ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεγάλο ρωμαϊκό οχυρό χτισμένο από τον Καλιγούλα ανακαλύφθηκε κοντά στο Άμστερνταμ
Χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες για την πλήρη αποκάλυψη του ιστορικού ευρήματος
SHARE:
Ένα μεγάλο ρωμαϊκό οχυρό που πιστεύεται πως είχε παίξει κομβικό ρόλο στην εισβολή στη Βρετανία το 43 μ.Χ ανακαλύφθηκε σε ολλανδική ακτή.
Ρωμαϊκή λεγεώνα «αρκετών χιλιάδων» ετοιμοπόλεμων στρατιωτών είχε σταθμεύσει στο Φέλσεν, περίπου 30 χιλιόμετρα από το Άμστερνταμ, στις όχθες του Oer-IJ, ενός παραποτέμου του Ρήνου, σύμφωνα με έρευνα.
Όπως αναφέρει ο δρ Arjen Bosman, αρχαιολόγος πίσω από τα ευρήματα, τα στοιχεία δείχνουν πως το Φέλσεν -ή Flevum στα Λατινικά- ήταν το βορειότερο οχυρό της αυτοκρατορίας, χτισμένο να κρατά σε απόσταση γερμανικές φυλές καθώς οι ρωμαϊκές δυνάμεις ετοιμάζονταν να εισβάλλουν στις νότιες ακτές της Αγγλίας από τη Βουλώνη της Γαλλίας.
Το οχυρό πιστεύεται πως είχε εδραιωθεί από τον Αυτοκράτορα Καλιγούλα (από το 12-41 μ.Χ) στο πλαίσιο της γενικότερης προετοιμασίας για την εισβολή στη Βρετανία, η οποία ωστόσο απέτυχε. Ωστόσο, το στρατόπεδο εξελίχθηκε και αξιοποιήθηκε από τον διάδοχό του, Κλαύδιο για την επιτυχημένη εισβολή τρία χρόνια μετά, το 43 μ.Χ.
«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως ο Καλιγούλας ήταν στην Ολλανδία καθώς υπάρχουν σημάδια με τα αρχικά του σε ξύλινα βαρέλια κρασιού, που υποδεικνύουν πως αυτά προήλθαν από την αυτοκρατορική αυλή» εξηγεί ο Μπόσμαν.
Και προσθέτει: «Αυτό που ήρθε να κάνει εδώ ο Καλιγούλας, ήταν να προετοιμάσει το έδαφος για την εισβολή στην Αγγλία -ώστε να έχει ανάλογες στρατιωτικές επιτυχίες με τον Ιούλιο Καίσαρα- να εισβάλει, όμως και να παραμείνει εκεί. Δεν μπόρεσε να τελειώσει τη δουλειά καθώς σκοτώθηκε το 41 μ.Χ και ανέλαβε από εκεί που είχε μείνει ο Κλαύδιος το 43 μ.Χ».
«Βρήκαμε ξύλινες σανίδες κάτω από το παρατηρητήριο ή την πύλη του κάστρου και αυτή είναι η φάση λίγο πριν την εισβολή στην Αγγλία. Η ξύλινη τάβλα χρονολογείται τον χειμώνα του 42-43 μ.Χ. Υπέροχη ημερομηνία. Άρχισα να χοροπηδάω όταν το άκουσα» προσθέτει ο αρχαιολόγος.
Οι δυνάμεις εισβολής του Κλαύδιου, ανεπηρέαστες από τις γερμανικές φυλές, κατάφεραν να φτάσουν στο Κεντ και έως το καλοκαίρι του 43 ο αυτοκράτορας μπήκε θριαμβευτής στο Camulodunum (Κόλτσεστερ).
Μέσα σε τρία χρόνια, οι Ρωμαίοι είχαν διεκδικήσει ολόκληρη τη Βρετανία ως μέρος της αυτοκρατορίας τους.
«Η κύρια δύναμη ήρθε από τη Βουλώνη και το Καλαί, όμως η βόρεια πλευρά των στρατευμάτων έπρεπε να καλυφθεί και καλύφθηκε από το οχυρό του Φέλσεν. Η γερμανική απειλεί εμφανίζεται στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία αρκετές φορές» σημειώνει ο Μπόσμαν.
Τα πρώτα ευρήματα στο ρωμαϊκό αυτό οχυρό στα βόρεια της Ολλανδίας είχαν εντοπίσει τυχαία το 1945 μαθητές. Ακολούθησαν έρευνες και ανασκαφές και μόλις τον περασμένο Νοέμβριο οι επιστήμονες κατάφεραν να ενώσουν επιτυχώς όλα τα κομμάτια του ιστορικού «παζλ».
Το οχυρό εγκαταλείφθηκε το 47 μ.Χ όταν ο Κλαύδιος διέταξε υποχώρηση πίσω από τον Ρήνο. Η ρωμαϊκή κατάληψη της Βρετανίας έληξε περίπου το 410 μ.Χ όταν η αυτοκρατορία άρχισε να καταρρέει.
Με πληροφορίες από Guardian
Φωτογραφία από Graham Sumner/Guardian