Δύο ταινίες Βωβού Κινηματογράφου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο

''Οι περιπέτειες του Βιλλάρ'' και ''Κοινωνική σαπίλα''

Θα προβληθούν δύο από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού βωβού κινηματογράφου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, που αποκαταστάθηκαν ψηφιακά από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος κι επαναπροβλήθηκαν το 2019.

Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (Ζόζεφ Χεπ, 1924, 26')
Ο Βιλλάρ είναι υπάλληλος σιδερωτήριου που αντί να δουλεύει, περνάει τον χρόνο του φλερτάροντας στην Αθήνα και μπλέκοντας σε απίθανες περιπέτειες. Πρωταγωνιστούν ο κρητικής καταγωγής κωμικός Νικόλαος Σφακιανός κι η Νίτσα Φιλοσόφου, γνωστή πρωταγωνίστρια του μεσοπολέμου και μητέρα του ηθοποιού Γιώργου Κωνσταντίνου.
Ο Σφακιανός ανήκε στους πρωτεργάτες της ελληνικής βωβής κωμωδίας μαζί με ονόματα όπως ο Σπυρίδων Δημητρακόπουλος (‘Σπυριδιών’), ο Τηλέμαχος Λεπενιώτης, ο Μιχαήλ Μιχαήλ κι ο Κίμων Σπαθόπουλος. H ταινία αποτελεί την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας κι ένα ανεκτίμητο πορτρέτο της πρωτεύουσας στη δεκαετία του 1920.

Κοινωνική σαπίλα (Στέλιος Τατασόπουλος, 1932, 62')
Πρωτ.: Στέλιος Τατασόπουλος, Δανάη Γρίζου
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή ελληνική ταινία κοινωνικής καταγγελίας, με θέμα έναν φοιτητή που εγκαταλείπει τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσκολιών και βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας. Προσλαμβάνεται σ’ έναν θίασο, όπου γνωρίζει την ερωτική απογοήτευση και καταλήγει σε καπνεργοστάσιο, όπου αποφασίζει να πολεμήσει την κοινωνική αδικία και συνδικαλίζεται παρά τις διώξεις της αστυνομίας.
Στην εποχή της, η κυκλοφορία της ταινίας αντιμετώπισε αστυνομικές επεμβάσεις και ματαιώσεις προβολών. Για πολλά χρόνια θεωρείτο χαμένη, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν εντοπίστηκε από τον σκηνοθέτη και τη διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Αγλαΐα Μητροπούλου. Η ταινιοθήκη ανέλαβε την αποκατάστασή της κι η πρώτη αποκατεστημένη εκδοχή προβλήθηκε το 1989. Πρόσφατα, η ταινιοθήκη σε συνεργασία με την Documenta 14 και την Ταινιοθήκη του Βελγίου (Cinematek) προχώρησαν σε μια ψηφιακά βελτιωμένη επανέκδοση της ταινίας, με ελληνικούς μεσότιτλους που σχεδιάστηκαν από τον σκηνοθέτη το 1989 κι έχουν διατηρηθεί σχεδόν αυτούσιοι.

Την προβολή συνοδεύει ζωντανά η πιανίστα Victoria - Fjoralba Kiazimi.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ