ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο θρήνος είναι λυτρωτικός και η μουσική έρχεται να στηρίξει την ύπαρξη μας»

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μιλάει στο Cretalive για την βραδιά με τίτλο «Η γιορτή του πένθους» στο ΠΣΚΗ την Μ. Δευτέρα - Τι λέει για τα μοιρολόγια των Ανωγείων και τις «ερωτικές ελεγείες» όπως τις ονόμαζε ο Μάνος Χατζιδάκις

Λουδοβίκος των Ανωγείων, εκδήλωση
Photo Credits: @Facebook/Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Για την απώλεια και τα όμορφα θλιμμένα λόγια, τα γεμάτα λυγμό μιλά ο Λουδοβίκος των Ανωγείων λίγο πριν ανέβει στη  σκηνή της Αίθουσας Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου στις 21:00. 

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, πάντα ποιητικός, αναφέρεται στα Μοιρολόγια των Ανωγείων αλλά και στον καταλυτικό ρόλο του Μάνου Χατζιδάκι για τον δίσκο του 1985 με αυτές τις «ερωτικές ελεγείες», λέει πως πάλλονταν η ψυχή του με τα μοιρολόγια που άκουγε στο περιβάλλον του όταν ήταν παιδί, αλλά και την εξοικείωση που καταγράφεται στις μέρες μας με το θάνατο και την αγριότητα και απωθεί την έκπληξη του θανάτου!

Image
Λουδοβίκος των Ανωγείων, εκδήλωση
Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων

Πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα και ετοιμάζεστε να παρουσιάσετε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου μία βραδιά με τίτλο «Η γιορτή του Πένθους- Μία παράσταση με το τραγούδι της απώλειας». Ο λόγος για τα μοιρολόγια λοιπόν, και πιο συγκεκριμένα τα Κρητικά Μοιρολόγια, μία μορφή τέχνης που μιλά κατευθείαν στην ψυχή του Κρητικού. Τι είναι για εσάς η απώλεια; Πως «ντύνεται» με μουσική κάτι που μας πονάει πολύ; 

«Η απώλεια είναι η δοκιμασία για την κατανόηση του θανάτου. Όταν χάνουμε αγαπημένο πρόσωπο ένα κομμάτι της ψυχής μας το συνοδεύει. Το μοιρολόι ήταν από πάντα το «παράσημο» της απώλειας, τα όμορφα λόγια ντυμένα με το λυγμό και τα δάκρυα συνόδευαν τον νεκρό ενώ η μητέρα - κυρίως- ήταν η ιέρεια σ’ αυτή την λειτουργία του θρήνου, η κορυφαία του χορού.  Ο θρήνος είναι λυτρωτικός και η καρδιά γαληνεύει μετά τη φουρτούνα  των δακρύων. Οι θρηνωδοί ήταν τραγουδιστές που οδηγούσαν το στράτευμα μετά τη μάχη στο κλάμα και την λύτρωση για τους ζωντανούς στρατιώτες έτσι ώστε την επόμενη μέρα να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν. Το ίδιο κάνει και η μητέρα χωρίς να ξέρει, λυτρώνεται με το μοιρολόγι της και λυτρώνει την οικογένεια μέσα από τα δάκρυα…

Η μουσική είναι ένα φιλοδώρημα του ανώτερου δημιουργού για να μας βοηθάει στα δύσκολα και να μας ανυψώνει. Τα συναισθήματά της χαράς και της λύπης εξυψώνονται με τη συνοδεία της μουσικής. Το νανούρισμα, το κλάμα του ερωτευμένου, το μοιρολόγι …παντού η μουσική έρχεται να στηρίξει την ύπαρξη μας.» 

Image
Μαρίνα Δακανάλη
Η Μαρίνα Δακανάλη

Τα αποτυπώσατε όλα τούτα μοναδικά στον δίσκο σας το 1985 με τίτλο «Μοιρολόγια». Ακόμα και τόσα χρόνια μετά, δεν έχει πάψει ποτέ να είναι επίκαιρος… Θα πάψουν ποτέ (τα μοιρολόγια);

«Διαπίστωσα ότι το μοιρολόγι έπαψε να γεννιέται παρότι ο πόνος έχει την ίδια ποιότητα στην απώλεια αγαπημένου προσώπου, όμως η εξοικείωση που έχουμε με το θάνατο μέσα από την τηλεόραση - είμαστε θεατές σε πραγματικό χρόνο των πολέμων στη Γάζα, στην Ουκρανία…Αυτή η εξοικείωση απώθησε την έκπληξη του θανάτου, μας έκανε να συνηθίσουμε και νομίζω ότι έκλεισε ο κύκλος του!» 

Τι είναι αυτό που εσάς σας συγκινεί μέσα από αυτούς τους ήχους;

«Από μικρός θυμάμαι να πάλλεται η ψυχή μου από τα μοιρολόγια της γιαγιάς μου, της θείας μου της Ειρήνης κάθε φορά που κάποιος πέθαινε στη γειτονιά. Δεν ξέρω γιατί αλλά με τράβηξε τόσο πολύ που άρχισα να ψάχνω τον εαυτό μου μέσα από αυτούς τους ήχους …»

Image
Δημήτρης Οικονομάκης
Ο Δημήτρης Οικονομάκης

Τι ακριβώς θα ακούσουμε στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» του ΠΣΚΗ το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας (14 Απριλίου);

«Με κεντρικό πρόσωπο την Μαρίκα Καραμπίνη, μια γυναίκα από τα Ανώγεια που έχασε το γιο της το 1966 στο ναυάγιο της Φαλκονέρας, μια τραγική μάνα που διηγείται τα συναισθήματα της για αυτή τη μεγάλη απώλεια του 19χρονου Λάκη, αποδίδει μοναδικά η ηθοποιός Εμμανουέλα Μαριούλα. 

Στη συνέχεια θα ακουστούν παλαιότερα Μοιρολόγια που θα τα ερμηνεύσουν η Μαρίνα Δακανάλη και η Στέλλα Σειραγάκη με εξαμελή ορχήστρα, βιολοντσέλο, κιθάρα, φλάουτο, μαντολίνο και μπάσο. Θα ακουστεί ο Μάνος Χατζιδάκις να μιλάει για τα μοιρολόγια των Ανωγείων. Ήταν δική του ιδέα να γίνει ο δίσκος (1985) με τα μοιρολόγια που εκείνος τα ονόμασε «ερωτικές ελεγείες». Στην παράσταση λοιπόν, πέρα από το μοιρολόγι για την απώλεια αγαπημένου προσώπου θα ακουστούν και τραγούδια για το «θρήνο» του ερωτευμένου, που κι αυτός ζει ένα μικρό θάνατο όταν η ιστορία του δεν έχει αίσιο τέλος. Θα πρέπει να αναφέρω σε αυτό το σημείο και τον ενορχηστρωτή μας Δημήτρη Οικονομάκη που με κομψότητα εδώ και χρόνια «σκηνοθετεί» τις μελωδίες μου. Σε αυτή τη μοναδική παράσταση πραγματικά έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό, μοιράζοντας τους ρόλους για τον κάθε συντελεστή της παράστασης.» 

Image
Εμμανουέλα Μαριούλα
Η Εμμανουέλα Μαριούλα

Ποιος είναι ο ρόλος του ΠΣΚΗ στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής; 

«Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου οικοδομείται πάνω σε μια ανάγκη που είχε μείνει μετέωρη για πολλά χρόνια. Με εμπνευσμένο «οδηγό» τον Μύρωνα Μιχαηλίδη και τα πρόσωπα που συνθέτουν αυτό τον οργανισμό, νομίζω πως για πρώτη φορά συμβαίνει κάτι που άξιζε από πάντα στην Κρήτη!»

Image
Στέλλα Σειραγάκη
Η Στέλλα Σειραγάκη

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση