ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με επιτυχία το Συνέδριο Οπτικοακουστικού και Κινηματογραφικού Γραμματισμού

Στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου βρέθηκε η ανάπτυξη και αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων που δημιουργεί η τεχνολογία, τόσο στο σχολείο όσο και σε άλλους τομείς εκπαίδευσης.

Με επιτυχία το Συνέδριο Οπτικοακουστικού και Κινηματογραφικού Γραμματισμού

Τη σημασία της οπτικοακουστικής παιδείας για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, κριτικής θέασης και σημαντικών δεξιοτήτων ανέδειξε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Οπτικοακουστικού και Κινηματογραφικού Γραμματισμού που πραγματοποιήθηκε από τοις 29 έως τις 31 Μαρτίου 2024 στα Χανιά, με πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου βρέθηκε η ανάπτυξη και αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων που δημιουργεί η τεχνολογία, τόσο στο σχολείο όσο και σε άλλους τομείς εκπαίδευσης.                      

                                                    

Κατά την έναρξη του συνεδρίου το παρών έδωσαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, του Υπουργείου Πολιτισμού - Τμήμα Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων, του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, του Τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του ΠΑΔΑ, του Προγράμματος "Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας" του ΕΑΠ, του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη - MEDIA στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. 

 

"Αρχίζουμε το συνέδριο με τους χαιρετισμούς, είναι πολλοί, αλλά αυτό τελικά δείχνει την υποστήριξη που υπάρχει σε αυτό που ξεκινάμε να κάνουμε στα Χανιά, οπότε μας χαροποιεί ιδιαίτερα", σημείωσε η κ. Χαρά Ανδρεάδου, μέλος του προεδρείου της Οργανωτικής Επιτροπής αλλά και της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου.      

                                                                                                               

Όπως επισημάνθηκε στον χαιρετισμό που έστειλε η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή: "Οι νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο δημιούργησαν καινούργιες συνήθειες και νέα δεδομένα στη σχέση του κοινού με τα Μέσα επικοινωνίας. Η συνεχής έκθεση των μαθητών και μαθητριών του 21ου αιώνα στα ψηφιακά μέσα -εντός και εκτός σχολείου- αναδεικνύει την αναγκαιότητα να αξιοποιηθούν τα μέσα επικοινωνίας στο σύγχρονο σχολείο, δημιουργώντας ένα ελκυστικό περιβάλλον μάθησης και δημιουργίας και ενισχύοντας την κριτική σκέψη των μαθητών. Είναι σημαντικό, το σύγχρονο σχολείο να μπορέσει να ανταποκριθεί και να εξοπλίσει τους μαθητές και μελλοντικούς ενεργούς πολίτες με ικανότητες και δεξιότητες που αφορούν τη "γραφή" και την "ανάγνωση" των Μέσων επικοινωνίας".

 

"Είμαι σήμερα μαζί σας στα Χανιά γιατί αναγνωρίζω την προσπάθεια που γίνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και θεωρώ ότι αυτό το Συνέδριο αναδεικνύει μία πλευρά του οπτικοακουστικού τομέα που θα έπρεπε να έχει έρθει στο προσκήνιο εδώ και καιρό, και αυτός είναι ο οπτικοακουστικός γραμματισμός" τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Λεωνίδας Χριστόπουλος. "Στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια γιατί αναγνωρίζουμε τον ρόλο της τεχνολογίας σε κάθε τομέα της ζωής μας και θεωρούμε σημαντικό το να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες που δημιουργεί το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο ζούμε και να μαθαίνουμε να προστατευόμαστε από τους κινδύνους που πιθανόν ελοχεύουν σε αυτό".

 

"Η βασική λέξη που βρίσκεται πίσω και μέσα σε όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης είναι οι συνέργειες με φορείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του κινηματογράφου, οι οποίες μας δίνουν δύναμη και μας τροφοδοτούν ώστε να προχωράμε παρακάτω. Ενας πολύ σημαντικός σταθμός σε αυτήν την πορεία είναι το Συνέδριο και χαιρόμαστε πολύ που αγκαλιάστηκε από τόσο πολλούς και σημαντικούς φορείς και πρόσωπα, ανέφερε ο πρόεδρος του συνεδρίου Ματθαίος Φραντζεσκάκης. 

 

"Στις τρεις μέρες του συνεδρίου καλούμαστε να απαντήσουμε πολλά από τα ερωτήματα που έθεσε η επιστημονική επιτροπή. Χαιρόμαστε πολύ για τη μεγάλη συμμετοχή στις εργασίες του και ευχαριστούμε πολύ τους τρεις κύριους ομιλητές, τον κ. Γρηγόρη Πασχαλίδη - καθηγητή στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, την κ. Cary Bazalgette - π. ερευνήτρια στο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και την κ. Ευαγγελία Κούρτη - ομότιμη καθηγήτρια στην Κοινωνική Ψυχολογία των Μέσων Επικοινωνίας στο ΕΚΠΑ, για τη συμβολή τους σε αυτό", τόνισε ο Σταύρος Γρόσδος, μέλος του προεδρείου της Οργανωτικής Επιτροπής αλλά και της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου. 

 

Οι εργασίες του συνεδρίου φιλοξενήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με τις δια ζώσης συνεδρίες να πραγματοποιούνται σε δύο αίθουσες, ενώ παράλληλα υπήρχαν και εξ αποστάσεως συνεδρίες, με εισηγητές που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στα Χανιά. Επίσης, στο 2ο Γυμνάσιο Χανίων φιλοξενήθηκαν τα 12 εργαστήρια του συνεδρίου.  

 

Όπως επισημάνθηκε στη στρογγυλή τράπεζα με την οποία ολοκληρώθηκε το συνέδριο, η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη, με περισσότερους από 150 ομιλητές, με πάνω από 60 συμμετέχοντες σε κάθε δια ζώσης συνεδρία και άλλους τόσους στις εξ αποστάσεως. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την αναγκαιότητα να συστηματοποιηθεί η μελέτη του οπτικοακουστικού γραμματισμού και η εφαρμογή του στην εκπαίδευση αλλά και να δοθεί ένα βήμα για την παρουσίαση και καταγραφή των σχετικών ερευνών. 

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φραντζεσκάκης "Η χαρά με την οποία έχει υποδεχτεί το συνέδριο ο κόσμος από τον χώρο του κινηματογράφου αλλά και της εκπαίδευσης επιβεβαιώνει ότι ήταν η ώρα να γίνει αυτή η διοργάνωση και μάλιστα εδώ στα Χανιά, που υπάρχει πλέον μία μεγάλη παράδοση δράσεων στον χώρο των οπτικοακουστικών και της παιδείας. Είναι πολύ σημαντικό ότι μαζί μας στη διοργάνωση είναι τέσσερα πανεπιστήμια, δύο ακόμα συνεργάζονται, συνολικά 17 συνεργαζόμενοι φορείς και τελικά οι σημαντικότεροι φορείς στον τομέα του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης". 

Κρατάμε τη διάθεση που αποτυπώθηκε στο κλείσιμο του συνεδρίου για ανάπτυξη κοινών δράσεων και παρεμβάσεων, τους κοινούς προβληματισμούς αλλά και τις πιέσεις για να βρεθεί ο Κινηματογράφος στο επίκεντρο της σχολικής δραστηριότητας!

"Σίγουρα το συνέδριο αυτό αυτή είναι η αρχή για έναν πολύ γόνιμο διάλογο πάνω στο θέμα της οπτικοακουστικής παιδείας, που πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων".

Ένας νέος θεσμός ΞΕΚΙΝΗΣΕ από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ !  τόνισε κλείνοντας ο πρόεδρος του Συνεδρίου Ματθαίος Φραντζεσκάκης.                                   

 

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

• 3 κεντρικές προσκεκλημένες ομιλίες [ Γρηγόρης Πασχαλίδης, Cary Bazalgette, Ευαγγελία Κούρτη ]

• 96 προφορικές εισηγήσεις δια ζώσης και εξ αποστάσεως

• 12 βιωματικά εργαστήρια

• Δύο αίθουσες συνεδριάσεων με περίπου 600 θεάσεις δια ζώσης και 600 θεάσεις εξ αποστάσεως

• Μία εξ αποστάσεως αίθουσα συνεδρίου με περίπου 550 θεάσεις

• Έναρξη με τριακόσιες θεάσεις και λήξη με 350 θεάσεις [ δια ζώσης και εξ αποστάσεως] 

• 17 Συνδιοργανωτές Φορείς 

• 42 άτομα Οργανωτική Επιτροπή

• 21 άτομα Επιστημονική Επιτροπή

 

 

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση στη MEDIA GALLERY στο τέλος της σελίδας

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

           

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση