ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καπετάν Σφακιανός: Ο "μικροΒελουχιώτης" της Κρήτης "συστήθηκε" στο Ηράκλειο
Φόρος τιμής στον γενναίο αγωνιστή “Καπετάν Σφακιανό”, η βιβλιοπαρουσίαση του “Πολέμαρχου της Βίγλας” στο Ηράκλειο
Μερικοί απ’ τους σταθμούς της ζωής του Γιώργη Αρετάκη, αγωνιστή του μικρασιατικού μετώπου και της Εθνικής Αντίστασης, αποκαλύφθηκαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο κοινό του Ηρακλείου, στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Παντινάκη “Ο Πολέμαρχος της Βίγλας”.
Η βιογραφία του “Καπετάν Σφακιανού” προσέλκυσε αρκετό κόσμο στο Πολύκεντρο Νεολαίας, όπου πραγματοποιήθηκε ένας “ζωντανός” διάλογος με την ιστορική μνήμη, ανοίγοντας τα παράθυρα του παρελθόντος στις προβολές του παρόντος και στις όψεις του μέλλοντος.
Ο βίος και η πολιτεία του Γιώργη Αρετάκη, απ’ τη Μικρά Ασία μέχρι τα αλβανικά βουνά και το αντάρτικο του Μοριά ως ταγματάρχης του ΕΛΑΣ και αντισυνταγματάρχης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΔΣΕ), συνυφάνθηκαν με τον ηρωισμό, τη φιλοπατρία, την πίστη στο καθήκον, τη συντροφικότητα και την αυταπάρνηση.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης, ήταν ο Ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός, ο συγγραφέας - μπροστάρης στη μάχη κατά της χούντας και εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού στην εξέγερση του Πολυτεχνείου Δημήτρης Παπαχρήστος και ο δημοσιογράφος Γιώργος Φιλιππάκης, επίσης γνωστός για τον αντιδικτατορική του δράση.
“Αν δεν προλάβουμε το μέλλον, δεν θα το συναντήσουμε ποτέ”
Ο Δημήτρης Παπαχρήστος ταξίδεψε από την Αθήνα στην Κρήτη για χάρη του “Καπετάν Σφακιανού”, και προς τιμήν του φίλου συγγραφέα Μανόλη Παντινάκη.
“Όταν διάβασα το βιβλίο του Μανόλη Παντινάκη, πόνεσα. Μπήκε μέσα μου ο σκληρός εμφύλιος της Πελοποννήσου” εξομολογήθηκε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας τον Γιώργη Αρετάκη “αγρίμι της λευτεριάς”.
Ειδική μνεία έκανε στο γεγονός ότι ο “Καπετάν Σφακιανός” κουβαλούσε μέσα του “τη λεβεντιά της καταγωγής του”, παρομοιάζοντας τον με τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης του 1821.
“Δεν έχουμε δικαίωμα να μη γνωρίζουμε και -πολύ περισσότερο- να ξεχάσουμε. Αν δεν προλάβουμε το μέλλον, δε θα το συναντήσουμε ποτέ” σχολίασε με νόημα ο κ. Παπαχρήστος κερδίζοντας το χειροκρότημα του ακροατηρίου.
Ο βετεράνος ρεπόρτερ, έγκριτος στο αστυνομικά θέματα, Γιώργος Φιλιππάκης ήρθε στο Ηράκλειο απ’ τη Χίο, τόπο καταγωγής του όπου διαμένει μόνιμα αφότου συνταξιοδοτήθηκε.
Στις πρώτες του κουβέντες, δεν έκρυψε την αγάπη του για τον συνάδελφό του Μανόλη Παντινάκη, με τον οποίο συνυπήρξαν σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στην Κρήτη.
Απευθυνόμενος στον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κρήτης Γιώργο Πιτσούλη, ο οποίος καθόταν στις πίσω σειρές, τόνισε προς τον ίδιο ότι η περιφερειακή αρχή θα πρέπει να διαθέσει ειδικό κονδύλι για την αναστήλωση του σπιτιού του “Καπετάν Σφακιανού” στο Πάνω Χώρι Σπηλίου και τη μετατροπή του σε μουσειακό χώρο. Ο κ. Φιλιππάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μετά θάνατον αναγνώριση της προσφοράς του Γιώργη Αρετάκη, με την απονομή βραβείου από το Κομμουνιστικό Κόμμα στο δισέγγονό του.
“Ένας μικροβελουχιώτης της Πελοποννήσου σκεπασμένος από τόνους λάσπης και λήθης”
Περισσότερο αμήχανος, παρά κουρασμένος απ’ τις ώρες στο αεροπλάνο για το δρομολόγιο Γερμανία – Ελλάδα, με τελικό προορισμό το Ηράκλειο, ένιωθε ο Ιστορικός Ιάσων Χανδρινός.
“Νιώθω αμήχανος γιατί νιώθω ότι είμαι σε μια πολυπρισματική εκδήλωση”
Στο μυαλό του τριβέλιζε η ιδέα εάν τελικώς παρευρισκόταν σε βιβλιοπαρουσίαση, σε πολιτικό μνημόσυνο ή σε προσκλητήριο ηρώων.
Αποκάλυψε πως το μάτι του “άστραψε” όταν ο Μανόλης Παντινάκης τού μετέφερε την απόφασή του να γράψει για τον Γιώργη Αρετάκη. “Είσαι ο μόνος που μπορεί να το κάνει, του είπα. Και είχα δίκιο – το βιβλίο αυτό με επιβεβαιώνει πανηγυρικά!”.
Συνεχίζοντας μίλησε για μία υποδειγματική βιογραφία, “για ένα άτομο σκεπασμένο από τόνους λάσπης εκτός από λήθης”.
Πολλά από τα ερωτήματα που ταλανίζουν την κοινωνία σήμερα, έχουν τις απαντήσεις τους 80 χρόνια πίσω, πρόσθεσε ο κ. Χανδρινός.
Έκανε λόγο για “μαστόρεμα”, εκθειάζοντας τη δουλειά του συγγραφέα. “Βρήκε όσους ανθρώπους μπορούσε να βρει. Βρήκε αρχειακές διαθεσιμότητες. Με απαράμιλλη αντικειμενικότητα δεν χαρίστηκε ούτε στον ίδιο τον αυτοβιογραφούμενο” είπε για τον Μανόλη Παντινάκη, σκιαγραφώντας το προφίλ του Γιώργη Αρετάκη: “Ο “Καπετάν Σφακιανός” αφορά πολύ περισσότερο κόσμο από τον κόσμο στον τόπο καταγωγής του (το Σπήλι του Δήμου Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο). Είναι μία πλήρης επαναστατική προσωπικότητα. Ο Γιώργης Αρετάκης ήταν ένας πολεμιστής, ένας βετεράνος των εθνικών αγώνων με κομβική συμμετοχή σε αυτούς. Ένας πολυσυγγραφέας (ο Μανόλης Παντινάκης) βιογραφεί έναν πολυτραυματία (τον Γιώργη Αρετάκη)! Την τιμή που έκανε ο Μανόλης Παντινάκης σε αυτόν τον “μικροβελουχιώτη” της Πελοποννήσου, δεν του την έχει κάνει κανείς άλλος: Κουβάλησε στους ώμους του το κεφάλι του Αρετάκη και το πήγε στο χωριό του, το Σπήλι”.
Υπόκλιση σε μία ηρωική μορφή
Η Νεκταρία Βρυλλάκη, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Σπηλίου, εκπροσώπησε τη γενέθλια γη του Γιώργη Αρετάκη, στην προσωπικότητα του οποίου υποκλίθηκε, ούσα συναισθηματικά φορτισμένη απ’ τις ιδεολογικές αρχές – παρακαταθήκες που έλαβε η ίδια από την οικογένειά της.
“Ο Γιώργης Αρετάκης αποτελεί μία ηρωική μορφή του κόμματός μας και τιμήθηκε στο πρόσωπο των απογόνων του”ανέφερε παίρνοντας το λόγο η εκπρόσωπος της Κομματικής Οργάνωσης (Κ.Ο) του ΚΚΕ Ηρακλείου, Γιάννα Ποθητού.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του “Συμποσίου Πολιτισμού” Παναγιώτης Γεωργουδής και ο δικηγόρος, άλλοτε γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, Μιχάλης Αστρινάκης, οι οποίοι ανάμεσα σε άλλα εξήραν το ιστορικό έργο του Μανόλη Παντινάκη, μέσα από τα βιβλία και τα ντοκιμαντέρ του.
Ερωτήματα προς τον συγγραφέα, όπως το πώς βρέθηκε το ημερολόγιο του “Καπετάν Σφακιανού” στα χέρια της οικογενείας του, κατέθεσε ο καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Νικολακάκης.
Ο Μανόλης Παντινάκης αφού απάντησε σχετικά, εξέφρασε τις άπειρες ευχαριστίες του προς τον συντονιστή Γιώργο Παπαδάκη, τους τρεις διακεκριμένους ομιλητές, αλλά και στο κοινό που παρευρέθη στην εκδήλωση.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο