ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια "Τοσοδούλα Βιβλιοθήκη" για όσους επιμένουν να διαβάζουν!
Το βιβλίο, η στροφή στην ποιότητα και ... η μοναξιά του αναγνώστη!
Της Κατερίνας Παντινάκη
Πόσο μικρή μπορεί να είναι μια βιβλιοθήκη; Ακόμη και "Τοσοδούλα"! 34 εκατοστά Χ 30 και είναι η πιο μικρή βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο - κατοχυρωμένη μάλιστα και σαν όνομα, κατασκευή, ιδέα, για το νομό Ηρακλείου!
Κι όμως ήδη έχει "αγκαλιαστεί" από εκείνους που βρήκαν ένα "φίλο" που ... διανυκτερεύει, από εκείνους που θέλουν να μοιραστούν τα βιβλία τους με άλλους ανθρώπους, από εκείνους που έχουν αναλάβει να διασφαλίσουν ότι η "Τοσοδούλα Βιβλιοθήκη" που ο Δημήτρης Κουτουλάκης εμπνεύστηκε, δε θα βρεθεί έρμαιο σε "λάθος" χέρια.
Τον ρωτάω για τη σχέση του με τα βιβλία και καταλαβαίνω ότι έχει περάσει ... σε άλλο επίπεδο! Δε διαβάζει απλώς, βιβλία! Αναζητά κρυμμένους θησαυρούς, ταξιδεύοντας στο χρόνο. "Συλλέγω σπάνια βιβλία εδώ και πάνω από 15-20 χρόνια. Κάποιοι με ρωτάνε πως ξεκίνησα... δεν έχω απάντηση!" - λέει και εξηγεί πως θυμάται πως πάντα ήθελε να έχει στα χέρια του "κάτι που έχει ταξιδέψει για αιώνες". Ξεκίνησε με στόχο να αποκτήσει βιβλία του 1900, "κατέβηκε" στο 1800, πήγε κι ακόμη πιο πίσω στο 1700, μετά 1600... "Στόχος μου είναι να φτάσω κοντά στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης - με χωρίζουν περίπου 150 χρόνια" - λέει, προσθέτοντας πως το πιο παλιό βιβλίο που έχει στη συλλογή του, "ανήκει" στη δεκαετία του 1650, είναι Δίκαιο Γαλλικού Κοινοβουλίου, μοναδικό στον κόσμο, με σφραγίδα και βεβαίωση.
Όσο για τα πιο αγαπημένα του βιβλία; Δύο που έλαβε από τα χέρια της μητέρας του: "Ιερά Σύνοψις" και "Μεγάλη Εβδομάδα".
Μιλάει για τη μαγεία του βιβλίου στην παραδοσιακή του μορφή: "Είναι άλλο πράγμα. Άλλο πράγμα να το κρατάς και να ξεφυλλίζεις ένα βιβλίο, κι άλλο να έχεις μια οθόνη. Πιστεύω είναι ... πιο ζωντανό! Το βιβλίο σε φέρνει σε επαφή με το συγγραφέα, τον εκδότη, πιάνεις τη δουλειά τους στο χέρι!"
Από τα συλλεκτικά βιβλία που είναι το χόμπι και το πάθος του, απευθύνεται τώρα στο ευρύ κοινό, με βιβλία που δε χαρακτηρίζονται απαραιτήτως από σπανιότητα, δεν τα αναζητά συγκεκριμένο κοινό, αλλά εκείνα αναζητούν, με ένα τρόπο, τα χέρια που θα τα ξεφυλλίσουν.
"Ήθελα το βιβλίο να μπορεί να διακινηθεί ελεύθερα. Δεν υποκαθιστώ τη βιβλιοθήκη, απλά στη Βιβλιοθήκη πρέπει να ακολουθήσεις μια συγκεκριμένη διαδικασία - να μπεις, να γραφτείς, να την επισκέπτεσαι συγκεκριμένες ώρες και σε συγκεκριμένη ημερομηνία πρέπει να έχεις επιστρέψει το βιβλίο. Εγώ ήθελα ανά πάσα στιγμή, οποιοσδήποτε, να μπορεί να πάρει ένα βιβλίο από κάπου" - αναφέρει.
"Στόχος μου είναι να δημιουργηθούν εστίες γνώσης" λέει και σπεύδει να προσθέσει και ... κάτι ακόμη: "Θέλω να μπουν και κοντά σε χώρους όπου συναθροίζεται κόσμος, όπως μια καφετέρια. Από τα 50 άτομα που είναι στην καφετέρια και αντί να μιλάνε κάθονται στα κινητά τους, αν καταφέρω έστω και ένας να πάρει ένα βιβλίο να το διαβάσει, για μένα είναι κατάκτηση".
Η πρώτη "Τοσοδούλα Βιβλιοθήκη" δε μετράει πάνω από δύο εβδομάδες που έχει τοποθετηθεί στην Αγία Παρασκευή, υπό το άγρυπνο βλέμμα μάλιστα ατόμου που το βράδυ την βάζει μέσα σε κλειστό χώρο προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος η κατασκευή να πέσει "θύμα" εκείνων που δε συμμερίζονται το όραμα, ούτε σέβονται τα βιβλία.
Σαν κατασκευή μοιάζει με σπίτι, και ο Δημήτρης Κουτουλάκης φιλοδοξεί να αποτελέσει το "σπίτι" όλων εκείνων που, ίσως σε "ανύποπτο" χρόνο, αναζητήσουν καταφύγιο σε ένα βιβλίο.
"Μπορεί κάποιος να γυρίζει από τη δουλειά του, ή από βόλτα, 12-1 τη νύχτα, και να περάσει να πάρει ένα βιβλίο. Το σλόγκαν είναι το εξής: "Πάρε ένα βιβλίο, επίστρεψε ένα βιβλίο", δηλαδή ή επιστρέφεις αυτό που διάβασες ή όταν ξαναπεράσεις αφήνεις ένα που πλέον δεν το χρειάζεσαι, ώστε έτσι το βιβλίο ταξιδεύει" - λέει ο ίδιος.
Φοβάται εκείνους που ... δεν καταλαβαίνουν; "Όσες φορές κι αν τη βανδαλίσουν, εγώ θα είμαι εκεί και θα βάλω κι άλλη, κι άλλη, κι άλλη! Κάποια στιγμή θα βαρεθούν!" - απαντά αφοπλιστικά.
"Ήδη πάει πάρα πολύ καλά! Μου εμπιστεύθηκε και βιβλίο της μια νεαρή ποιήτρια, 21 ετών, η Βίβιαν Ευθυμίου, που βραβεύεται μάλιστα αυτές τις μέρες από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών" - λέει με ικανοποίηση.
Η αρχή ως προς τα βιβλία που υπάρχουν μέσα σε αυτή την ιδιαίτερη, μικρή βιβλιοθήκη έγινε με 7-10 βιβλία: ποίηση, μυθιστορήματα, έχω βάλει μέχρι και συλλεκτικά άρλεκιν μέσα - το ... χούι δεν ξεχνιέται! - σπάνια κόμιξ, παιδικά βιβλία.
Μάλιστα, όπως εξηγεί, όταν η "Τοσοδούλα Βιβλιοθήκη" πρωτοεμφανίστηκε στη γειτονιά, είχε τόση απήχηση, που βρέθηκαν πολλοί πρόθυμοι να δωρίσουν βιβλία. Ωστόσο επιθυμία του ίδιου είναι η "Τοσοδούλα" να γίνει ... αυτόνομη! Να προσφέρει γνώση, αισθήματα, στιγμές και να εισπράττει τα ανάλογα από εκείνους που με τη σειρά τους, παίρνοντας ένα βιβλίο, θα επιστρέψουν με το ίδιο ή ένα άλλο.
Σκοπός του Δημήτρη Κουτουλάκη είναι η "Τοσοδούλα Βιβλιοθήκη" της Αγίας Παρασκευής να αποκτήσει ... αδελφάκια, τόσο σε κεντρικά σημεία του Ηρακλείου (4-7 σημεία) όσο και σε γειτονιές από όπου τον έχουν προσεγγίσει (Χρυσοστόμου, Κνωσού, Μασταμπάς, Φορτέτσα, Ν.Αλικαρνασός, παραλιακή) αλλά και στην ενδοχώρα του νομού. "Στο πλάνο είναι η Τύλισος, τα Σταυράκια, οι Αρχάνες" - αναφέρει ο ίδιος.
Πάντως η φήμη της έχει ξεπεράσει τα όρια του Ηρακλείου και της Κρήτης. Δύο ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για την Ξάνθη, από όπου αναζήτησαν και βρήκαν τον Δημήτρη Κουτουλάκη. Ο ίδιος, άλλωστε, με χαρά δίνει το τηλέφωνό του (6972 732245) κι απαντάει στα τηλεφωνήματα που δέχεται, βλέποντας την ιδέα του να παίρνει διαστάσεις.
Ως προς το ...χωροταξικό, ο εμπνευστής της ιδιαίτερης αυτής βιβλιοθήκης επιθυμεί στο μέλλον, κι άλλες "Τοσοδούλες" να βρουν τη θέση τους σε γειτονιές και περιοχές εκτός κέντρου.
Οι λίγες ημέρες "ζωής" της ιδιαίτερης αυτής βιβλιοθήκης αποδεικνύουν ότι ο κόσμος αναζητά να μάθει, να διασκεδάσει, να ταξιδέψει μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου. "Κι όμως ο κόσμος διαβάζει! Σε εκθέσεις βιβλίου, σε παζάρια βιβλίου, σε ιστοσελίδες με θέμα το βιβλίο, γίνεται ... μάχη!" - αναφέρει ο Δημήτρης Κουτουλάκης κι αναζητά τα αίτια. Είναι λόγω της κρίσης που "έκοψε" τις εξόδους και τις σπατάλες ή αποδίδεται σε μια ... στροφή στην ποιότητα; "Πιστεύω ότι βλέπουμε μια ποιοτική στροφή προς το βιβλίο και πλέον ο κόσμος διαβάζει γιατί ... είναι πιο μοναχικός", καταλήγει...