ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με επιτυχία η ημερίδα για το ψηφιακό εργαστήρι Κρητικής Αγιογραφίας
Στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης
SHARE:
Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 η Επιστημονική Ημερίδα διάχυσης ερευνητικών αποτελεσμάτων, με τίτλο: «Ψηφιακό Εργαστήρι Κρητικής Αγιογραφίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών και 3D εικονικής πραγματικότητας, e-hagiography», στο πλαίσιο της δράσης 1.b.2 «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Οργανισμούς Έρευνας και Διάδοσης Γνώσεων, σε τομείς της RIS3Crete» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚΡΗΤΗ 2014-2020» (κωδικός έργου: ΚΡΗΡ1 - 0028407), που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, σε συνεργασία με την επιχείρηση Βανίδης Ιωάννης Media Suite, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων Διόφαντος.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση:
"Η Ημερίδα υλοποιήθηκε με τη μέθοδο blended (υβριδικά), δηλαδή τόσο διά ζώσης σε αίθουσα στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ όσο και σε ταυτόχρονη διαδικτυακή σύνδεση μέσω Ζoom, εφαρμόζοντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του Κορωνοϊού (COVID-19).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα ενδιάμεσα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου e-hagiography και τα προσχεδιασμένα σενάριά του για τα μαθήματα καθώς και η πλατφόρμα, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι ερευνητικών Φορέων, μεμονωμένοι ερευνητές, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και δυνητικών πελατών, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, ο Διευθυντής του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά κ. Ιωάννης Δαράκης, καθηγητές και μαθητές/μαθήτριες του Λυκείου καθώς και πολλοί πολίτες. Βασικός στόχος ήταν η ενημέρωση του στοχοθετούμενου κοινού και η πραγματοποίηση B2C και B2B συναντήσεων.
Σύντομους Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Βανίδης Ιωάννης, διευθυντής της Media Suite και οι εταίροι του Προγράμματος, ενώ ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, στην εισαγωγική του ομιλία, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου της ΟΑΚ, ευχαρίστησε τους εταίρους του Προγράμματος και ιδιαιτέρως τον κ. Αντώνη Καλογεράκη, Επιστημονικό Συνεργάτη της ΟΑΚ και την κα Κωνσταντίνα Στεφανάκη, Αγιογράφο της ΟΑΚ, για την όλη προσπάθεια. Κάνοντας μία σύντομη αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της αγιογραφίας σημείωσε πως η τεχνική της Εικόνας -με τη χρήση απλών και λίγων υλικών, αλλά και την αρμονική συνύπαρξη των χρωμάτων- μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να σκεφτούμε τον τρόπο της ζωής μας. Αναφερόμενος στη σχέση Πληροφορικής με την Τέχνη έθεσε έναν καίριο προβληματισμό για τον αν τελικά επιδιώκουμε έναν τέλειο άνθρωπο ή έναν άγιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο τέλειος τιμά και αγαπά ό,τι αξίζει, αλλά ο άγιος αγαπά ακόμη και τα μη αξιαγάπητα. Ο τέλειος εύκολα απορρίπτει, ο άγιος όμως δεν απορρίπτει. Αντιθέτως έχει πάντοτε την αίσθηση ότι ο ίδιος είναι άνθρωπος τραυματισμένος και πτωτικός».