ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Καζαντζάκης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ
Η καθηγήτρια του Μπέρκλεϊ Χριστίνα Φίλιου μιλάει για το νέο πρόγραμμα υποτροφιών «Νίκος Καζαντζάκης»
Είναι τρίτης γενιάς Ελληνοαμερικανίδα, με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη και τη Σιάτιστα της Μακεδονίας και μεγάλωσε έξω από τη Βοστώνη, σε μια μεγάλη ελληνική κοινότητα. Οι τέσσερις παππούδες της έφθασαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1912 και 1920, όλοι πρόσφυγες.
Η καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, Χριστίνα Φίλιου, διευθύντρια των πανεπιστημιακών προγραμμάτων νεοελληνικών και οθωμανικών – τουρκικών σπουδών, προσηνής στην επικοινωνία, ενθουσιώδης για την Ελλάδα, παθιασμένη με το αντικείμενό της –ειδικεύεται στην πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική Ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας ως εκφάνσεις του μεταοθωμανικού κόσμου –, δέχθηκε με προθυμία να μιλήσουμε, αν και η ημέρα της ήταν ήδη φορτωμένη.
Εκτός των ακαδημαϊκών και συγγραφικών υποχρεώσεών της, είναι πολυάσχολη για έναν ακόμη λόγο: τη δωρεά του ενός εκατομμυρίου δολαρίων από το Ιδρυμα Νεοελληνικών Σπουδών (The Modern Greek Studies Foundation) με την επιμέλεια του προέδρου του, Κρις Κάνιος, προς το πρόγραμμα νεοελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου, με στόχο την ίδρυση του Nikos Kazantzakis Visiting Scholar Program, που θα ξεκινήσει επίσημα το 2023.
Το κληροδότημα και το πρόγραμμα, όπως λέει η ίδια, θα διευρύνουν την κληρονομιά του Νίκου Καζαντζάκη, θα προσελκύσουν νέο κοινό και θα αναθερμάνουν το ενδιαφέρον στην παγκόσμια σκηνή, όχι μόνο για τον Κρητικό συγγραφέα, αλλά ευρύτερα για τα νέα ελληνικά, την Ιστορία, τη λογοτεχνία και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.
Η συνάντησή της με το έργο του Καζαντζάκη έγινε σε μικρή ηλικία, όταν είδε τα βιβλία του σε αγγλική μετάφραση στην οικογενειακή βιβλιοθήκη. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους περισσότερους της γενιάς της. «Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ελάχιστοι Αμερικανοί που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα και είναι κάτω των 60 ετών γνωρίζουν για τον Καζαντζάκη»
Πηγή: kathimerini.gr