ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας!
Mε Μουσεία ΙΙ, Μαρτυρίες και τις απορίες της μικρής Μυρσίνης
SHARE:
Για τρίτη e-βδομάδα Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας* με νέες ψηφιακές αναρτήσεις σχετικές με τη διεπιστημονική, εκδοτική και εκπαιδευτική δράση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.
Παρουσίαση βιβλίου | James De Mole Carstairs,
Απόδραση από την Κρήτη. Ημέρες Πολέμου 1941 / Escape from Crete, War Diary 1941. Σειρά ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, Τόμος 7ος, ΕΚΙΜ 2016
H δίγλωσση έκδοση του 7ου τόμου της σειράς Μαρτυρίες της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, βασισμένη στο Ημερολόγιο του Αυστραλού ανθυπολοχαγού James De Mole Carstairs παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης το 2016. Ο ανθυπολοχαγός Carstairs αφηγείται τη συμμετοχή του στη Μάχη της Κρήτης στην περιοχή των Χανίων, τον εγκλωβισμό του στο νησί, την περιπλάνησή του και το κρύψιμό του κάτω από συχνά ακραίες συνθήκες στα βουνά και, τέλος, την απόδραση μαζί με άλλους στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων στα τέλη του Νοέμβρη του 1941.
Στην παρουσίαση του 7ου τόμου μίλησαν οι συνεπιμελητές της έκδοσης, ο κοινωνικός ανθρωπολόγος – ερευνητής Dr. Ian Leonard Frazer (συνεπιμελητής επίσης στην επικείμενη έκδοση του ημερολογίου του πατέρα του με τίτλο To Κρητικό Ημερολόγιο του υπολοχαγού του Βασιλικού Αυστραλιανού Μηχανικού Len Frazer, στο οποίο είναι αφιερωμένος ο 13ος τόμος της εκδοτικής σειράς Μαρτυρίες της ΕΚΙΜ), ο Αυστραλός δημοσιογράφος – ερευνητής Michael Sweet και ο Κωστής Μαμαλάκης, σύμβουλος σε θέματα Νεότερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε τιμητικά ο Robert Carstairs, γιος του Αυστραλού ανθυπολοχαγού, ο οποίος αναφέρθηκε σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του πατέρα του. Επιλεγμένα αποσπάσματα του 7ου τόμου μοιράστηκε με το ακροατήριο ο σκηνοθέτης - ηθοποιός Μιχάλης Βιρβιδάκης. Προλόγισε η αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΚΙΜ, υπεύθυνη της εκδοτικής σειράς Μαρτυρίες, Κλαίρη Μιτσοτάκη.
Διαδικτυακή ημερίδα ΤΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ; | Μιχάλης Λαζαρίδης, Ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους Μουσείων
Τις παρουσιάσεις της πρόσφατης διαδικτυακής ημερίδας ΤΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ; Αέριοι ρύποι και αερομεταφερόμενοι μικροοργανισμοί στα μουσεία της Ελλάδας και της Κύπρου (27.11.2020) έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε σε αυτήν τη νέα ψηφιακή ενότητα.
Η πρώτη παρουσίαση από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλη Λαζαρίδη, υπεύθυνο του έργου ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΙ, έχει θέμα Ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους Μουσείων.
Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Ηράκλειο) και στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ (Λευκωσία) μετράμε εδώ και τρία χρόνια αέριους ρύπους, μύκητες και βακτήρια με τη βοήθεια των εταίρων μας στο έργο ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΙ [Interreg | Ελλάδα-Κύπρος], του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά) και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Λεμεσός). Το έργο ΜΟΥΣΕΙΑ ΙΙ ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα με τα αποτελέσματά του να είναι πολύ ενδιαφέροντα και εξαιρετικά επίκαιρα.
Πού θα πάμε σήμερα Γκοντολίνο;
Αγαπημένα και ξεχωριστά εκθέματα των Συλλογών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης παρουσιάζονται μέσα από ολιγόλεπτες προβολές, κατάλληλες για μικρές ηλικίες, στη νέα ψηφιακή δράση που σχεδίασε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων με τίτλο Πού θα πάμε σήμερα Γκοντολίνο; Με παιγνιώδη και κατανοητό τρόπο, ο Γκοντολίνο ο αρκούδος απαντά στις ερωτήσεις της μικρής Μυρσίνης προσφέροντας στα παιδιά μια πρώτη γνωριμία με την τοπική ιστορία.
Πού θα πάμε σήμερα Γκοντολίνο; Οθωμανική Συλλογή | Τοιχογραφία από το σπίτι του Φαζίλ Μπέη στο Ηράκλειο, τέλη 18ου αιώνα.
Μόλις δείτε προσεκτικά το βίντεο μην παραλείψετε να λύσετε το σταυρόλεξο.
Προβολή: επιμέλεια – αφήγηση: Φανή Καμπάνη και μικρή Μυρσίνη. Πρωτότυπη μουσική: Antonio Russo. Σταυρόλεξο: Άννα Αγογλωσσάκη
*Η ψηφιακή ενότητα Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας αποβλέπει στην παροχή μουσειακής εμπειρίας χωρίς φυσική παρουσία στους χώρους του Μουσείου με δυνατότητα παρακολούθησης εκδηλώσεων και δράσεων της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.