Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Έκθεση, «Ο μίτος της Αριάνης και ο αργαλείος της Πηνελόπης», 24 Μαΐου – 20 Ιουνίου 2016

Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi  είναι πρωτοπόρος δράση του Πανεπιστημίου των Ορέων.

Η ομάδα  της  Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, εδώ και 10 χρόνια,

·      τεκμηριώνει, αξιοποιεί, διαφυλάττει και προβάλει τον πλούτο της Υφαντικής.

·      δημιουργεί Κοσμητείες – Εστίες Υφαντικής σε όλη την Ελλάδα

·      καταγράφει και βιντεοσκοπεί συναντήσεις με τις αει-φάντριες μαστόρισσες, τεχνικές ύφανσης, εργαλεία, υφάσματα, ξόμπλια και μοτίβα.  

·      παρεμβαίνει δημιουργικά, στην κοινωνία αναπτύσσοντας οικονομίες μικρής κλίμακας-μεγάλης αξίας και νέες οικοτεχνικές μορφές παραγωγής.

·      επαναδιεθνοποιεί τον ελληνικό και κρητικό πολιτισμό, συνδεόμενη με μεγάλα φόρα του κόσμου του πολιτισμού, της τέχνης και της επιστήμης, εντάσσοντας την  Κρητική υφαντική τέχνη στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

·      σπέρνει λινάρι, παράγει μετάξι, επεξεργάζεται μαλλί, παράγει χειροποίητα νήματα.

·      Βάφει με φυσικές, φυτικές και ορυκτές βαφές και πορφύρα, ως συνέχεια πιστή των πράξεων που έκαναν οι γυναίκες της Κρήτης από την εποχή του Μίνωα.

·      δημιουργεί αριθμημένα, ιστορικά πιστοποιημένα υφαντά και υφάσματα και αναπλάθει υφαντά που απεικονίζονται σε μινωικά αγγεία, τα οποία θα προωθηθούν στη διεθνή αγορά, σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

·      επιστήμονες διαφόρων γνωστικών αντικειμένων, διδάσκουν στα παιδιά των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την τέχνη της Υφαντικής, την οποία η Αποστολή μας έχει επιτύχει να εντάξει ως μάθημα επιλογής στην ευέλικτη ζώνη σπουδών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. 

 Έκθεση, «Ο μίτος της Αριάνης και ο αργαλείος της Πηνελόπης»

24 Μαΐου – 20 Ιουνίου 2016

 Η έκθεση αυτή είναι ένα βήμα προς τη διαχρονία.

Το Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου το μεγαλύτερο μουσείο για το μινωικό πολιτισμό στην Ελλάδα και στον κόσμο, εκτός από τις ποικίλες μορφές του βίου και της μινωικής τέχνης που προβάλλει, κατέχει εξέχουσα θέση και στην παγκόσμια ιστορία της υφαντικής. Τα μινωικά υφαντά είναι θαυμαστά στην πολυπλοκότητα των σχεδίων τους, με γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα κυρίως από τον φυσικό κόσμο.

Στο Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου σώζονται κατάλοιπα δύο σημαντικών λειτουργιών: της νηματουργίας, που γίνεται με τη βοήθεια αδραχτιού και της ύφανσης

 Με την επιστημονική συνδρομή των εξαίρετων αρχαιολόγων του Μουσείου, κατασκευάστηκε ένα ομοίωμα αρχαίου αργαλειού, το οποίο παρουσιάζεται στο Μουσείο και στο οποίο αει-φάντριες της Κρήτης, υφαίνουν ξανά, μετά από 5.000 χρόνια, με την ίδια τεχνική, αρχαία υφαντά και υφάσματα, με φυσικά νήματα και φυτικές βαφές. 

Αναπλάθουν και αναδημιουργούν την αρχαία υφαντική τέχνη που απεικονίζεται στα μινωικά αγγεία.

Σε συνδυασμό με πηγές της γραμμικής Β και αρχαία χωρία, προσπαθήσαμε να κατονομάσουμε  τα μέρη του αρχαίου αργαλειού και να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και τις τεχνικές επιλογές του. 

 

Πρόγραμμα για ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΜΑΙΟΥ 2016

09:00 - 13:30      

17:30 - 19:30

Δύο υφάντρες υφαίνουν

Προβολή video (Αποστολή Πηνελόπη Gandhi: Εξαρτήματα αργαλειού, Υφάντριες, Φυσικές βαφές, Νήματα, Τεχνικές ύφανσης)

Καινοτόμος δράση: «Η υφαντική τέχνη στο σχολείο»

Επισκέψεις σχολείων

09:00 - 10:00

10:00 - 11:00 1o Δημοτικό σχολείο Ατσιπόπουλου Ρεθύμνης

10:30 - 11:30 Θεματικές ξεναγήσεις

19:00 - 19:45 Ξεναγήσεις 



Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ