ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το όνομά μου είναι Γιώργος Σεφέρης*… στα Παραμύθια του Σαββάτου!
Πως είναι άραγε να γεννιέσαι την χρονιά που αλλάζει αιώνα στα 1900;
Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη
Μια μέρα που υπάρχει στο ημερολόγιο μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, αυτήν της 29ης Φεβρουαρίου, στα Βουρλά της Σμύρνης και να ζήσεις σε πολλές πόλεις του κόσμου με συντροφιά σου ένα χαρτί, μια πένα και μόνο την δική σου έμπνευση και την ποίηση;
Είναι αυτό που λέμε πως γίνεσαι παγκόσμιος πολίτης μέσα από τα γραπτά σου και αν κι έχουν περάσει 53 χρόνια που έχεις φύγει από την ζωή, σε διαβάζουν, σε «τραγουδούν», σε διδάσκουν …παντού.
Γίνεται λοιπόν να συμβεί αυτό, αν το όνομά σου είναι Γεώργιος Σεφεριάδης ή Σεφέρης και είσαι ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές, παγκόσμια.
Στο βιβλίο του Νίκου Μαθιουδάκη και του Μάνου Μπονάνου διαβάζουμε μια βιογραφία του μεγάλου μας ποιητή σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και μαθαίνουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες και στιγμές της ζωής του. Ξεκινώντας από τα παιδικά χρόνια, περνάμε στην ενήλικη ζωή και αφού πια αποκτά το διπλωματικό διαβατήριο ταξιδεύουμε, (εκτός από τη ροή του κειμένου και με την εκπληκτική εικονογράφηση της Αγγελικής Μπόζου) στον κόσμο.
Το ταξίδι έχει σταθμούς…
Το σπίτι της οδού Άγρας, κοντά στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο είναι η τελική επιλογή του ποιητή που τον σημάδεψε κι ήταν εκεί που δέχτηκε μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων μέχρι την τελευταία του πνοή.
Στο βιβλίο θα διαβάσουμε μικρά απόσπασμα τα ανθρώπων πού έζησαν κοντά του και τον γνώριζαν καλύτερα από τον καθένα. Θα μάθουμε λεπτομέρειες της προσωπικότητάς του από την Άννα Λόντου, κόρη της Μάρως Σεφέρη, τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη, από επιστολές του στην αδελφή του Ιωάννα μα και στην αγαπημένη του Μάρω. Θα δούμε τον τρυφερό και τόσο διαφορετικό Σεφέρη χωρίς το προσωπείο του διπλωμάτη και του σοβαρού και στιβαρού ανθρώπου, όπως πίστευαν πως ήταν, όσοι δεν τον γνώριζαν καλά.
Το πρώτο μέρος του βιβλίου κλείνει με την αναφορά στην μεγάλη κοσμοσυρροή που έγινε την ημέρα της κηδείας του που εξελίχθηκε σε διαδήλωση κατά της δικτατορίας.
Στο δεύτερο μέρος θα μάθουμε πιο αναλυτικά για την ποίηση του Σεφέρη που ανήκει στην περίφημη γενιά του ’30 και στα ρεύματα μιας νέας ελληνικότητας και μοντερνισμού. Θα δούμε όλο το έργο του σε μεταφράσεις, αντιγραφές και μεταγραφές. Θα διαβάσουμε μικρά αποσπάσματα από το ημερολόγιό του και αρκετές απόψεις από επιφανείς κριτικούς για το έργο του.
Επί 44 έτη ο Γιώργος Σεφέρης δημοσίευσε 11 συλλογές ποιημάτων, δύο μυθιστορήματα, αρκετά προσωπικά και κριτικά κείμενα και τόμοι από επιστολές για αρκετούς επιφανείς ανθρώπους αλλά και στην σύζυγό του Μάρω και την αδελφή του Ιωάννα Τσάτσου.
Εντυπωσιακό το κεφάλαιο «Σκαρφαλώνοντας λέξεις, όπως μια ανεμόσκαλα» για την μέτρηση και την ανάλυση των χιλιάδων λέξεων στο έργο του ποιητή.
Ξεχωριστό βιβλίο γνώσεων, συλλογών και αποσπασμάτων ενός από τους κορυφαίους μας ποιητές. Ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης με την πένα των δύο συγγραφέων Νίκου Μαθιουδάκη και Μάνου Μπονάνου μπαίνει στα σπίτια και τις βιβλιοθήκες των νεαρών αναγνωστών με ιδιαίτερο τρόπο και αβίαστα ώστε να μάθουν τη ζωή, το έργο, τις λέξεις του. Σημαντικό εγχειρίδιο για κάθε εκπαιδευτικό και μαθητή.
Η Αγγελική Μπόζου προσθέτει τα μέγιστα με τα πινέλα και τα σκίτσα της κι έτσι τούτο το βιβλίο γίνεται άρτιο και μοναδικά καλαίσθητο όχι μόνο για παιδιά αλλά και ενήλικες που θέλουν μια πιο σύντονη και κατατοπιστική βιογραφία του Γιώργου Σεφέρη.
Να το ψάξετε οπωσδήποτε και διαβάστε εδώ ένα μικρό απόσπασμα : https://ikarosbooks.gr/1179-onoma-moy-einai-giorgos-seferis.html
*Το όνομά μου είναι Γιώργος Σεφέρης, Νίκος Μαθιουδάκης- Μάνος Μπονάνος, εικ: Αγγελική Μπόζου, εκδ. Ίκαρος
Ακολουθεί σε ξεχωριστή παρουσίαση και το επίσης καταπληκτικό: Το όνομά μου είναι Κ.Π. Καβάφης, της ίδιας σειράς και φιλοσοφίας.