιστώσεις. Η δύσκολη εφηβεία σε πρώτο πλάνο. Η οικογένεια βασικός πυλώνας εξέλιξης προσωπικοτήτων και ακραίων καταστάσεων. Συναισθήματα , ζωές που ψάχνουν να βρουν καλύτερους τρόπους επιβίωσης. Ίντριγκες, οικογενειακά μυστικά και αστυνομικό δαιμόνιο.
Μια συνταγή αιτία φόνου; Ή μήπως φταίει ο έρωτας που δεν ικανοποιείται με τα λίγα; Εγωισμοί, αρρωστημένη ζήλια, απωθημένα, και μεγάλα οικογενειακά μυστικά. Από εκείνα που δεν λέγονται αλλά κρατούν μια ολόκληρη ζωή χωρίς συγχώρεση και γεμάτα με μίσος, ενοχές και απρόσμενες εξελίξεις. Γεμάτο μυστήριο και διαρκή ανατροπή όλο το βιβλίο.
Θέματα πολλά θίγονται, σχέσεων, ανάμεσα σε φίλους, πάτερα και γιού, μητέρας και κόρης. Είπαμε, τα εφηβικά προβλήματα και οι έντονοι έρωτες που φέρνουν αδιέξοδα και φτάνουν σε ακραίες συμπεριφορές.
Να το διαβάστε, να αναλογιστείτε πως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Πως η αληθινή ευτυχία δεν κρύβεται ποτέ στα χρήματα αλλά στα μικρά καθημερινά πράγματα και σχέσεις.
Και πάνω απ’ όλα μια πολύ δυνατή ιστορία γεμάτη μυστήριο και απρόσμενο τέλος!
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: http://www.kokkiniklostibooks....
Για εφήβους και μεγάλους…
Χαριστική βιβλιοθήκη, Αντώνης Παπαθεοδούλου – Δικαίος Χατζηπλής, εικ: Μυρτώ Δεληδοριά, εκδ. Πατάκη
Αχ, αυτές οι δανειστικές βιβλιοθήκες…
Που ΄χουν μέσα τους εκατομμύρια θησαυρούς και τους μοιράζουν απλόχερα αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να τους επιστρέψεις τα μαγικά τους περιτυλίγματα. Όλοι εκείνοι οι ήρωες, οι δράκοι, οι νεράιδες, οι βασιλιάδες, τα παράξενα πετούμενα, τα ζώα, οι ιππότες ζωντανεύουν τόσο μοναδικά απ΄ τις σελίδες των βιβλίων που τόσο ακούραστα φιλοξενούν στα ράφια τους. Κι είναι εκεί και περιμένουν και πετάνε απ΄ τη χαρά τους τα βιβλία σαν τα πάρει κάποιο χέρι παιδικό. Κι εσύ, που δυσκολεύεσαι να συμμαζέψεις όλους αυτούς τους θησαυρούς που σου χαρίζονται μέσα από τις χιλιάδες ιστορίες τους. Αναρωτιέσαι πως να αποχωριστείς τούτα τα μαγικά βασίλεια. Όμως έτσι λειτουργούν οι βιβλιοθήκες…δανειστικά! Ή μήπως όχι; Μήπως τελικά όλα τούτα που έχουν μέσα τους, είναι δικά μας, μέσα μας, γραμμένα με ανεξίτηλα γράμματα και εικόνες στην ψυχή και το μυαλό;
Πόσο αληθινή, απλή, μοναδική και υπέροχη τούτη η ιστορία του Δικαίου Χατζηπλή και του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Έτσι ακριβώς συμβαίνει με τις βιβλιοθήκες. Κρύβουν αμέτρητους και τεράστιους θησαυρούς που τελικά δεν τους δανείζεσαι αλλά σου τους χαρίζουν γιατί σε κάνουν να νοιώθεις πως είναι …κτήμα σου. Μια ιστορία που ανοίγει καινούργιες σελίδες στη σκέψη των μικρών παιδιών, που αρνούνται να δεχθούν πως κάτι ,ΔΕΝ, τους ανήκει. Που πρέπει να μπουν στη διαδικασία να επιστρέψουν, να συμμορφωθούν με κανόνες και απαιτήσεις και υποχρεώσεις για να μάθουν να είναι συνεπείς. Όμως το βιβλίο είναι ένας απέραντος κόσμος που δεν μπορεί πάντα να σου ανήκει. Μπορεί να είσαι κομμάτι του ο ίδιος, μπορεί να ταυτιστείς με οποιονδήποτε ήρωα . Αυτό το κάνει ξεχωριστό και όχι η …ιδιοκτησία του χαρτιού. Η χαρά του ταξιδιού, η απόλαυση της ανάγνωσης αυτά μετράμε σε ένα καλό βιβλίο. Και φυσικά οι βιβλιοθήκες πρέπει να είναι ζωντανές και η ζωντάνια θεριεύει με την «κίνηση» των βιβλίων. Να φτάσουν…παντού!
Υπέροχη η ιδέα και των δυο εμπλεκόμενων στην ιστορία του Σοφοκλή. Αλήθειες και επιθυμίες που δένουν απόλυτα. Μια προσέγγιση διαφορετική που κάνει πιο εύκολο τον …αποχωρισμό αγαπημένων αντικειμένων. Έτσι και αλλιώς έτσι θα έπρεπε να λένε τις βιβλιοθήκες …Χαριστικές γιατί πραγματικά τα δώρα τους είναι ότι πιο πολύτιμο μπορεί να αποκτήσει ένας άνθρωπος ενήλικας και μη.
Όπως πάντα η Μυρτώ Δεληβοριά έδωσε πνοή σε τούτη την ιστορία με τον μοναδικό της και πολύ ξεχωριστό τρόπο σε ένα βιβλίο που μοιράζει πολλά δώρα!
Για κάθε βιβλιοθήκη που χαρίζει αυτήν την ξεχωριστή μυρωδιά, την περιπέτεια και τις αλήθειες του κόσμου. Για κάθε παιδί που ονειρεύεται και αγαπά τα βιβλία…
Για μικρούς και μεγάλους που η φαντασία τους κρατά ζωντανούς…
Μπροστά στην Τηλεόραση, Μάκης Τσίτας, εικ: Ανδριάννα Ρούσσου, εκδ. Ψυχογιός
Τηλεόραση, μέλος κάθε σχεδόν οικογένειας. Μόνο που δεν είναι ισότιμο. Απαιτεί χώρο, χρόνο και χαρίζει …εθισμό. Είναι πάντα ανοιχτή στα περισσότερα σπίτια. Παίζει πολλές φορές δυνατά, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τη δύναμη και τα καμώματά της. Μια εγωίστρια τύπισσα λοιπόν που απλά …κάθεται σε περίοπτη θέση και μαγνητίζει μικρούς, και μεγάλους. Αυτό ακριβώς σχολιάζει και αφηγείται μοναδικά η νέα ιστορία του Μάκη Τσίτα. Μια τηλεόραση γιγάντια, δώρο διαγωνισμού που συμμετείχε η μαμά θα γίνει η αιτία να αλλάξει όλη η ζωή μιας οικογένειας. Όλοι θα ζουν μέσα από αυτήν. Κι όλοι θα ενημερώνονται, θα διασκεδάζουν, θα πλήττουν, θα απασχολούν όλο τους τον χρόνο μιας και δεν θα κλείνει ποτέ. Κι αυτή η τηλεόραση θα ξέρει τα πάντα και θα είναι όλα σωστά. Όλα; Ίσαμε εκείνη την φοβερή στιγμή που ακόμα και τα νέα της γειτονιάς θα μαθευτούν από τις ειδήσεις. Χωρίς παρουσίες κοντά σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, χωρίς συναισθήματα ιδιαίτερα, χωρίς ντροπή. Κάπως έτσι ένοιωσε κι ο μπαμπάς της ιστορίας για τον φίλο του, τον Τέλη, που έπαθε τόση ζημιά. Κι ήταν τόση η λύπη του που άλλαξε στάση και συνειδητοποίησε πως η ζωή είναι έξω από το σπίτι, τις οθόνες και τα ατέλειωτα σνακ. Όλα αλλάζουν και η ζωή γίνεται πάλι όμορφη, ανθρώπινη και ουσιαστική….Βόλτες στο πάρκο με τη μαμά, βιβλία, παραμύθια κι αγκαλιές με όλους. Γέλια, φωνές και …ζωή!
Αυτό να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως η ζωή είναι έξω , μας περιμένει κι όχι στα όρια ενός καναπέ που μας κάνει μαλθακούς και σχεδόν αδιάφορους. Καταπληκτική η προσέγγιση του Μάκη Τσίτα. Ένεση συνείδησης, ξεσκούντημα βολέματος. Συναισθήματα γεμάτο το βιβλίο. Σκέψεις και ταρακουνήματα δυνατά. Ο εθισμός σε ηλεκτρονικές συσκευές και οθόνες φέρνει πάντα απομάκρυνση, μοναξιά και έλλειψη ενδιαφερόντων. Προσοχή μας λέει το βιβλίο….Ζήστε το παρόν , με τους φίλους, με την οικογένεια. Μοιραστείτε στιγμές, δημιουργήστε λόγους που σας κρατούν ενωμένους, δυνατούς και χαρίζουν ομορφιά, δύναμη και ουσιαστικά πράγματα.
Με την υπέροχη εικονογράφηση της Ανδριάνας Ρούσσου τούτη η γραφή γίνεται πολύτιμο «εγχειρίδιο» για κολλημένους …μπροστά στην τηλεόραση, ή όπου!
Για παιδιά από πέντε χρόνων
*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός
https://zhtunteanagnostes.blog...