ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Το Κτήνος στο Φεγγάρι»: νέα παράσταση από τον Θεατρικό περίπλου
Ένα συγκινητικό έργο για τη γενοκτονία των Αρμενίων
Ο Θεατρικός Περίπλους γεμίζει θέατρο και το φετινό μας καλοκαίρι! Μετά την περυσινή μεγάλη επιτυχία της «Μήδειας», αλλά και την πιο πρόσφατη των «Σιωπών», ο Θεατρικός Περίπλους επιστρέφει με ένα άκρως συγκινητικό έργο για τη γενοκτονία των Αρμενίων, το «Κτήνος στο Φεγγάρι» του R. Kalinoski, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Καντιφέ.
Οι πρόβες, που γίνονται παράλληλα με τους εορτασμούς των 10 χρόνων του Σχολείου Θεάτρου, συνεχίζονται πυρετωδώς. Οι ηθοποιοί της παράστασης έχουν ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο σπουδών του Σχολείου Θεάτρου και, ως επαγγελματίες πια, παρουσιάζουν μια παράσταση που θα θέσει για άλλη μια φορά πολύ ψηλά τον ερμηνευτικό πήχη. Το έργο θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης Ρεθύμνου για 5 μόνο παραστάσεις.
ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
5 – 6 – 7 – 8 – 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024 – Ώρα 21:30
Αίθουσα Περιηγητικής Λέσχης Ρεθύμνου (Αγ. Φραγκίσκου 2, παλιά πόλη)
Κρατήσεις: 6945458516
*Στην παράσταση θα ισχύσουν τα προνόμια της Κάρτας Φίλου του Θεατρικού Περίπλου – για να αποκτήσετε τη δική σας Κάρτα Φίλου, επικοινωνήστε στο [email protected]. Βρείτε τα προνόμια της Κάρτας εδώ: www.theatrikosperiplous.gr/?page_id=1684
Υπόθεση
«Στην Τουρκία το 1893 έγινε μια έκλειψη σελήνης. Στα χωριά και τις πόλεις, οι Τούρκοι βγήκαν μέσα στη νύχτα και με τα κανόνια και τα όπλα τους άρχισαν να πυροβολούν «το άγριο κτήνος» στον ουρανό που σκέπαζε το φεγγάρι. Κάποιοι άλλοι πάσχιζαν να διώξουνε το κτήνος με φωνές. Οι Αρμένιοι παρακολουθούσαν. Κι έπειτα, δυο χρόνια αργότερα, το 1895, ο Σουλτάνος, ανήσυχος για μερικούς ανυπάκουους Αρμένηδες, κήρυξε Ιερό Πόλεμο, ένα Τζιχάντ, και αμέσως οι Τούρκοι ξαναβγήκαν μέσα στη νύχτα κι άρχισαν να πυροβολούν αλλά όχι το «κτήνος στο φεγγάρι». Πυροβολούσαν τους γείτονές τους τους Αρμένηδες, που κλείστηκαν όπως – όπως σε ντουλάπες, και χώθηκαν μέσα σε χαντάκια και κρύφτηκαν σε γωνιές. Αλαλάζοντας οι Τούρκοι, βγήκαν στους δρόμους και τους σκότωσαν…»
Η ιστορία επαναλήφθηκεψε και ο ταλαιπωρημένος λαός των Αρμενίων ξαναμπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Κατά την τριετία 1915-1918 πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα με την συστηματική εξόντωση 1.500.000 ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές.
Χιλιάδες Αρμένιοι πνίγηκαν σε ποτάμια, έπεσαν από γκρεμούς, σταυρώθηκαν και κάηκαν ζωντανοί…
Το έργο ξεκινά το 1921 στο Μιλουώκι της Αμερικής… Μετά τη γενοκτονία… Με πρωταγωνιστές δύο ορφανούς νεαρούς Αρμένιους. Ο εικοσάχρονος Αράμ Τομασιάν, μοναδικός επιζών της οικογένειάς του, διέφυγε στις Η.Π.Α., όπου εργάζεται ως φωτογράφος ειδικευμένος στις οικογενειακές φωτογραφίες μεταναστών, και φιλοδοξεί να γίνει ο γεννήτορας της καινούργιας οικογένειας Τομασιάν. Από την Αρμενία έχει φέρει μαζί του μία οικογενειακή φωτογραφία από την οποία έχει κόψει τα κεφάλια των νεκρών συγγενών του και έχει τοποθετήσει το δικό του και της δεκαπεντάχρονης Σέτα, που μόλις έχει φτάσει στην Αμερική από το ορφανοτροφείο της Κωνσταντινούπολης, ως “νύφη από φωτογραφία”, με την οποία ανυπομονεί να κάνει απογόνους και να συμπληρώσει την οικογενειακή φωτογραφία. Το σχέδιο όμως δεν πάει κατ’ ευχήν. Τα χρόνια περνάνε… Τη ζωή τους θα έρθει να ταράξει η είσοδος ενός άλλου ορφανού, του μικρού Βίνσεντ…
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Acting Coach: Μαρία Καντιφέ
Σκηνικά: Θωμάς Καντιφές
Φωτισμοί: Μαρία Καντιφέ
Χειρισμός ήχου: Άννα Τζανιδάκη
Μουσική επιμέλεια: Νικολέτα Μακρυγιάννη, Μάριος Μαραγκουδάκης
Φροντιστήριο: Εύη Καννά
Κατασκευή Φωτογραφικής Μηχανής: Θανάσης Παπαθανασίου
Σχεδιασμός Αφίσας: Άννα Τζανιδάκη
Παίζουν: Νικολέτα Μακρυγιάννη, Μάριος Μαραγκουδάκης, Γιάννης Μαθιουδάκης