ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνής μαθητικός διαγωνισμός για τον Νίκο Καζαντζάκη
Πρόκειται για διαγωνισμό λογοτεχνίας και ζωγραφικής, που διοργανώνει η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη
Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) είναι ένα ανεξάρτητο διεθνές πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1988 στη Γενεύη, παρουσία της Ελένης Καζαντζάκη, του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, και του τωρινού της Προέδρου και Πρεσβευτή Ελληνισμού Γιώργου Στασινάκη. Ο κύριος σκοπός του είναι η προώθηση –με διάφορους τρόπους και ιδιαίτερα με μελέτες– του έργου και της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957). Εκδίδει την ετήσια επιθεώρηση «Le Regard crétois / Η Κρητική Ματιά», η οποία περιέχει άρθρα, και μελετήματα, ανέκδοτα κείμενα του συγγραφέα σε τέσσερις γλώσσες (γαλλικά, ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά), βιβλιοπαρουσιάσεις και κριτικές. Εκδίδει, επίσης, το τετραμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο «Synthesis» σε οκτώ γλώσσες. Σήμερα, 34 χρόνια μετά, δραστηριοποιείται σε 131 χώρες και στις πέντε ηπείρους και έχει πάνω από 9.000 μέλη που αγαπούν τον Κρητικό συγγραφέα και διαβάζουν το έργο του.
Η ΔΕΦΝΚ βασίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα και βρίσκεται πάντα κοντά στους νέους. Γι’ αυτόν τον λόγο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και διοργανώνει εκδηλώσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια. Έχει διοργανώσει πολλούς διαγωνισμούς για νέους στις εξής χώρες: Αίγυπτο, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Καναδά, Κύπρο, Σερβία και Τουρκμενιστάν. Σε όσους συμμετείχαν χορηγήθηκε «Αναμνηστικό Δίπλωμα». Στους πέντε νικητές προσφέρθηκαν βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη και ταξίδι στην Κρήτη.
Με τη συμπλήρωση, το 2023, 35 ετών από την ίδρυσή της και τα 140 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή, η ΔΕΦΝΚ διοργανώνει Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής, που αποτελεί μία ακόμα πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση της.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ενασχόληση των μαθητών/τριών με την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από τη ζωή του και τη μελέτη του έργου του, κάποια αποσπάσματα των οποίων υπάρχουν στα βιβλία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικής Γλώσσας και διδάσκονται στις τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Τα αποσπάσματα μπορούν να γίνουν κίνητρο μελέτης ολόκληρου του έργου, με εστίαση σε διάφορα θέματα (φύση, παιδί, ταξίδια, σχολείο, άνθρωπος, κόσμος, Θεός κ.ά), αλλά και μελέτης άλλων του έργων με τη συμβουλή των διδασκόντων εκπαιδευτικών.
Στόχοι του διαγωνισμού είναι να διευρυνθούν και να ενισχυθούν:
- Η επαφή με τη Λογοτεχνία, Ιστορία, Γεωγραφία, Τέχνες και άλλες επιμέρους επιστήμες, που προκύπτουν μέσα από αυτές και προωθούν τη διαθεματικότητα.
- Ο εντοπισμός πολιτιστικών στοιχείων και παραδόσεων διαφόρων εποχών.
- Η γλωσσική έρευνα, η καλλιτεχνική δημιουργία, η καλλιέργεια της φαντασίας, της πρωτοβουλίας και επομένως η ενίσχυση της προσωπικότητας.
- Η εκτίμηση και αναγνώριση της τεράστιας συνεισφοράς του Νίκου
Καζαντζάκη στα Γράμματα και τις Τέχνες. - Η ενθάρρυνση της φιλαναγνωσίας.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
ΘΕΜΑ
Ο διαγωνισμός αφορά τη Λογοτεχνία (ποίηση και πεζό λόγο) και τη Ζωγραφική με την παρακάτω θεματολογία:
- Ποίηση. Το ποίημα να είναι εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
- Πεζογραφία. Κείμενο ελεύθερο σε οποιαδήποτε μορφή πεζού λόγου πάντα γύρω από την προσωπικότητα και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
- Ζωγραφική. Θέμα εμπνευσμένο από το έργο του (τοπίο, μνημείο, πορτρέτο του συγγραφέα ή κάποιου ήρωά του κ.ά), σημειώνοντας το σχετικό απόσπασμα.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ο διαγωνισμός αφορά μαθητές και μαθήτριες ελληνόφωνων ή ξενόγλωσσων, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ηλικίας 13-18 ετών.
Η συμμετοχή είναι ατομική και κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει έργο ΜΟΝΟ σε ένα από τα τρία προαναφερόμενα θέματα.
Η γλώσσα του έργου μπορεί να είναι η ελληνική ή γαλλική ή αγγλική ή ισπανική ή γερμανική.
Η έκταση των διηγημάτων πρέπει να είναι από 1000 έως 1500 λέξεις και των ποιημάτων έως 30 στίχοι. Οι διαστάσεις του έργου ζωγραφικής να μην ξεπερνούν το μέγεθος Α3.
Για σχετικό πληροφοριακό υλικό (αποσπάσματα από το έργο, ντοκιμαντέρ, …) μπορείτε να απευθυνθείτε στο εξής email: [email protected] και στον σύνδεσμο της ιστοσελίδας μας http://amis-kazantzaki.gr/diagwnismoi
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 30 Ιανουαρίου 2023, στο ίδιο email: [email protected] (και να αναγράφεται ως θέμα «Διαγωνισμός»).
Τα κείμενα και οι ζωγραφιές πρέπει να είναι πρωτότυπα, να μην έχουν δημοσιευτεί ή κατατεθεί σε άλλον διαγωνισμό και να αποσταλούν το αργότερο μέχρι τέλη Μαΐου 2023 σε μια από τις δύο διευθύνσεις: