ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι «κρυφές» πινελιές του Μιχάλη Οικονόμου «φωτίζονται» στο Μέτσοβο
Ενενήντα χρόνια από το θάνατό του, 118 έργα του αποκαλύπτονται για πρώτη φορά μέσω της Πινακοθήκης Αβέρωφ στο Μέτσοβο, κερδίζοντας τα βλέμματα των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών.
Ο Μιχάλης Οικονόμου υπήρξε ένας ιδιαίτερος και εξαιρετικά ταλαντούχος ζωγράφος, από τους λιγότερο προβεβλημένους και γνωστούς στο ευρύτερο κοινό της χώρας μας. Ενενήντα χρόνια από το θάνατό του, 118 έργα του αποκαλύπτονται για πρώτη φορά μέσω της Πινακοθήκης Αβέρωφ στο Μέτσοβο, κερδίζοντας τα βλέμματα των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών.
Αυτό που μαγνητίζει στους πίνακες είναι η τεχνική των χρωμάτων και του φωτός, τις οποίες ο καλλιτέχνης κατακτά και διαμορφώνει, όπως επίσης και οι πειραματισμοί του πάνω στις φέρουσες επιφάνειες στις οποίες ζωγράφιζε. Για παράδειγμα ο Οικονόμου επέλεγε να μετατρέψει σε καμβά το χαρτόνι, το λινό σεντονόπανο και τις φανέλες, όπου το χνούδι τους ήταν κατάλληλο για να διεισδύσει το χρώμα.
«Στην Πινακοθήκη μας είχαμε δύο έργα του Οικονόμου, τα οποία πάντα μας άρεσαν πάρα πολύ. Γνωρίζαμε την επιμελήτρια, την ιστορικό τέχνης, δρ Αφροδίτη Κούρια αλλά και συγγενείς του καλλιτέχνη. Όλα αυτά ήταν μια πρώτη μαγιά για να ξεκινήσουμε και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να κάνουμε μια έκθεσή του στο Μέτσοβο», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος του Δ.Σ. της Πινακοθήκης Αβέρωφ, Σωτήρης Ιωάννου.
Στην πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση με τίτλο «Μιχάλης Οικονόμου (1884 - 1933) η αλχημεία της ζωγραφικής» παρουσιάζεται, μέσα από μια σειρά πινάκων, ο σύντομος βίος 45 χρόνων του καλλιτέχνη και η ακόμη συντομότερη περίοδος δημιουργίας, εικοσιδύο χρόνων, από το 1909 έως το 1931.
Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τόσο μεγάλη έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο, αρκετά μικρότερες, μία το 1926 στον Παρνασσό όταν ήταν ακόμη εν ζωή ο ζωγράφος και μία το 1961 στην Αθήνα.
Τα έργα συγκεντρώθηκαν από άλλα μουσεία της Ελλάδας καθώς και από ιδιώτες συλλέκτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να εκτεθούν οι πίνακες ζωγραφικής και η διαδικασία αναζήτησης κράτησε περισσότερο από επτά με οκτώ μήνες.
Από τα εγκαίνια της έκθεσης, που τελέστηκαν από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πέρα από τους μεμονωμένους επισκέπτες, αρκετά σχολεία έχουν κλείσει ραντεβού για να επισκεφτούν τον χώρο και να γνωρίσουν τον «άγνωστο» για πολλούς καλλιτέχνη. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Μέτσοβο έως τις 15 Ιανουαρίου 2024 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Ίδρυμα Θεοχαρά