ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νίκος Σταμπολίδης: «Με μία Πράξη του Βρετανικού Κοινοβουλίου τα Γλυπτά μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα»
Tο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκεται ξανά ψηλά στην ατζέντα της UNESCO
O καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης τον περασμένο Σεπτέμβριο, αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση του γενικού διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, είχε δηλώσει στην πρώτη του αποκλειστική συνέντευξη στο ΒΗΜagazino σχετικά με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Είναι λάθος να ανακοινώνεις πρωτοβουλίες πριν τις υλοποιήσεις».
Οσοι τον ξέρουν καλά, γνωρίζουν ότι ο ίδιος μιλά πάντα μέσα από πράξεις. Και πράξεις υπήρξαν πολλές. Σήμερα λοιπόν, οκτώ μήνες μετά, το τοπίο έχει αλλάξει άρδην, με το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της UNESCO, όχι μόνο ως ένα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας, αλλά ως μία δίκαιη απαίτηση της παγκόσμιας κοινότητας.
Oπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η Λίνα Μενδώνη δέχτηκε στις 29 Απριλίου μια πρόσκληση για να συνομιλήσει με τον βρετανό υφυπουργό Πολιτισμού λόρδο Πάρκινσον για το θέμα.
«Το κάλεσμα της UNESCO για απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές σε επίπεδο υπουργών προϋπήρχε ήδη στην Aπόφαση της 29ης Σεπτεμβρίου του 2021. Ομως μέχρι τον Απρίλιο του 2022 η Βρετανία δεν είχε αντιδράσει. Η αντίδρασή της για διάλογο ήρθε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Η βρετανική πλευρά απέστειλε επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ζητώντας να υπάρξει συνάντηση το συντομότερο».
Θεωρείτε λοιπόν ότι το κάλεσμα αυτό ήταν προσχηματικό εν όψει της πολύ πρόσφατης συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής;
«Δεν μπορώ να μιλήσω για τη στρατηγική των Βρετανών. Είναι δικό τους θέμα. Είτε είναι ειλικρινές, είτε λιγότερο ειλικρινές, είτε το κάλεσμα ήταν προσχηματικό, όπως το χαρακτηρίσατε εσείς, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο της UNESCO, σημασία έχει ότι ο διάλογος σύμφωνα με την Απόφαση και τις Συστάσεις πρέπει να ξεκινήσει. Το μείζον είναι ότι η επανένωση των Γλυπτών βρίσκεται ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα και αυτή τη στιγμή έχουμε την παγκόσμια υποστήριξη».
Προκαλεί πάντως εντύπωση ότι συνομιλητής της Λίνας Μενδώνη θα είναι ο υφυπουργός Πολιτισμού και όχι η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας. Μήπως αυτή η επιλογή είναι μια προσπάθεια της Βρετανίας να υποβαθμίσει το θέμα;
«Δεν μπορώ να απαντήσω αν αυτή η επιλογή υποκρύπτει κάτι. Δεν θέλω πάντως να είμαι κακόπιστος. Μπορεί ο λόρδος Πάρκινσον να είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το θέμα».
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Νίκου Σταμπολίδη ΕΔΩ