ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κοχυλάκι, εσύ δε φταις!* …στα Παραμύθια του Σαββάτου!
Η μαμά του το συμβούλευε συνεχώς να μην απομακρύνεται πολύ από το σπίτι τους και το προειδοποιούσε πως αν κατέβαινε πολύ βαθιά, το σκοτάδι θα ήταν πολύ παχύ…
Της Ελένης Μπετεινάκη
Το μικρό κοχυλάκι ζούσε μαζί με την μαμά του σε ένα βράχο… μακρινό! Η μαμά το συμβούλευε συνεχώς να μην απομακρύνεται πολύ από το σπίτι τους και το προειδοποιούσε πως αν κατέβαινε πολύ βαθιά, το σκοτάδι θα ήταν πολύ παχύ…
Και μια Κυριακή που εκείνο έπαιζε με μια μπάλα από φύκια, ένας κοκκινωπός κάβουρας το πλησίασε χαμογελώντας και γεμίζοντας το φιλοφρονήσεις, το προσκάλεσε να πάνε μαζί μια εκδρομή. Το κοχυλάκι ενθουσιασμένο με τον καινούργιο του «φίλο» δέχεται κι όλα στην αρχή είναι θαυμαστά και όμορφα. Μα σαν φτάνουν στο σκοτάδι το βαθύ, ο κάβουρας γίνεται πιο τρομακτικός και θέλει να αγγίξει το μικρό μας κοχυλάκι. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα κι όλα όσα δεν αρέσουν στο κοχυλάκι που καταφέρνει με μια δυνατή φωνή να ξεφύγει από τις δάγκανες του κάβουρα..
*Κοχυλάκι, εσύ δε φταις!, Ομάδα Άγγιγμα και Όρια, εικ: Βίλλυ Καραμπατζιά, εκδ. Μεταίχμιο
Τι έγινε μετά; Φόβος, ενοχή και μοναξιά για το κοχυλάκι. Ευτυχώς η μαμά ήξερε πως να το πλησιάσει και να το βοηθήσει να μην κατηγορεί τον εαυτό του για ό,τι συνέβη. Οι συμβουλές και η αγάπη της πολύτιμοι βοηθοί στην επανένταξή του…
Ένα παιδικό παραμύθι σε ρίμες για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και γράφτηκε από τα μέλη της ομάδας «Άγγιγμα και Όρια» :Μάγια Μύριαμ Παπαγεωργίου, Φιλίππη Ρούβαλη, Νατάσα Ρουστάνη και Γκλόρια Χόντια.
«Σκοπός του να βοηθήσει τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να διακρίνουν το καλό από το κακό μυστικό, το καλό από το κακό άγγιγμα, να κατανοήσουν πως τα ιδιωτικά σημεία του σώματος είναι όλο τους το σώμα, όπως επίσης να φτιάξουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό πλαίσιο με ανθρώπους που εμπιστεύονται, έτσι ώστε να μπορούν να μοιράζονται όλες τις σκέψεις και τα γεγονότα που τα προβληματίζουν.»
Δεν ήθελα να αλλάξω ούτε μια λέξη από το παραπάνω κείμενο που συνοδεύει το βιβλίο.
Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Με τρόπο απλό, κατανοητό χωρίς περιττά σχόλια παρουσιάζεται μια ιστορία με ήρωες παιδικούς για να αφυπνίσει συνειδήσεις και να βοηθήσει τους μικρούς αναγνώστες να καταλάβουν όσα δυσκολευόμαστε να τους πούμε.
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα χωρίς τη θέλησή μας να μας αγγίζει! Κανόνας πρώτος και βασικός στη διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών. Από γονείς και δασκάλους!
Ένα βιβλίο που το μαθαίνεις σαν ποίημα ή τραγούδι και είναι γεμάτο παραδείγματα, παθήματα, συναισθήματα και λύσεις.
Τρόποι συμπεριφοράς απέναντι σε ξένους που εμφανίζονται με «δώρα» και όμορφα λόγια. Τρόποι αποφυγής, τρόποι ενίσχυσης τής αυτοπεποίθησης και τής εμπιστοσύνης μας στους πολύ δικούς μας ανθρώπους.
Η σιωπή δεν βοηθά, ούτε οι λάθος ενοχές , ούτε το κλείσιμο στον εαυτό μας.
Μόνο με την αγάπη που εμπνέουν οι γονείς, τη συμβουλευτική τους που δεν είναι απειλητική ή γεμάτη προσταγές, τα παιδιά μπορούν να ανοιχτούν σε συζητήσεις, σε εξομολογήσεις και να «θεραπεύσουν» δύσκολες καταστάσεις.
Ένα βιβλίο που τα έχει όλα.
Από τις πρώτες του σελίδες συνειδητοποιούμε εμείς οι μεγαλύτεροι ένα υπαρκτό και τεράστιο πρόβλημα, αυτό της παιδικής σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και τη διάσταση του που έχει πάρει ακόμα και στη χώρα μας.
Η Λίνα Λυκομήτρου, BA Psychology, αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου πως : «… στην Ελλάδα ένα στα έξι παιδιά θα δεχτεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας στη ζωή του, ενώ εννιά στις δέκα περιπτώσεις ο θύτης προέρχεται από το στενό ή συγγενικό περιβάλλον.»
Με ερωτήσεις – κεφάλαια μάς καθοδηγεί, μάς συμβουλεύει και μάς προτρέπει η κ. Λυκομήτρου να μην κρατάμε μάτια, αυτιά και στόμα κλειστό.
Μας εξηγεί την «Πράξη», αν « Συνέβαινε πάντα; », «Γιατί συμβαίνει;» μάς εξηγεί με μοναδικό τρόπο ποιος είναι «ο ρόλος της σεξουαλικής αγωγής», «Γιατί τα παιδιά δε μιλούν» και «ποιες οι συνέπειες της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης.» Τέλος μάς συμβουλεύει «Τι μπορώ να κάνω αν ένα παιδί μου εκμυστηρευτεί ότι κάποιος παραβιάζει τα όριά του;»
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει πρόσθετο υλικό για γονείς και εκπαιδευτικούς από τους συγγραφείς- θεατροπαιδαγωγούς του βιβλίου που πραγματικά είναι πάρα πολύ χρήσιμο. Οι δραστηριότητες που παρουσιάζονται αφορούν το σώμα μας και τα ιδιωτικά του μέρη. Κατασκευή δαχτυλό-κουκλών και δραματοποίηση της ιστορίας, ομαδικά παιχνίδια για ενδυνάμωση του δικαιώματος να λέμε «όχι». Ένα παιχνίδι καταγραφής για την «Ασπίδα προστασίας», τα «καλά και κακά μυστικά», τα «καλά και κακά αγγίγματα».
Εξαιρετική εικονογράφηση από την Βίλλυ Καραμπατζιά και σκίτσα που θα θυμούνται τα παιδία σαν αγαπημένους φίλους και για πολλά χρόνια!
Αναζητείστε το βιβλίο στις εκδόσεις Μεταίχμιο : https://www.metaixmio.gr/el/products/%CE%BA%CE%BF%CF%87%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B9-%CE%B5%CF%83%CF%85-%CE%B4%CE%B5-%CF%86%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%82
Σε όλα τα βιβλιοπωλεία και δείτε εδώ το παραμύθι :