ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίσκεψη της Λ. Μενδώνη στη Σύρο

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ αναφέρεται και στο μείζον θέμα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων εντός του ιστορικού τόπου της Ερμούπολης

No profile pic

Θετικά απάντησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στην πρόταση του Δημάρχου Ερμούπολης Νικόλαου Λειβαδάρα να επεκταθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου, το οποίο σήμερα στεγάζεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο, σε δύο ακόμη αίθουσες τις οποίες παραχωρεί άμεσα ο Δήμος στο ΥΠΠΟΑ, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δημαρχείο Σύρου.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός επισήμανε ότι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα πρέπει να ετοιμάσει άμεσα τη μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατόν, ζητώντας παράλληλα από την Περιφέρεια και τον Δήμο τη σύμφωνη γνώμη τους «προκειμένου να δημιουργηθεί ένα Διαχρονικό Μουσείο, το οποίο θα στεγάσει με πρότυπο τρόπο την εξαιρετικά σημαντική ιστορία και τον μνημειακό πλούτο του νησιού. Η πρότασή μας είναι να αξιοποιηθεί ως μουσειακός και εκθεσιακός εν γένει χώρος το κτήριο του Λαζαρέτου, ένα κτήριο ιστορικά φορτισμένο, με μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, συμβατή με τη χρήση του ως λοιμοκαθαρτήριο. Με τον τρόπο αυτό διασώζεται και αναδεικνύεται ένα πολύ σημαντικό κτήριο, δεσπόζον στον κόλπο της Ερμούπολης, εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι χώροι για τις εκθεσιακές και πολιτιστικές ανάγκες του νησιού, ενώ παράλληλα δίνεται μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση και σε εκείνη την πλευρά της πόλης». Η πρόταση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη προήδρευσε την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Σύρου, την οποία άνοιξε ο δήμαρχος της Ερμούπολης Νικόλαος Λειβαδάρας παρουσιάζοντας τα ζητήματα αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ τα οποία απασχολούν τον Δήμο, όπως η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Σύρου, η επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης της μελέτης αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου, η αποκατάσταση των Μνημείων στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, η έγκριση της μελέτης για την αποκατάσταση του κτιρίου του Τελωνείου (Elysee), το οποίο έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής Φίλιππος Φόρτωμας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων Μάκης Δαδάος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μηνάς Αληφραγκής, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλίκη Λεονταρίτη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Σύρου.

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ αναφέρεται και στο μείζον θέμα των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων εντός του ιστορικού τόπου της Ερμούπολης και την κατάρρευση κτηρίων στην πόλη, για το οποίο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επισήμανε αφενός μεν την ευθύνη των ιδιοκτητών, είτε πρόκειται για το Δημόσιο, τον Δήμο, τους ιδιώτες, αφετέρου την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (ν. 4787/2021, αρθρ. 23), η οποία επιλύει σημαντικά προβλήματα επιταχύνοντας τις διαδικασίες. Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχείου Σύρου, η μελέτη εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟΑ, οπότε ο Δήμος μπορεί να ξεκινήσει το έργο -προσθέτει η ίδια ανακοίνωση-, ενώ σχετικά με τη μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου του Τελωνείου (Elysee), η υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει ο φάκελος να συμπληρωθεί αρμοδίως και ακολούθως να εισαχθεί για την κατά νόμο γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Ως προς την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των εξαιρετικής τέχνης ταφικών μνημείων στο Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι η Προγραμματική Σύμβαση που υπεγράφη το 2010, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Σύρου διεκόπη το 2011, από τον Δήμο. Στην αυτοψία, η οποία ακολούθησε, προτάθηκε η ολοκλήρωση της μελέτης των τεσσάρων μνημείων (Γεωργιάδη, Γιαννίκογλου, Πρώιου και Πρασακάκη) που εκπονεί ο Δήμος, και η πρόταση για ένταξη στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο μετά τις αναγκαίες από το ΥΠΠΟΑ εγκρίσεις. Για τα υπόλοιπα μνημεία, τα οποία προσφέρουν μοναδικά τεκμήρια τόσο για την εξέλιξη της ελληνικής γλυπτικής τον 19ο αι., όσο και για την κοινωνική ιστορία της Ερμούπολης, η υπουργός πρότεινε την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος μεταξύ ΥΠΠΟΑ, Περιφέρειας, Δήμου και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάστασης διατήρησης των μνημείων και να προταθούν οι αναγκαίες κατά φάση ενέργειες για την προστασία τους. Συμφωνήθηκε οι εμπλεκόμενοι να ωριμάσουν την οικεία πρόταση ως το τέλος του 2021.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση