Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, στις 19:30, ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, η Παγκρήτιος Ένωση και οι εκδόσεις Ασίνη παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιάννη Σκαλιδάκη «Η Κρήτη στα χρόνια της Κατοχής (1941-1945)» στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8.
Βασιλική Λάζου, ΕΔΙΠ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής ιστορίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μανώλης Χατζηνάκης, πρώην υπουργός, αντιπρόεδρος Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός
και ο συγγραφέας Γιάννης Σκαλιδάκης, ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Συντονίζει ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!
Λίγα λόγια για το βιβλίο...
Το 1941 η Κρήτη κατακτήθηκε από τον Άξονα μετά από σκληρή μάχη τόσο με τα συμμαχικά στρατεύματα όσο και με τον ντόπιο πληθυσμό, χαράζοντας εξαρχής τις σχέσεις μίσους μεταξύ κατακτητών και κατακτημένων. Στο βιβλίο αυτό γίνεται για πρώτη φορά μια προσπάθεια επιστημονικής προσέγγισης της κατοχικής περιόδου στο νησί, καθώς υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές από την ίδια περίοδο στην υπόλοιπη χώρα – με σημαντικότερη ίσως το γεγονός ότι εξαρχής, η Κρήτη θεωρήθηκε από τους Γερμανούς «Φρούριο» (Festung), μια κατάσταση που απέδιδε αυξημένες αρμοδιότητες και αυτονομία κινήσεων στον Γερμανό στρατιωτικό διοικητή.
Μετά από πολυετή έρευνα σε ελληνικά, γερμανικά, βρετανικά αρχεία και επισκόπηση πληθώρας μελετών, μαρτυριών, απομνημονευμάτων και άλλων τεκμηρίων, ο συγγραφέας εξετάζει τις μεταβολές που επέβαλε η «γερμανοκατοχή» στην κρητική κοινωνία, οικονομία και πολιτική. Την ανασυγκρότηση ενός πολιτικού συστήματος μετά από μια κατακλυσμιαία αλλαγή εξουσίας, τους καινούριους θεσμούς και μηχανισμούς που συγκροτήθηκαν από τους νέους κυρίαρχους αλλά και από την αντίσταση εναντίον τους, τους παλαιούς θεσμούς που διαλύθηκαν ή μεταλλάχθηκαν, αναλαμβάνοντας νέους ρόλους, τις εξουσίες εντός του νησιού και εκτός αυτού (Αθήνα, Κάιρο, Βερολίνο) που υπόκειντο σε νέα ιεράρχηση. Προσαρμογή, αντίσταση, συνεργασία ήταν οι επιλογές απέναντι στη γερμανική κατάκτηση.
Ο συγγραφέας
Ο Γιάννης Σκαλιδάκης σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ιστορία στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 2016 διδάσκει ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και το πρώτο του βιβλίο: Η Ελεύθερη Ελλάδα. Η εξουσία του ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής (1943-1944), εκδόσεις Ασίνη, Αθήνα 2014.