Διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «Κινηματογραφικοί δημιουργοί 2. Κυριάκος Χαριτάκης - Άνθρωποι και ιστορίες»

Οι εκπαιδευτικοί θα συνομιλήσουν με τον κινηματογραφικό δημιουργό Κυριάκο Χαριτάκη εστιάζοντας σε τέσσερα ντοκιμαντέρ

Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Αγγελική Ζαχαράτου και Συντονίστρια του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Πολιτιστικών Θεμάτων σχολείων Δ.Δ.Ε. Ηρακλείου με τίτλο: Camera On και τα μέλη του Δικτύου διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «Κινηματογραφικοί δημιουργοί 2. Κυριάκος Χαριτάκης - Άνθρωποι και ιστορίες», αύριο Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 18:30. Οι εκπαιδευτικοί θα συνομιλήσουν με τον κινηματογραφικό δημιουργό Κυριάκο Χαριτάκη εστιάζοντας σε τέσσερα (4) ντοκιμαντέρ

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, θα γίνει μία εκτενής αναφορά στα συγκεκριμένα ντοκιμαντέρ:  στο πώς στήνουμε μία συνέντευξη, τι πλάνα επιλέγουμε να τραβήξουμε, τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε και το σκεπτικό πίσω από το μοντάζ. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα γίνει μία γενικότερη συζήτηση με τους συμμετέχοντες/ουσες πάνω στην υλοποίηση ενός ντοκιμαντέρ. 

Τα ντοκιμαντέρ είναι τα εξής:

Α) Σαν το παλιό καλό παπούτσι (19:58)

                   Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ένα πορτραίτο ενός παλιού τσαγκάρη, ο οποίος αφηγείται την ιστορία του, πώς κατέληξε να κάνει αυτή τη δουλειά. Το ντοκιμαντέρ μας δείχνει πώς έφτιαχναν παλιά τα παπούτσια αλλά και τη νέα καθημερινότητα του επαγγέλματος. 


Σκηνοθεσία-Κάμερα-Μοντάζ: Κυριάκος Χαριτάκης, Β' Κάμερα: Δημήτρης Γαλάτας
 

Β) Σινε Άστορ (12:06)

Ένα μαθητικό ντοκιμαντέρ με έρευνα που έκαναν οι μαθητές του Λυκείου της περιοχής του Κολυμβαρίου με βασικό ήρωα-πρωταγωνιστή τον ιδιοκτήτη του πρώην σινεμά το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1957 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90. Μία μικρή ιστορία για τον χώρο του σινεμά με μαρτυρίες από τους γονείς και παππούδες των μαθητών, των αναμνήσεων τους αλλά και τη σημασία του για τους ντόπιους.

  

  Σκηνοθεσία σενάριο: Αθηνά Αθανασάκη, Μαρία Κατσικανδαράκη, Κωνσταντίνα  Αναγνώστου

                  Κάμερα: Κυριάκος Χαριτάκης , Ηχοληψία: Κώστας Κοσμαδάκης

                  Μοντάζ: Κατερίνα Κορωνιωτάκη


Σχολείο: ΓΕΛ Κολυμβαρίου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Κωνσταντίνα Αναγνώστου
 

Γ) Συνέντευξη με έναν οργανοποιό (10:59)

Μαθητικό ντοκιμαντέρ του Γυμνασίου Επισκοπής με συνέντευξη από το εργαστήριο του Νίκου Παπαλεξάκη  στο Ρέθυμνο. 

 

Σενάριο: Αναστασία Νικολακάκη, Ελένη Ρόκα, Νικόλαος Σιδηρόπουλος 

Κάμερα-Μοντάζ: Κυριάκος Χαριτάκης

 

Σχολείο: Γυμνάσιο Επισκοπής Ρεθύμνου
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί:  Αναστασία Νικολακάκη, Ελένη Ρόκα, Νικόλαος Σιδηρόπουλος

 

Δ) Το σχολείο για μας είναι η χαρά (10:00)

Μαθητικό ντοκιμαντέρ από τους μαθητές Ρομά του Γυμνασίου Νέας Αλικαρνασσού, μέσα στον καταυλισμό της Νέας Αλικαρνασσού. Το ντοκιμαντέρ δεν έχει σκοπό να μας δείξει τόσο την καθημερινότητα των Ρομά, αλλά κυρίως τις αξίες και τις απόψεις τους σε ότι αφορά τα έθιμα τους και την εκπαίδευση.

 

Σκηνοθεσία-Μοντάζ: Μιχάλης Σφυράκης, Χρυσούλα Φασουλάκη, Μαριάννα Χριστινίδη, Κυριάκος Χαριτάκης

Σενάριο: Μιχάλης Σφυράκης, Χρυσούλα Φασουλάκη, Δέσποινα Παναρέτου, Μαριάννα Χριστινίδη

Κάμερα: Βαγγέλης Σεραφειμόπουλος , Ραφαήλ Σεραφειμόπουλος, Γιώργος Σεραφειμόπουλος, Άννα Σεραφειμοπούλου, Γιώργος Βασιλείου

                Ήχος: Δημόπουλος Νίκος, Βαγγέλης Σεραφειμόπουλος , Ραφαήλ Σεραφειμόπουλος


Σχολείο: Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Μιχάλης Σφυράκης, Χρυσούλα Φασουλάκη, Δέσποινα Παναρέτου, Μαριάννα Χριστινίδη


Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα Κ. Χαριτάκη (www.schoolfilms.gr)

Ο Κυριάκος Χαριτάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Η πρώτη επαφή με τη δημιουργία ταινιών ήταν το 2006. Το 2007 δημιούργησε με το 7ο ΓΕΛ την ταινία Ο Μοτοσικλετιστής, η οποία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Το 2009 ξεκίνησε συνεργασία με τα Cine-μαθήματα και την Πολιτιστική Εταιρία Κρήτης. Τα επόμενα χρόνια, δημιουργεί και συνεργάζεται σε μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ. Έχει παρακολουθήσει πολλές μαθητικές ταινίες στο Φεστιβάλ Ολυμπίας το οποίο επισκέπτεται κάθε χρόνο. Από το 2013, διδάσκει τις κινηματογραφικές τεχνικές, κατά τη διάρκεια των Φεστιβάλ Ολυμπίας, σε σχολεία που τα επισκέπτονται και δημιουργεί μαζί με μαθητές μικρού μήκους ταινίες ντοκιμαντέρ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Βασικό μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας και της δημιουργικής ομάδας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ