ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιταλία: Αγάλματα, νομίσματα, κοσμήματα και ανέπαφα… αυγά βρέθηκαν στις θερμές πηγές του Σαν Κασιάνο ντέι Μπάνι

ανακάλυψη αρχαίων

Αρχαία αγάλματα, νομίσματα, κοσμήματα και ανέπαφα… αυγά από την εποχή των Ρωμαίων και των Ετρούσκων ανακαλύφθηκαν στην Ιταλία, στις θερμές πηγές του Σαν Κασιάνο ντέι Μπάνι, στη νότια Τοσκάνη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, παρουσιάζοντας τα πρόσφατα ευρήματα.

Οι ανασκαφές στο Σαν Κασιάνο ντέι Μπάνι, μια κωμόπολη που απέχει περίπου 160 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ξεκίνησαν το 2019 και τα προηγούμενα χρόνια οι αρχαιολόγοι βρήκαν στην περιοχή πολλούς σημαντικούς θησαυρούς.

Το Σαν Κασιάνο, που είναι σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου, είχε ένα ιερό το οποίο συνδεόταν με τις θερμές πηγές που τις χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς από τον 3ο αιώνα π.Χ., ανέφερε το υπουργείο. Ετρούσκοι και Ρωμαίοι συνήθιζαν να αφήνουν αναθήματα εκεί, τα οποία τώρα έρχονται στο φως. Από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι αγαλματίδιο που αναπαριστά ένα φίδι.

Σε βάθος σχεδόν 5 μέτρων, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μπρούτζινα αγάλματα ανδρών και γυναικών, μεταξύ των οποίων και ένα που ήταν κομμένο κατά μήκος. Βρήκαν επίσης χιλιάδες νομίσματα, ένα χρυσό στέμμα και ένα δαχτυλίδι, πολύτιμους λίθους και πολλά γλυπτά φιδιών. Το ένα από αυτά έχει μήκος περίπου ένα μέτρο και πιστεύεται ότι απεικονίζει τον Αγαθοδαίμονα, έναν γενειοφόρο θεό, με μορφή φιδιού και κέρατα, της ελληνικής μυθολογίας. Η θεότητα αυτή ενδέχεται να ήταν ο προστάτης των πηγών, σύμφωνα με το υπουργείο.

Εφόσον πρόκειται για τον Αγαθοδαίμονα, τότε αυτό είναι το μεγαλύτερο μπρούτζινο άγαλμα του θεού που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Μικρότερα φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.

Στον χώρο βρέθηκαν επίσης χιλιάδες κελύφη αυγών, αλλά και ολόκληρα αυγά, με μικρές τρύπες από τις οποίες διακρίνεται μέχρι και σήμερα ο κρόκος, ανέπαφος. Υπήρχαν επίσης κλαδιά διακοσμημένα με φυτά και κουκουνάρια, που πιστεύεται ότι ήταν προσφορές στο ιερό.

Οι θησαυροί του Σαν Κασιάνο διατηρήθηκαν σε αυτήν την κατάσταση χάρη στη ζεστή λάσπη των πηγών. Θα εκτεθούν σε ένα νέο μουσείο το οποίο θα λειτουργήσει στην πόλη στα τέλη του 2026.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση