Η 88η ημέρα του χρόνου έφερε μεγάλη επιτυχία στην συμπεριληπτική συναυλία, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαρτίου, στο κατάμεστο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου με την Αλεξάνδρα Κερλίδου, τη Νατάσσα Μποφίλιου και την τεχνολογία Eyeharp του Δρ. Ζαχαρία Βαμβακούση.
Πλήθος κόσμου, αγκάλιασε με θέρμη και αγάπη, την μουσική της Αλεξάνδρας που έκανε για πρώτη φορά τα βήματα της, σε τραγούδια, χωρίς μετρονόμο και την μοναδική ερμηνεία της Νατάσσας που απογείωσε τις νότες από τα 88 πλήκτρα του πιάνου ξεδιπλώνοντας την συνύπαρξή τους, στο κοινό!
Στη μαγευτική συναυλία, εκτός από την Αλεξάνδρα, την Νατάσσα και τον Ζαχαρία στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Αντώνης Παλαμάρης (πιάνο) και ο Ανδρέας Τυμπακιανάκης (μπουζούκι), ο οποίος αν και τυφλός έκανε το ντεπούτο του στην σκηνή του Πολιτιστικού και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο.
Μαζί τους η Νεανική Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου υπό την Διεύθυνση της κα Λένας Χατζηγεωργίου και o Νίκος Κοκκίνης στο πιάνο, με ξεχωριστές μελωδίες και τραγούδια.
Η παράσταση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της πρέσβειρας του EyeHarp στην Ελλάδα Δρ. Μαρίας Βαρσαμά, η οποία για ακόμη μία φορά εξήγησε στο κόσμο, τι σημαίνει παίζω «μουσική με τα μάτια» και πόσο σπουδαίο είναι για τα άτομα με κινητικές αναπηρίες να ασχοληθούν με την μουσική της ματοάρπας (Eyeharp) για να δημιουργήσουν και να ολοκληρωθούν ως προσωπικότητες, μέσα από αυτό.
Τι είναι το Eyeharp
Το EyeHarp ή αλλιώς «ματοάρπα» όπως είναι η ελληνική απόδοση του όρου, επιτρέπει στον χρήστη να παράγει μουσική μέσω μιας ειδικής κάμερας που τοποθετείται στην βάση της οθόνης του υπολογιστή μετατρέποντας την κίνηση του ματιού σε νότες. Αναλυτικότερα, ο χρήστης κοιτάζοντας τη νότα την «επιλέγει» και η μουσική δίνει το εισιτήριο στην «πρόσβαση».
Μια τεχνολογία που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τον Έλληνα επιστήμονα Ζαχαρία Βαμβακούση, στο εξωτερικό με επιτυχία. Και συνεχίζεται στην Ελλάδα, με σκοπό να βρουν ελπίδα και να βοηθηθούν όσα περισσότερα άτομα με κινητικές ανάγκες γίνεται…
Στο ταξίδι του αυτό, η μαθήτρια του Αλεξάνδρα Κερλίδου έγινε η πρώτη Ελληνίδα μουσικός με σπαστική τετραπληγία, που παίρνει μέρος σε συναυλίες, με πραγματική συμπερίληψη! Ενώ υπάρχουν τόσα άλλα άτομα, παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα που έχουν ανάγκη να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να μάθουν μουσική.
Ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης πλέον μένει μόνιμα στο Ηράκλειο Κρήτης, γεγονός που μας φανέρωσε ο ίδιος επί σκηνής και καλεί όσα άτομα θέλουν να μάθουν μουσική μέσω της τεχνολογίας, του Εyeharp να τον βρουν για να τους βοηθήσει.
Η βραδιά έκλεισε με το δυνατό χειροκρότημα του κόσμου και την ευχή το Eyeharp να μεγαλώσει, να βοηθήσει όσα περισσότερα άτομα με κινητικές δυσκολίες γίνεται και η χώρα μας, να ανοίξει μια πόρτα στην ψυχή αυτών των ανθρώπων για μάθηση, συμπερίληψη και αγάπη!
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο