ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαδικτυακή ομιλία για τις Εφαρμογές της Γεωφυσικής στην Αρχαιολογία
Αύριο Τρίτη 14/5/24 και ώρα 7μμ ο Καθηγητής Γρηγόριος Ν. Τσόκας θα μιλήσει με θέμα: «Εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων με μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης»
Η Φυσική είναι παντού κι αυτό προσπαθεί να αναδείξει η σύμπραξη του Γενικού Λυκείου Μοχού (Διευθυντής Νίκος Τουμανίδης, Φυσικός MSc, MSc, Med) και του Πρότυπου ΓΕΛ Πάτρας (υπεύθυνος Ομίλου Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Γεωπιστημών Μιχάλης Πετρόπουλος, Φυσικός MSc).
Ο έγκυρος επιστημονικός λόγος είναι ό,τι καλύτερο έχουμε να προσφέρουμε στα νέα παιδιά, σε μας και στην κοινωνία ευρύτερα.
Και, βέβαια, είναι κι ένας οδηγός για το τι μπορεί να κάνει ένας νέος άνθρωπος μετά τις βασικές του σπουδές.
Στα πλαίσια αυτά οργανώνονται διαδικτυακές ομιλίες διακεκριμένων Φυσικών που παρουσιάζουν πτυχές τις Επιστήμης και των Εφαρμογών της.
Αύριο Τρίτη 14/5/24 και ώρα 7μμ ο Καθηγητής Γρηγόριος Ν. Τσόκας θα μιλήσει με θέμα: «Εξερεύνηση αρχαιολογικών χώρων με μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης». Η διάλεξη θα δοθεί στο σύνδεσμο:
https://minedu-secondary.webex.com/meet/ntouman
Ο ομότιμος καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γρηγόριος Ν. Τσόκας διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης του ιδίου ιδρύματος. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Ένωσης για την Αρχαιολογική Γεωφυσική ISAP (International Society for Archaeological Prospection) και Executive Editor του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού “Archaeological Prospection ” από το 2017 έως σήμερα. Είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (European academy of Sciences and Arts), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΚΕΑΜ «Μανώλης Ανδρόνικος», αναπληρωματικό μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής (Α.Π.Θ., 1979), κάτοχος του τίτλου Master of Science in Exploration Geophysics (Univ. of Leeds, U.K., 1980) και Διδακτορικού Διπλώματος στην Εφαρμοσμένη Γεωφυσική, (Α.Π.Θ., 1985). Εκπαιδεύτηκε ως Γεωφυσικός Προγραμματιστής από την εταιρεία Western Geophysical Company (Hounslow-London, 1988) ως στέλεχος της τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ (νυν ΕΛ.ΠΕ.). Υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Dept. of Physics and Electronics του Πανεπιστημίου του York (U.K. 1990) και επισκέπτης καθηγητής στο Colorado School of Mines (U.S.A., 1994).
Έχει διευθύνει περισσότερες από 350 εξερευνήσεις αρχαιολογικών χώρων με μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται η έρευνα στα τείχη της Ακροπόλεως των Αθηνών, του κέντρου των Αθηνών και του Πειραιώς, του Μαραθώνα, του Πρωτάτου του Αγίου Όρους, της Βεργίνας, της Μίεζας, των Φιλίππων, των τειχών της Θεσσαλονίκης, του Δίου, της Αιανής, της Ευρωπού, της Νικοπόλεως, της Σπάρτης και του Καστά στην Αμφίπολη. Εξερεύνησε επίσης χώρους στην Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία (πολεοδομικά συγκροτήματα της Μακεδονικής Δεκαπόλεως) και το Κουβέιτ (αρχαία Ίκαρος, Φαϊλάκα).
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο