ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με τους «Απάχηδες των Αθηνών» ξεκινούν οι "Ημέρες Μεσογειακού Κινηματογράφου"
Το φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο «Βηθλεέμ»
SHARE:
Με δύο εξαιρετικές ταινίες ξεκινά αύριο, Πέμπτη 5 Αυγούστου το Φεστιβάλ «Ημέρες Μεσογειακού Κινηματογράφου 2021» του Δήμου Ηρακλείου που έχει τίτλο «τα όρια μου, η ελευθερία σου, η ελευθερία μου, τα όριά σου». Οι προβολές του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο «Βηθλεέμ» μέχρι και την Τετάρτη 11 Αυγούστου.
Θα προβληθούν ταινίες από το Μαρόκο, την Τυνησία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Μαζί θα προβληθούν ελληνικές μικρού μήκους ταινίες από σκηνοθέτες που έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις και έχουν βραβευθεί.
Πέμπτη 5 Αυγούστου
(Μικρού Μήκους)
Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό Κι εμάς || The Distance Between Us and the Sky
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεκάτος
Έτος Παραγωγής: 2019 || Γλώσσα: ελληνικά || Διάρκεια: 9’ || Έγχρωμη
Παίζουν: Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης
Νύχτα, παλιά Εθνική Οδός. Σ’ ένα ξεχασμένο βενζινάδικο δύο άγνωστοι συναντιούνται για πρώτη φορά. Ο ένας έχει σταματήσει για να βάλει βενζίνη στη μηχανή του. Ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί. Για να γυρίσει στην Αθήνα τού λείπουν 22,50€. Όσο ακριβώς κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό.
O Βασίλης Κεκάτος είναι σκηνοθέτης. Με την ταινία του «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» συμμετείχε σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, όπως το Λοκάρνο, το Sundance και το Palm Springs. Με την τελευταία ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα ταινίας μικρού μήκους καθώς και το Queer Palm στο 72ο Φεστιβάλ των Καννών.
Οι Απάχηδες των Αθηνών (Ελλάδα)
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γαζιάδης || Έτος Παραγωγής: 1930 || Γλώσσα: βουβή || Υποτιτλισμός: Ελληνικά || Διάρκεια: 80 λεπτά || Ασπρόμαυρη
«Οι Απάχηδες των Αθηνών», η πρώτη ελληνική ηχητική και άδουσα ταινία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γαζιάδη, είναι μία ελεύθερη διασκευή της οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου. Για χρόνια χαμένη, βρέθηκε πρόσφατα στα αρχεία της Γαλλικής Ταινιοθήκης και αποκαταστάθηκε με την αρωγή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος σε 4Κ.
Είναι η ιστορία του γοητευτικού, πλην όμως απένταρου Πέτρου Λαμπέτη, γνωστού και ως «Πρίγκιπα», που έχει σχέση με την ανθοπώλισσα Τιτίκα. Μαζί με τους δύο απάχηδες φίλους του, τον Καρούμπα και τον Καρκαλέτσο, επιχειρεί να εξαπατήσει τον νεόπλουτο Ελληνοαμερικάνο Ξενοφώντα Παραλή. Παριστάνοντας τον αριστοκράτη, καταφέρνει να εισέλθει στην έπαυλη του πλούσιου άντρα, όπου ανακαλύπτει ότι η κόρη του Παραλή, Βέρα, είναι η μυστηριώδης γυναίκα την οποία είχε σώσει νωρίτερα. Μία απρόσμενη κληρονομιά καθιστά τον Λαμπέτη τον ιδανικό μνηστήρα στα μάτια του Παραλή, αλλά στο τέλος η κοινωνική τάξη παραμένει ακλόνητη.
Σύμφωνα με το σκηνοθέτη της ταινίας, Δημήτρη Γαζιάδη, η μεταφορά της οπερέτας στη μεγάλη οθόνη έγινε ως ένα «εξευγενισμένο λαϊκό ρομάντσο, με απεικόνιση της ελληνικής λαϊκής ψυχής, της καλής ψυχής του Ρωμιού, που ενώ του προσφέρεται η αγάπη μιας πλούσιας, την αποκρούει για την αγάπη του φτωχού κοριτσιού που του έχει αφοσιωθεί».
Αν και η πλοκή αποσπά την προσοχή του θεατή από το κοινωνικό πλαίσιο, οι εικόνες της ανέχειας αφενός και του άκρατου πλουτισμού αφετέρου, παρέχουν μία αδιαμφισβήτητη αντι-ιστορία, λειτουργώντας ως βουβό σχόλιο πάνω στις κοινωνικές ανισότητες της εποχής, σε μία Ελλάδα εξουθενωμένη από πολέμους, πραξικοπήματα και διώξεις.
Ο Δημήτρης Γαζιάδης, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, υπήρξε από τους πρώτους Έλληνες σκηνοθέτες κινηματογράφου. Εργάστηκε ως οπερατέρ για τον γερμανικό στρατό κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και με εντολή της ελληνική κυβέρνησης, ανέλαβε την κινηματογράφηση σκηνών από τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Ίδρυσε την εταιρεία ΝΤΑΓΚ Φιλμ και γύρισε αρκετές αξιόλογες ταινίες του ελληνικού βωβού κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων και την παράσταση «Προμηθεύς Δεσμώτης» του ζεύγους Σικελιανού στις Δελφικές Εορτές.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου και σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος η ταινία «Οι Απάχηδες των Αθηνών» θα προβληθεί την ίδια ώρα και διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα της ταινιοθήκης.
Προκράτηση για την διαδικτυακή προβολή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/3xvKWhz
Περισσότερα για την ταινία και την αποκατάστασή της εδώ: https://bit.ly/3xlM5YX
Ώρα Έναρξης Προβολών: 21:30
Είσοδος Ελεύθερη (με ηλεκτρονικά δωρεάν εισιτήρια που εκδίδονται μέσα από την Ticket Services - https://www.ticketservices.gr/event/cine-vithleem/ και από την είσοδο του κινηματογράφου).
Τα εισιτήρια που θα εκδοθούν ηλεκτρονικά μέσω της TicketServices.gr θα είναι σε ισχύ μέχρι και την ώρα έναρξης της προβολής.
Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Για την είσοδο του κοινού στον κινηματογράφο δεν απαιτείται rapid test ή self test ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού.