ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διάλεξη του Καθηγητή Ρόντρικ Μπήτον στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
Θέμα της διάλεξης: Η «ιδέα του έθνους» και η Μικρασιατική Καταστροφή
Η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών οργανώνει διάλεξη με θέμα Η «ιδέα του έθνους» και η Μικρασιατική Καταστροφή με ομιλητή τον Ρόντρικ Μπήτον, ομότιμο καθηγητή Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου 27). Θα προλογίσει ο πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών/Ιστορικού Μουσείου Κρήτης καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός.
Η διάλεξη του Ρ. Μπήτον αποτελεί ψηφίδα στο ευρύτερο επετειακό αφιέρωμα της ΕΚΙΜ/ΙΜΚ για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, το οποίο έχει ως επίκεντρο το ερευνητικό πρόγραμμα του Ιστορικού Μουσείου «Πρόσφυγες στην Κρήτη από τον Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα». Το πρόγραμμα διεξάγεται σε όλο το νησί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Για τη διάλεξη
«Εγώ, κύριοι, πιστεύω στην ιδέα του έθνους»: η επαναλαμβανόμενη αυτή φράση αποδίδεται σε ένα ελάσσονα ήρωα του πανοραμικού μυθιστορήματος Αργώ του Γ. Θεοτοκά (1933, 1936), το οποίο πραγματεύεται τις ηθικές και πολιτικές ζυμώσεις της αθηναϊκής νεολαίας κατά τη δεκαετία που ακολουθεί την Καταστροφή. Με αφετηρία αυτό το μοτίβο, η ομιλία ξεκινά με τις αντικρουόμενες «ιδέες του έθνους» που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού και οδήγησαν στην μοιραία έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας. Στη συνέχεια, γίνεται μερική επανεκτίμηση του ιδεολογικού προβληματισμού περί έθνους, κράτους και «ελληνικότητας», όπως διατυπώνεται στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου, με συγκεκριμένη αναφορά στο έργο γνωστών εκπροσώπων της λεγόμενης «γενιάς του ´30» (ανάμεσά τους ο Γ. Θεοτοκάς, ο Γ. Σεφέρης και ο Π. Πρεβελάκης).
Για τον ομιλητή
Ο Roderick Macleod Beaton γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου έλαβε και τον διδακτορικό του τίτλο στη νεοελληνική φιλολογία. Από το 1981 έως το 2018 δίδαξε σύγχρονη ελληνική και βυζαντινή ιστορία, γλώσσα και λογοτεχνία στο King’s College του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου, όπου κατείχε από το 1988 ως το 2018 την έδρα Κοραή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.
Με πιο πρόσφατο το βιβλίο του “The Greeks: A Global History” (εκδ. Faber & Faber, 2022), επιπλέον στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία του «Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους» (εκδ. Πατάκη, 2020), «Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2015), «Εισαγωγή στη νεότερη ελληνική λογοτεχνία» (εκδ. Νεφέλη, 1996), «Γιώργος Σεφέρης: περιμένοντας τον άγγελο» (εκδ. Ωκεανίδα, 2003) «Ο Καζαντζάκης μοντερνιστής και μεταμοντέρνος» (εκδ. Καστανιώτη, 2009), «O πόλεµος του Μπάιρον» (εκδ. Πατάκη 2015) κ.ά.
Το 2019 τιμήθηκε από τη χώρα μας με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής για τη συμβολή του στην έρευνα της Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας.
Είσοδος ελεύθερη