ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

"Πού πάει μια σκέψη όταν ξεχαστεί;"

Μία παράσταση από το 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο.

"Πού πάει μια σκέψη όταν ξεχαστεί;"

Η Θεατρική Ομάδα του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, παρουσιάζει:

«ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΟΤΑΝ ΞΕΧΑΣΤΕΙ;» την Πέμπτη 22 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο κηποθέατρο "Μ. Χατζιδάκις.

 Μια προσέγγιση της Νέκυιας 
(ραψωδία Λ, Ομήρου Οδύσσεια).

Από τον Ιανουάριο, το σχολείο επιλέχθηκε μέσα από 120 σχολεία και είναι ένα από τα 20, τελικά, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου με τίτλο “ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ” *, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
15 έφηβοι μαθητές του Γυμνασίου γεμίζουν τη σκηνή προβληματισμένοι, μπερδεμένοι, μην μπορώντας να εξηγήσουν τον κόσμο γύρω τους, τον κόσμο μέσα τους. Με λίγα μεν χρόνια παρουσίας στη Γη, αρκετά όμως για να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται την έννοια της Ιστορίας, του παρελθόντος και της συνείδησης του εαυτού τους ως αυθύπαρκτης οντότητας, θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν και να απαντήσουν τα ερωτήματά τους με ένα "όχημα" διαφορετικό...
Ενθυμούμενοι επί σκηνής τη ραψωδία Λ "Νέκυια" της Οδύσσειας του Ομήρου (αυτήν που στο σχολείο, συνήθως, διδάσκονται περιληπτικά ή και καθόλου), θα αφηγηθούν κομμάτια της ιστορίας με τον δικό τους τρόπο, θα αναπαραστήσουν σκηνές, θα λειτουργήσουν ως άλλος Χορός σε καθοριστικούς μονολόγους και θα μπλέξουν μέσα σε όλα αυτά δικά τους κείμενα που έγραψαν με αφορμή το αυθεντικό κείμενο της ραψωδίας και τις απαντήσεις τους σε ένα ερώτημα του Freud "πού πάει μια σκέψη όταν ξεχαστεί;". 
Ερμηνεύοντας, λοιπόν, τους συμβολισμούς αυτής της αρχαίας και πανανθρώπινης ιστορίας, θα εμπνευστούν από τις περιπέτειες του Οδυσσέα και το παράδοξο ταξίδι του στον Κάτω Κόσμο για να καταλάβουν τελικά επί σκηνής πως, τελικά, σε μια κρίσιμη στιγμή, που όλα φαντάζουν δύσκολα και περίπλοκα, ίσως χρειάζεται μια άλλη "κατάβαση" στον εσώτερο εαυτό μας, στο παρελθόν μας για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε το παρόν μας και να "προβλέψουμε το μέλλον μας". 
Ή για να το πούμε πιο απλά, να αντιληφθούν πως, τώρα, λίγο πριν την ενηλικίωση, ίσως χρειάζεται να κάνουν λίγα βήματα πίσω, πριν κάνουν το μεγάλο άλμα μπροστά... 

“ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ “
Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε γυμνάσια και λύκεια της περιφέρειας, και επιχειρεί να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους έφηβους της επαρχίας και το Εθνικό θέατρο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και νέους που συνομιλούν και συνδημιουργούν.
Μέχρι σήμερα 80 σχολεία και ισάριθμοι εκπαιδευτικοί,  και πάνω από 1000 έφηβοι έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η δίψα των μαθητών για έκφραση, επικοινωνία και δημιουργία, και  η ανάγκη των εκπαιδευτικών για ουσιαστική μαθητεία στους τρόπους προσέγγισης και δουλειάς με μια θεατρική ομάδα, επιβεβαιώνουν την αξία της βιωματικής μάθησης μέσα από το θέατρο. Η θεατρική πρακτική αναδεικνύεται ως εξαιρετικά δημιουργικό και απελευθερωτικό εργαλείο για προσωπική αλλά και κοινωνική αλλαγή, ένα πεδίο έκφρασης και ουσιαστικού διαλόγου, ώστε μαθητές και καθηγητές από κοινού να δουλέψουν για τον ίδιο στόχο: να μιλήσουν για ό,τι τους απασχολεί και να φανταστούν έναν καλύτερο κόσμο. 
Πληροφορίες: Φράγκος Βαλάντης, Yπεύθυνος συντονισμού προγράμματος
Email: [email protected]

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ  ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ
Α1 ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Α2 ΜΑΡΙΑ-ΤΙΤΙΚΑ ΜΑΤΘΑΙΑΚΗ
Α4 ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΑ
Α5 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΕΣ
Α5 ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗ
Α5 ΑΡΜΕΛΑ ΚΟΥΡΤΙ
Α7 ΑΝΝΑ ΦΑΣΟΥΛΑ
Α7 ΚΟΣΜΑΣ ΧΝΑΡΑΚΗΣ
Β8 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΑΡΟ
Β3 ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
Β6 ΑΛΕΞ ΟΜΕΡΙ
Β7 ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΕΓΡΕΔΑΚΗΣ
Β8 ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ 
Γ2 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΛΙΝΗΣ-ΚΛΙΝΑΚΗΣ
Γ2 ΕΥΘΑΛΙΑ ΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ, ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ:
ΛΑΣΚΟΣ ΑΡΗΣ
Κείμενο: αποσπάσματα από "Ομήρου Οδύσσεια", μτφρ. Δημήτρη Μαρωνίτη / "Οδυσσέας ο ταξιδευτής της ζωής", Αγγελική Μουρατιδου / κείμενα των μαθητών που συμμετέχουν στην παράσταση 
Μουσική:  Nick Cave, Μικες Γλύκας, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Steve Sharples, Eden Ahbez
  Υπεύθυνες Καθηγήτριες:
Μοσχοβάκη Κορίνα
Κωνσταντάκη Φωτεινή
Μπίρμπα Ελισάβετ
Σε συνεργασία με τον Όμιλο δημιουργικής γραφής και τις καθηγήτριες Τζαγκαράκη Θεοδοσία και Παπαδάκη Βίλμα
 
Σκίτσα made by: Λουράκης Κων/νος
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση