ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έχεις λίγο χρόνο;… στα Παραμύθια του Σαββάτου!
Γράφει η Ελένη Μπετεινάκη
Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα πουλί, ένας κούκος, που ζούσε σε ένα μικρό σπιτάκι, ένα απλό ρολόι τοίχου. Ένας κούκος όμως που δεν έμοιαζε με κανέναν άλλο. Ήξερε πάρα πολλά πράγματα, ήταν πολύ παρατηρητικός και καταλάβαινε τις σκέψεις των ανθρώπων. Αυτός ο κούκος-ρολόι δόθηκε σαν δώρο από τον παππού του σε ένα μικρό αγόρι την ημέρα που γεννήθηκε. Κι έγιναν φίλοι από την πρώτη στιγμή. Ο ξεχωριστός κούκος έκανε όνειρα και σκέψεις για το μέλλον του φίλου του. Και περνούσαν πολύ χρόνο μαζί οι δυο τους με μια διαφορά : Το αγόρι μεγάλωνε, ο κούκος όχι, ίδιος πάντα, να μετρά τις στιγμές, τις ώρες, τις μέρες και τα χρόνια. Ένιωθε ακόμα και την χαρά ή τη λύπη του αγοριού που σιγά σιγά έγινε άνδρας μεγάλος. Τόσο μεγάλος που άσπρισαν τα μαλλιά του και μόνο τότε ο κούκος κατάλαβε τι ακριβώς έκανε τόσα χρόνια κι αποφάσισε να σταματήσει να μετρά…
Κι ύστερα πέταξε μακριά από το ανοιχτό παράθυρο. Σταμάτησε να μετρά, όχι όμως και να σκέφτεται, να νοιάζεται, να ανησυχεί , να στοχάζεται. Ο χρόνος όμως συνέχιζε να τρέχει και να μετρά, μόνος του… Κι ενώ ο κούκος για βδομάδες καθόταν σε ένα κλαδί κι ένιωθε πως ώρα του ήταν να πετάξει μακριά τόλμησε να ανέβει ακόμα πιο ψηλά! Βρέθηκε στα σύννεφα κι εκεί είδε τον δικό του άνθρωπο, τον μικρό - μεγάλο που του ζήτησε μια χάρη ζωής κι αγάπης για την νέα ζωή που πια ερχόταν στη, για το χατίρι της εγγόνας του….
Ο Χρόνος, ο πολύτιμος σημαντικός και ατέλειωτος. Ο κύκλος της ζωής που μετριέται σε στιγμές, λεπτά, ώρες, μέρες, χρόνια. Ο χρόνος που δεν σταματάει ποτέ την πορεία του. Τα συναισθήματα, οι σχέσεις των ανθρώπων, οι αξίες!
Κι όλα αυτά μέσα από ένα κουρδιστό πουλί που αποκτά ανθρωπινά συναισθήματα για να «μαλακώσει» τον Χρόνο, να τον κρατήσει κοντά του, να του δώσει την αγάπη και την δική του αξία.
Μια πολύ συγκινητική και τρυφερή ιστορία της Σοφίας Δάρτζαλη που μας γεμίζει αναμνήσεις και συναισθήματα εμάς τους μεγαλύτερους και δίνει μια αισιόδοξη νότα ζωής στα μικρά παιδιά. Ένα βιβλίο για τον Χρόνο. Για όλα όσα συμβαίνουν στη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής. Αλλαγές λύπες, χαρές, ταξίδια, αγκαλιές, ζωή! Ένα βιβλίο που αν και θίγει το θέμα της απώλειας και του θανάτου, αυτό δίνεται με τόση μαεστρία και λεπτότητα που το παιδί νιώθει τον κύκλο της ζωής αβίαστα να ολοκληρώνεται και να ξεκινάει πάλι από την αρχή.
Ο κούκος ρολόι είναι από μόνος του ένα σύμβολο και ένα παραμυθένιο στοιχείο που ασκεί μια μαγεία και ιδιαίτερη έλξη σε μικρούς αναγνώστες. Είναι ακριβής, είναι σταθερός και είναι πάντα εκεί. Θυμάμαι κι εγώ τον κούκο σε ένα ρολόι εκκρεμές που είχα κάποτε Περίμενα πάντα την στιγμή που θα ακουγόταν η χαρακτηριστική «φωνή» του, και όλη μας η ζωή περιστρεφόταν γύρω από αυτήν την «παράξενη» μέτρηση…Τον εγκατέλειψα σαν ένοιωσα να μου οριοθετεί όλον μου τον χρόνο!
Ο Χρόνος γίνεται αποδεκτός μέσα από τον Κούκο και την ιδιαίτερη ιστορία της Σοφίας. Μαλακώνει ακόμα και τις πολύ δύσκολες στιγμές και φτάνει στο αποκορύφωμά του σαν ο Κούκος θέλει να τον σταματήσει ή να υπερβεί τα γήινα και να πετάξει πέρα από τα σύννεφα να συναντήσει τον αγαπημένο του. Η ζωή όμως ξέρει πως η αγάπη έχει πολλές μορφές και κατοικεί στη γη. Δεν χάνεται με το θάνατο αλλά επιστρέφει σε νέα ζωή, με νέα πνοή.
Καλογραμμένη, ευφάνταστη και συναισθηματική ιστορία που δένει απόλυτα με την εκπληκτική εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου. Απόδοση εξαιρετική μέσω των πινέλων της με ιδιαίτερο χρωματικό πάνελ και σκίτσα που φορτίζουν ακόμα περισσότερο την συναισθηματική κατάσταση που τόσο έξοχα περιγράφεται σε όλη την διάρκεια του κειμένου.
Να το ψάξετε γονείς και δάσκαλοι!
Να αφεθείτε στα γρανάζια των ρολογιών, να μετρήσετε τις πολύτιμες στιγμές. Να σκεφτείτε πόσο πολύ γρήγορα περνούν όλα. Να σταματήσετε για λίγο να απολαύσετε χρόνο, χάρες και ανθρώπους.
Να μάθετε να έχετε χρόνο για τους άλλους πριν είναι πολύ αργά.
Να συνειδητοποιήσετε μαζί με τα παιδιά πως ο Χρόνος τρέχει πάντα. Δεν σταματά για κανέναν και τίποτα. Αξίζει πολύ το να μπορέσει ο καθένας μας να τον αξιοποιήσει σωστά.
Έχεις λίγο χρόνο; Σοφία Δάρτζαλη, εικ :Σάντρα Ελευθερίου, εκδ. Μεταίχμιο
Δείτε ένα μικρό απόσπασμα : https://flip.metaixmio.gr/apospasmata/EXEIS_LIGO_XRONO/index.html