ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έκθεση του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων: "Από τη χειραγώγηση στη χειραφέτηση"
Η αστική γυναικεία ενδυμασία του 20ου αιώνα στα Χανιά
O Δήμος Πλατανιά διοργανώνει με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, την έκθεση του Λυκείου των Ελληνίδων Χανίων “ΑΠΟ ΤΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ” Η ΑΣΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, σε επιμέλεια της Βάλιας Μαργαρίτη, Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος.
Εγκαίνια την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19:00, στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά.
Διάρκεια έκθεσης : 30/12/2022 - 28/02/2023
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 - 13:00
Σάββατο 17:00 - 20:00
Κυριακή 11:00 - 19:00
Η είσοδος στο Πολύκεντρο Βουκολιών θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Όπως ανέφερε o Δήμαρχος Πλατανιά Κος Μαλανδράκης ‘‘..με την έκθεση αυτή δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό την εξέλιξη της γυναικείας ενδυμασίας από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα , σε συνάρτηση με τις κοινωνικές αλλαγές, τα δικαιώματα των γυναικών και τον ρόλο τους στην κοινωνία, την εργασία, την καθημερινότητά τους. Ευχαριστούμε θερμά το Λύκειο των Ελληνίδων Χανίων για την ευγενική παραχώρηση τμήματος του πλούσιου ιστορικού υλικού που διαθέτει για την έκθεσή του στο Πολύκεντρο Βουκολιών καθώς και την ΠΕ Χανίων – Περιφέρεια Κρήτης για την υποστήριξη. Ο Δήμος Πλατανιά , με την έκθεση αυτή ολοκληρώνει έναν κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Πολύκεντρο Βουκολιών, που στόχο είχαν την ανάπτυξη καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων στην ενδοχώρα του Δήμου μας. Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν και σε επόμενο διάστημα, με την παρουσίαση καλλιτεχνικών γεγονότων και δρώμενων, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και δημιουργούς.”
Η επιμελήτρια της έκθεσης Βάλια Μαργαρίτη επισημάνει:
την εξέλιξη της γυναικείας ενδυμασίας από το 1890 περίπου μέχρι και σήμερα, από την «ασφυξία» του κορσέ και την επιβολή του «ζουμερού μπούστου» και της «μέσης δαχτυλίδι», στην αιφνίδια και «επαναστατική», για την εποχή, απαλλαγή τους, με φορέματα χαλαρά, υφάσματα μαλακά και μήκη φούστας. Σ’ αυτή την εξέλιξη παίζουν μεγάλο ρόλο οι κοινωνικές συνθήκες που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα της γυναίκας και από «ύπαρξη» με αρμοδιότητες μόνο «εντός σπιτιού» σε άνθρωπο με δυνατότητα στην εργασία και την ατομική αυτοδιάθεση.
Στην περίοδο του μεσοπολέμου από το ’20 έως το ’40 τα ρούχα ακολουθούν το δρόμο της «απελευθέρωσης» από τα αυστηρά «πρέπει» των προηγούμενων δεκαετιών, διατηρώντας όμως ακόμα τους κανόνες του: πρωινό, απογευματινό, βραδινό ένδυμα. Τη δεκαετία του 30 το βραδινό ένδυμα έχει σαφείς επιρροές από την εικόνα των πρωταγωνιστριών του κινηματογράφου και τον τρόπο διασκέδασης στα νυχτερινά κέντρα. Η βαριά σκιά του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου τη δεκαετία του ’40 κάνει το ρούχο πάλι λίγο αυστηρό αλλά ακόμα πιο πρακτικό γιατί η γυναίκα έχει περάσει ακόμα και στην πρώτη γραμμή. Φτάνοντας στην δεκαετία του ’50 με ανοιχτά τα τραύματα του πολέμου, έρχεται το ρούχο να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και μια ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο. Οπότε το ’60 κόβουμε ακόμα πιο κοντή τη φούστα! Το ΜΙΝΙ είναι γεγονός! Όμως έρχεται ο Μάης του ’68. Η πρόταση για ρήξη με το κατεστημένο απελευθερώνει περισσότερο το γυναικείο ρούχο με «καμπάνα» παντελόνια και πουκαμίσες σε έντονα χρώματα.
Κάπου εκεί σταματά η παραγωγή νέων προτάσεων γιατί έχει ολοκληρωθεί πια η απελευθέρωση. Από τη χειραγώγηση στη χειραφέτηση, φορώντας σήμερα ό,τι εκφράζει καλύτερα μια γυναίκα, χωρίς κανόνες αλλά «τάσεις» στη μόδα και πάρα πολλές επιλογές ρούχων και κυρίως ΖΩΗΣ …
Το Λύκειο των Ελληνίδων Χανίων επισημαίνει :
«Ένας από τους σκοπούς μας είναι η μελέτη, η επιστημονική καταγραφή, η ενδυνάμωση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων και εν γένει ο λαϊκός πολιτισμός.»
Το τμήμα ιστορικού αρχείου, μουσειακών συλλογών και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ασχολείται τόσο με τη συστηματική καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάδειξη των υπαρχόντων συλλογών (αστική ενδυμασία, ασπρόρουχα, υφαντά, κ.ά.), όσο και με τον εμπλουτισμό τους. Μάλιστα πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την ψηφιακή τεκμηρίωση και ανάδειξη των συλλογών μέρος των οποίων παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του Λυκείου.
Έχοντας συγκεντρώσει, στο πέρασμα των χρόνων, ένα πλούσιο και πολύτιμο ιστορικό υλικό, που αφορά την αστική ζωή της Χανιώτισσας θέλησε να εκθέσει ένα μέρος του στο Πολύκεντρο Βουκολιών –Δήμου Πλατανιά.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά