ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στέλλα Βουτουφιανάκη: «Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση που θα τραγουδήσω στο ΠΣΚΗ»

Η Ηρακλειώτισσα υψίφωνος μιλά στο Cretalive για τη συναυλία της Μ. Τετάρτης με τίτλο «Πασχαλινή συναυλία με διάσημα αριστουργήματα της θρησκευτικής κλασικής μουσικής»

Στέλλα Βουτουφιανάκη

 Μία ξεχωριστή βραδιά αναμένεται να περάσουν όσοι βρεθούν στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης 16 Απριλίου όπου θα πραγματοποιηθεί «Πασχαλινή συναυλία με διάσημα αριστουργήματα της θρησκευτικής κλασικής μουσικής». Σπουδαίοι συντελεστές αναμένεται να ταξιδέψουν το κοινό στον κόσμο της μπαρόκ μουσικής, θα διευθύνει ο Μαέστρος Γιάννης Πρωτόπαπας ενώ θα συμμετάσχουν αξιόλογοι σολίστες από την Κρήτη, η Μικτή Χορωδία Δήμου Ηρακλείου, η Μικτή Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και το Μπαρόκ ορχηστρικό σύνολο.

Η Ηρακλειώτισα υψίφωνος Στέλλα Βουτουφιανάκη μιλά για την επιστροφή της στη γενέθλια πόλη τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό σαν καλλιτέχνης επιστρέφεις στον τόπο καταγωγής σου και αξιόλογοι άνθρωποι να σου δίνουν ευκαιρίες για να μπορείς να ακολουθήσεις τη δική σου διαδρομή και να προσφέρεις στους δικούς σου ανθρώπους όσα κατέκτησες με κόπο.»

Image
Στέλλα Βουτουφιανάκη

Τη Μεγάλη Τετάρτη στις 21:00 στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» του ΠΣΚΗ θα πραγματοποιηθεί μία Πασχαλινή Συναυλία. Τι θα ακούσουμε εκείνη τη βραδιά;

«Στα πλαίσια της πασχαλινής συναυλίας θα ακούσουμε θρησκευτικά μουσικά έργα που συνδέονται με το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας. Πρόκειται για τη Missa Brevis σε Ρε ελάσσονα του W.A.Mozart, το Miserere mei, Deus του G. Allegri και το Stabat Mater του G.B.Pergolesi. Είναι όλα έργα φωνητικά που ανήκουν χρονολογικά στην εποχή του μπαρόκ και του κλασικισμού. 

Ιδιαίτερα το Stabat Mater του Pergolesi στο οποίο έχω τη χαρά να τραγουδάω το μέρος της σοπράνο είναι ένα εξαιρετικό έργο υψηλής αισθητικής και μουσικής αξίας. Το κείμενο ανήκει σε ένα είδος θρησκευτικής ποίησης που άνθισε στην κεντρική Ιταλία τον ύστερο Μεσαίωνα. Ο τίτλος προέρχεται από την πρώτη πρόταση του ύμνου “Stabat mater dolorosa, juxta crucem lacrimosa” «Στέκονταν η μητέρα τεθλιμμένη, κάτω από το σταυρό δακρυσμένη». Φημολογείται ότι γράφτηκε από τον Jacopone da Todi. Πρόκειται για έργο που σε λίγα μόνο χρόνια ήταν γνωστό και αγαπητό σε όλο τον τότε μουσικό κόσμο, με τεράστιο θρησκευτικό αντίκτυπο στην κουλτούρα.

Παράλληλα, αποτελεί ένα έργο με μεγάλη συναισθηματική αξία για εμένα. Ήταν από τα πρώτα που αγάπησα και τραγούδησα ως έφηβη χορωδός με την Παιδική Νεανική Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου το Πάσχα του 2009. Είχαμε συνεργαστεί με τον Αλέξανδρο Μυράτ και τη Simfonietta Χανίων. Από τότε οραματιζόμουν να το τραγουδήσω ως σολίστ και τώρα με αυτή συναυλία - σύμπραξη με το ΠΣΚΗ, μετά από 16 χρόνια αισθάνομαι σαν να ανοίγει ένας νέος κύκλος, σε αυτή την πόλη όπου ξεκίνησαν όλα.»

Μιλήστε μας λίγο για τη δική σας πορεία στο τραγούδι αλλά και στο ρόλο που διαδραματίζει το ΠΣΚΗ σε κάποιον που θέλει να διαγράψει τη δική του πορεία σε αυτό το χώρο;

«Τον Ιούλιο του 2024 ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο κλασικό τραγούδι στο Κονσερβατόριο Fontys του Tilburg της Ολλανδίας. Ο δάσκαλός μου Sinan Vural, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και καλλιτέχνης, μου έδωσε όλα τα τεχνικά εφόδια και μου αποκάλυψε τα μυστικά του τραγουδιού. Έκτοτε η Μήδεια Ιασωνίδη με έχει επηρεάσει καθοριστικά. Η εμπειρία του εξωτερικού με γαλούχησε να πιστεύω στην αφοσίωση στο αντικείμενο. Διαμόρφωσε τις καλλιτεχνικές μου συνήθειες και τον τρόπο που αντιμετωπίζω το επάγγελμα μου.

Αποφοίτησα με άριστα το 2019 από την ειδίκευση Μονωδίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στη Θεσσαλονίκη με καθηγήτρια την Αγγελική Καθαρίου. Αισθάνομαι τυχερή που σπούδασα στην Ελλάδα και το τονίζω καθώς ο συνδυασμός πρακτικών και θεωρητικών σπουδών δίνουν την τριβή, το χρόνο και τη γνώση που είναι απαραίτητη ώστε να μπουν οι βάσεις της κατανόησης για το μεγαλείο της μουσικής. Η μουσική είναι τόσο επιστήμη, όσο και τέχνη. 

Έκτοτε, συμμετέχω σε συναυλίες και παραστάσεις στην Ελλάδα και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Έχω ασχοληθεί με το θέατρο, την επιτέλεση, τον κινηματογράφο, το μόντελινγκ. Πιστεύω πως όλα συνδέονται και με βοηθούν με τη μουσική. 

Ξεχωρίζω τη συνεργασία μου με την Περιφέρεια Κρήτης για την επιτελεστική δράση στα Ανώγεια με τίτλο “The road to the Labyrinth”, τη συμμετοχή μου στην ταινία μικρού μήκους “ The rise of the Caryatids, τη συνεργασία μου με το Musetta Ensemble και την περιοδεία μας στη Βαρκελώνη, την παρουσίαση της παράστασης Cortigiana Honesta, στο Tivoli Vredenburg στην Ουτρέχτη, την συμμετοχή μου ως Ισμήνη στη όπερα “Antigone”στο Muziekzaal του Tilburg, και αυτή την περίοδο τη συνεργασία μου με το ΠΣΚΗ και το Γιάννη Πρωτόπαπα για την πασχαλινή συναυλία. 

Χαίρομαι βαθύτατα που η Κρήτη και το Ηράκλειο διαθέτουν ένα χώρο που προσφέρει καλλιτεχνικό προϊόν αξιώσεων στην κοινωνία. Ο κύριος Μύρων Μιχαηλίδης ως καλλιτεχνικός διευθυντής είναι η ψυχή του εγχειρήματος. Ο Γιάννης Πρωτόπαππας, ως ανερχόμενος μαέστρος με την ομάδα άξιων ανθρώπων που τους πλαισιώνει ξέρουν να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες τάσεις και να ψυχανεμίζονται τις ανάγκες του κοινού. Έχουν σαφές όραμα να προσφέρουν στον τόπο και να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που αφενός εκπαιδεύει το κοινό της Κρήτης στις πτυχές του καλλιτεχνικού προϊόντος και αφετέρου αναδεικνύει δημιουργικές ομάδες με ντόπιους, νέους καλλιτέχνες και όχι μόνο. Κάθε χρόνο το ΠΣΚΗ γίνεται όλο και καλύτερο μαθαίνοντας και προσφέροντας μεγαλύτερη ποικιλία θεαμάτων στο κοινό. 

Προσωπικά αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση που θα τραγουδήσω στο ΠΣΚΗ, στην πόλη του Ηρακλείου που με ανάθρεψε καλλιτεχνικά από μικρό παιδί και αφουγκράστηκε το όνειρό μου να γίνω τραγουδίστρια. Είναι σημαντικό σαν καλλιτέχνης επιστρέφεις στον τόπο καταγωγής σου και αξιόλογοι άνθρωποι να σου δίνουν ευκαιρίες για να μπορείς να ακολουθήσεις τη δική σου διαδρομή και να προσφέρεις στους δικούς σου ανθρώπους όσα κατέκτησες με κόπο.»

Στοιχεία παράστασης : 

Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2025
21:00 

Κύκλος | Ορατόριο

Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού»

Τρία αριστουργηματικά έργα της δυτικής θρησκευτικής μουσικής  πλημμυρίζουν με υποβλητικές μελωδίες  την αίθουσα  «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Φωνητικά μέρη απαράμιλλης ομορφιάς, ήχοι καθαροί και συναισθηματικά φορτισμένοι με σημείο αναφοράς το Θείο Πάθος υφαίνουν μία ατμόσφαιρα μουσικής κατάνυξης και μας μεταφέρουν στο συγκινητικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας. 

Το Miserere mei, Deus του Γκρεγκόριο Αλλέγκρι, το  Missa Brevis σε Ρε ελάσσονα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και το Stabat Mater του Τζοβάνι Μπατίσα Περγκολέζι παρουσιάζονται σε μία μεγαλοπρεπή συναυλία πλαισιωμένη εξ ολοκλήρου από το άρτιο καλλιτεχνικά δυναμικό του τόπου μας.

Αξιόλογοι σολίστες από την Κρήτη, η Μικτή Χορωδία Δήμου Ηρακλείου, η Μικτή Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Μπαρόκ ορχηστρικό σύνολο ενώνονται μουσικά σε μία ηχητική μυσταγωγία υπό τη διεύθυνση του χαρισματικού μαέστρου Γιάννη Πρωτόπαπα. 

Συντελεστές:

Stabat Mater
Υψίφωνος: Στέλλα Βουτουφιανάκη
Υψίφωνος: Σύλβια Στρούθου

Missa Brevis
Υψίφωνος: Ειρήνη Αγγελάκη
Μεσόφωνος: Κωνσταντίνα Σηφάκη
Τενόρος: Νικήτας Λαδάκης
Μπάσος: Μάνος Ζουμπουλάκης 

Μικτή Χορωδία Δήμου Ηρακλείου
Διεύθυνση χορωδίας: Γιάννης Κιαγιαδάκης 

Μικτή Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
Διεύθυνση χορωδίας: Λένα Χατζηγεωργίου 

Μπαρόκ ορχηστρικό σύνολο 

Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Πρωτόπαπας

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση