ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί του Ντουμπάι

Το Εμιράτο έχει ιστορία πέντε χιλιάδων ετών

No profile pic

Όλοι θεωρούν ότι το Ντουμπάι είναι μια καινούργια πόλη. Η ιστορία του όμως πάει 5000 χρόνια πίσω. Οι αρχαιολόγοι έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά από αρχαιολογικούς θησαυρούς. Ανάμεσά τους αυτό το παλιό λιμάνι που ήταν ο εμπορικός κόμβος στην Τζουμέιρα. Το αποκαλούσαν η Λευκή Πόλη:

«Όταν ανακάλυψαν την πόλη, παρατήρησαν ότι οι τοίχοι των κτιρίων στην Τζουμέιρα ήταν από λευκό γύψινο επίχρισμα. Τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Φαντάστηκαν πώς ήταν η πόλη κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Αββασιδών και την είδαν να προβάλει λευκή από τις ακτές του Περσικού Κόλπου» αναφέρει ο δρ. Μανσούρ Μποράικ, αρχαιολόγος του δήμου του Ντουμπάι.

Ο αρχαιολογικός χώρος Τζουμέιρα χρονολογείται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. και δίνει μια εικόνα της περιοχής, κατά τη διάρκεια του χαλιφάτου των Αββασιδών. Η γεωγραφική τοποθεσία είναι πολύ σημαντική. Βρίσκεται στην ακτογραμμή του Ντουμπάι και στο μέσο μιας σημαντικής εμπορικής οδού που συνδέει τη Μεσοποταμία, την Ινδία και το Ομάν. Βρίσκεται ανάμεσα στην αραβική και την ινδική χερσόνησο: «Αυτός ο χώρος, αυτό το κτίριο είναι πολύ σημαντικό. Γιατί; Γιατί αν δείτε το εσωτερικό του, υπάρχει μια τεράστια ωοειδής αυλή στο κέντρο. Αυτή η αυλή ήταν για τους εμπόρους, για όλους αυτούς που έρχονταν να μείνουν μία-δύο νύκτες, να κάτσουν μαζί» συμπληρώνει ο δρ. Μανσούρ Μποράικ.

Ο αρχαιολογικός χώρος έχει έκταση 80.000 τετραγωνικά μέτρα και είναι στη σκιά του περίφημου ξενοδοχείου Μπουρτζ Χαλίφα. Οι κυκλικοί και ημικυκλικοί πύργοι δείχνουν την ευημερία των κατοίκων εκείνης της εποχής, που ήταν ένας συνδυασμός ντόπιων και εμπόρων που περνούσαν από εκεί. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ασημένια νομίσματα, αγγεία, χάλκινα αντικείμενα και υαλικά.

Είναι ένας από τα μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς χώρους του ισλαμισμού στον Κόλπο. Εδώ βρίσκεται και το πιο παλιό τζαμί των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τι μας λένε αυτά τα κτίρια για τον πολιτισμό των Αββασιδών; Τι άνθρωποι ήταν; «Ξέρετε ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μια ισλαμικής πόλης εκείνης της περιόδου; Το σπίτι του άρχοντα, το πανδοχείο ή αλλιώς Καραβανσεράι και άλλα δύο σημαντικά πράγματα: το τζαμί και η αγορά. Το τζαμί ήταν για την προσευχή και η αγορά για την ανταλλαγή των εμπορικών αγαθών που παράγονταν εδώ» τονίζει ο δρ. Μανσούρ Μποράικ.

Στην έρημο, δίπλα στην πόλη, το Σαρούκ Αλ Χαντίντ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς στο Ντουμπάι. Αυτό το αρχαίο κέντρο μεταλλουργίας χρονολογείται στην εποχή του σιδήρου, τότε που το Ντουμπάι ήταν παγκόσμιος εμπορικός κόμβος:

«Όλοι πιστεύουν ότι το Ντουμπάι μετρά 50, 60, 100 χρόνια ζωής. Αλλά αν μελετήσετε τους παγκόσμιους πολιτισμούς, θα δείτε ότι το Ντουμπάι έχει περισσότερα από 7.000 χρόνια ιστορίας. Υπάρχει ένα είδος υποδομής που ελκύει τους ανθρώπους να ασχολούνται με το εμπόριο. Αυτό είναι το πλέον σημαντικό. Ακόμη και η νοοτροπία του κόσμου εδώ. Ήταν πάντα ανοιχτόμυαλοι. Μπορεί να προσκαλέσεις οποιονδήποτε να ασχοληθεί με το εμπόριο» εξηγεί ο Αχμέντ Μαχμούντ, διευθυντής του τμήματος αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Δήμου του Ντουμπάι.

Πάνω από 18.000 σιδερένια, χάλκινα και μπρούτζινα αντικείμενα βρέθηκαν σ' αυτό το χώρο. Εκτίθενται στο μουσείο Σαρούκ Αλ Χαντίντ στην περιοχή Σιντάγκα, δίπλα στο Dubai Creek. Ένα από τα πιο εμβληματικά ευρήματα είναι το χρυσό δακτυλίδι που ενέπνευσε το λόγκο της Expo 2020.

Η Χάτα απέχει 115 χλμ από την πόλη του Ντουμπάι. Είναι μια πανέμορφη όαση που περιβάλλεται από βουνά. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εδώ μερικά από τα πιο αρχαία ευρήματα της περιοχής. Οι τάφοι χρονολογούνται στο 3.000 π.Χ. «Έχουμε πάνω από 80 τάφους στην περιοχή. Μερικοί από αυτούς έχουν συντηρηθεί, όπως μπορείτε να δείτε πίσω μας. Αυτόν τον τύπο τάφου τον αποκαλούμε κυψέλη. Είναι θολωτός με μια μικρή, στενή είσοδο. Υπάρχει ο θολωτός νεκρικός θάλαμος. Έχουν θάψει τον νεκρό σε εμβρυακή στάση. Σε μερικούς τάφους βρήκαμε σκελετούς και απομεινάρια των προσφορών προς τους νεκρούς. Πρόκειται για διακοσμημένα κοχύλια σε περιδέραια και μπρούτζινα αντικείμενα. Τα τοποθετούσαν πλάι στον νεκρό για να τα έχει μαζί του στην μετά θάνατον ζωή» τονίζει ο ο δρ. Μανσούρ Μποράικ.

Το Ντουμπάι έχει μεγάλη ιστορία. Οι σύγχρονοι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοί του αξίζει να την ανακαλύψουν.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση