ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Ζαν-Λικ Γκοντάρ κατέφυγε σε υποβοηθούμενη ευθανασία

«Δεν ήταν άρρωστος, ήταν απλώς εξαντλημένος», ανέφερε στην εφημερίδα ένα πρόσωπο που πρόσκειται στην οικογένεια αλλά δεν κατονομάζεται

O Ζαν-Λικ Γκοντάρ κατέφυγε σε υποβοηθούμενη ευθανασία

Με υποβοηθούμενη ευθανασία έφυγε από τη ζωή ο Γαλλοελβετός σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο «πατέρας» της Νουβέλ Βαγκ, επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της οικογένειάς του μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο Γκοντάρ κατέφυγε σε νόμιμη υποβοηθούμενη ευθανασία στην Ελβετία λόγω ‘πολλαπλών παθολογικών καταστάσεων που προκαλούν αναπηρία’, σύμφωνα με τους όρους της ιατρικής γνωμάτευσης», εξήγησε ο Πατρίκ Ζανερέτ, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα Liberation.

«Δεν ήταν άρρωστος, ήταν απλώς εξαντλημένος», ανέφερε στην εφημερίδα ένα πρόσωπο που πρόσκειται στην οικογένεια αλλά δεν κατονομάζεται. «Πήρε λοιπόν την απόφαση να τελειώνει. Ήταν δική του απόφαση και ήταν σημαντικό για αυτόν να γίνει γνωστό», πρόσθεσε.

Στην Ελβετία υπάρχουν διάφορες μορφές ευθανασίας, όπως η παθητική και η υποβοηθούμενη. Η γνωστότερη είναι η υποβοηθούμενη, η οποία επιτρέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Θεωρητικά, εκείνος που «ωθούμενος από εγωιστικά κίνητρα» παρέχει βοήθεια σε άλλον για να βάλει τέλος στη ζωή του –για παράδειγμα, δίνοντάς του μια θανατηφόρα ουσία– τιμωρείται με φυλάκιση πέντε ετών. Ωστόσο, οργανώσεις όπως η Exit παρέχουν βοήθεια στο πλαίσιο του νόμου, χωρίς να μπορεί να τους καταλογιστεί «εγωιστικό κίνητρο».

Οι υποβοηθούμενες αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία, από 187 το 2003 σε 965 το 2015, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Μειώθηκαν ελαφρά το 2016, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν και πάλι.

Η ζωή και η πορεία του

Ο Γκοντάρ γεννήθηκε σε μια πλούσια γαλλοελβετική οικογένεια στις 3 Δεκεμβρίου 1930 στο Έβδομο Διαμέρισμα του Παρισιού. Ο πατέρας του ήταν γιατρός, η μητέρα του κόρη ενός Ελβετού που ίδρυσε την Banque Paribas, μια διάσημη επενδυτική τράπεζα. Παντρεύτηκε δύο φορές, με τις ηθοποιούς Anna Karina και Anne Wiazemsky, οι οποίες και οι δύο πρωταγωνίστησαν σε πολλές από τις ταινίες του.

Έμελλε να γίνει ένας από τους πιο καταξιωμένους σκηνοθέτες του κόσμου, γνωστός για κλασικά έργα όπως το “Breathless” και το “Contempt”, που έσπρωξαν τα κινηματογραφικά όρια και ενέπνευσαν εικονομάχους σκηνοθέτες δεκαετίες μετά την ακμή του στη δεκαετία του 1960.

Αφήνει πίσω του μια απολύτως θρυλική καριέρα με σχεδόν 50 ταινίες. «Το σημαντικό δεν είναι να κινηματογραφούνται τα πράγματα με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο, αλλά απλώς να κινηματογραφούνται και να μην είναι θολά», έλεγε.

Οι ταινίες του έσπασαν τις καθιερωμένες συμβάσεις του γαλλικού κινηματογράφου το 1960 και βοήθησαν να ξεκινήσει ένας νέος τρόπος δημιουργίας ταινιών, με χειροκίνητη κάμερα, jump cuts και υπαρξιακούς διαλόγους.

Για πολλούς λάτρεις του κινηματογράφου, τα λόγια δεν είναι αρκετά: ο Γκοντάρ, με τα μαυρισμένα μαύρα μαλλιά του και τα βαριά γυαλιά του, ήταν ένας πραγματικός επαναστάτης που έκανε τους κινηματογραφιστές καλλιτέχνες, τοποθετώντας τους στο ίδιο επίπεδο με κορυφαίους ζωγράφους και λογοτέχνες.

«Δεν είναι από πού παίρνεις τα πράγματα – είναι προς τα πού τα πας», είπε κάποτε ο Γκοντάρ.

Ο Quentin Tarantino, σκηνοθέτης των “Pulp Fiction” και “Reservoir Dogs” στη δεκαετία του 1990, αναφέρεται συχνά ως μια από τις πιο πρόσφατες γενεές της παράδοσης κάμψης των ορίων που ξεκίνησε ο Γκοντάρ.

«Ο τελευταίος μεγάλος μοντερνιστής του 20ου αιώνα είναι νεκρός», γράφει η Guardian. «Στα τελευταία του, ο Jean-Luc Godard είχε καταλήξει σαν ένας χαρισματικός αλλά απομακρυσμένος ηγέτης αίρεσης. Ήταν λες και ο Τσε Γκεβάρα είχε αποφύγει τη δολοφονία και είχε γεράσει κρυμμένος στη ζούγκλα της Βολιβίας: λιγότερο ορατός, λιγότερο σημαντικός, αλλά ακόμα ικανός να σχεδιάζει από μακριά εκείνες τις ληστείες τραπεζών και τις θεαματικές πράξεις ένοπλης αντίστασης που θύμιζαν στους ανθρώπους την επαναστατική του αποστολή».

Η αλήθεια είναι ότι ο Γκοντάρ δεν ήταν είδωλο για όλους. Ο Καναδός σκηνοθέτης Xavier Dolan, ο οποίος στα 25 του μοιράστηκε ένα βραβείο με έναν Γκοντάρ που είχε πατήσει τα 80 στο φεστιβάλ των Καννών το 2014, προκάλεσε εξίσου με τον Γκοντάρ, αποκαλώντας τον «ο γκρινιάρης γέρος» και «όχι δικός μου ήρωας».

Ο Γκοντάρ υπήρξε πράγματι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, όπως καταδεικνύει και στο ντοκιμαντέρ της «Πρόσωπα Και Ιστορίες» η φίλη του, Ανιές Βαρντά, σοκαρισμένη που δεν της άνοιξε ποτέ την πόρτα όταν εκείνη θέλησε να του μιλήσει για τον θάνατο του συζύγου της. Όμως αργότερα, τον δικαιολόγησε και η ίδια, λέγοντας πως ήταν «ένας μοναχικός φιλόσοφος, ένας εφευρέτης».

 

Δείτε επίσης

Ζαν Λυκ Γκοντάρ: Πέθανε ο σπουδαίος κινηματογραφιστής της Nouvelle Vague

Πηγή:Ertnews

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση