ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι λέξεις φωτίζουν το σκοτάδι!

Black Out Poetry από το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

No profile pic


της Άννας Στυλιανάκη

Μια ξεχωριστή βραδιά, γεμάτη συναισθηματική φόρτιση, ζήσαμε όσοι βρεθήκαμε την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου όπου παρουσιάστηκε από το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ το βιβλίο «Όταν οι λέξεις φωτίζουν το σκοτάδι …Black Out Poetry» στο πλαίσιο της «Έκθεσης Οπτικής Ποίησης»

Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο Black Out Ποίησης στην Ελλάδα. Η συγγραφέας και συντονίστρια της ομάδας δημιουργικής γραφής του ΚΕΘΕΑ Μαρία Δασκαλάκη αναφέρει ότι ο όρος «Black Out Poetry» θα μπορούσε να αποδοθεί, κάπως ελεύθερα, ως «μαυρισμένα κείμενα». Αυτή την τεχνική της λογοκρισίας, που παραπέμπει σε απολυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταστείλουν την έκφραση, χρησιμοποίησαν τα μέλη της ομάδας για να πετύχουν να εκφραστούν. Τούς δόθηκαν κείμενα εφημερίδων ποικίλου περιεχομένου και έπρεπε να εστιάσουν στις λέξεις που τους άρεσαν και να δημιουργήσουν γύρω από αυτές μια ποιητική σύνθεση. Στη συνέχεια έσβηναν ό,τι δεν αξιοποίησαν. Μόνος περιορισμός ήταν ότι αυτό που προέκυπτε έπρεπε να μπορεί να διαβαστεί από τα αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω. Το αποτέλεσμα είχε όχι μόνο λογοτεχνική και αισθητική αξία αλλά εντασσόταν στο πλαίσιο της Οπτικής Ποίησης μια και οι συμμετέχοντες συνόδευαν την ποιητική τους δημιουργία και με εικαστική σύνθεση.

Και όπως λένε τα μέλη της ομάδας: «Μέσα από αυτό τον καινούριο- για μας- τρόπο έκφρασης, μαυρίζοντας και κρατώντας, μάθαμε με λίγες λέξεις να εκφράζουμε συναισθήματα, κάνοντας τη δυσκολία, χαρά και τη χαρά δημιουργία. Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιήσαμε το σκοτάδι: για να τονίσουμε το φως. Τόσο απλά».

Ο υπεύθυνος Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ Μάνος Ταμιωλάκης μοιράστηκε τη χαρά του για το τελικό αποτέλεσμα αναφέροντας ότι η έκδοση των ποιημάτων σε βιβλίο ήταν μονόδρομος αφού «…έτσι αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο η συσσωρευμένη ασυνείδητη γνώση, απόρροια των παθών του παρελθόντος, για να φωτιστεί με λέξεις και σχήματα ένα καλύτερο, δημιουργικό παρόν».

Για το βιβλίο επίσης μίλησαν η ποιήτρια Ειρήνη Παραδεισανού καθώς και μέλη της ομάδας. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η φιλόλογος Λίζα Σκλάβου. Την όλη βιβλιοπαρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαίρη Καριωτάκη.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε από τα μέλη της Ομάδας Θεάτρου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ το Μουσικοθεατρικό Δρώμενο «Η Κραυγή της Σιωπής» σε σκηνοθεσία Μαρίνας Σπανάκη και μουσική του Γιάννη Τσιλογιάννη. Το Δρώμενο πραγματικά μάς καθήλωσε … Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι νιώσαμε ότι « …Δεν υπάρχει τέλος όταν …οι ραγισμένοι άνθρωποι αφήνουν το φως να συνενώσει τα κομμάτια τους…»

Ο κ Ταμιωλάκης ευχαρίστησε επίσης τον σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ για την εν μέρει χρηματοδότηση της έκδοσης , την Άννα Μαρία Αλογδιανάκη και τον Δημήτρη Βυτινιώτη για την αφιλοκερδή ηλεκτρονική επεξεργασία των έργων και την απόδοση των κειμένων στα αγγλικά αντίστοιχα. Όλο το project και η εκδήλωση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στηρίχτηκε στον εθελοντισμό και την αφιλοκερδή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 9 Φεβρουαρίου,

ώρες λειτουργίας:9.00-14.00, 17.00-21.00 Είσοδος ελεύθερη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση