ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Διαβάζοντας» τις εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού - Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο Αγίας Αικατερίνης
Στο Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης φυλάσσονται έξι εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού, φιλοτεχνημένες κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του
Το Μουσείο Αγίας Αικατερίνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 έχοντας επιλέξει ως κεντρικό θέμα τη μελέτη των ιερών εικόνων, τους συμβολισμούς και τα βαθύτερα νοήματά τους με τον γενικό τίτλο:
«Διαβάζοντας» τις εικόνες ενός κορυφαίου Κρητικού ζωγράφου, του Μιχαήλ Δαμασκηνού.
Στο Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης φυλάσσονται έξι εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού, φιλοτεχνημένες κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του (τέλη 16ου αιώνα). Πρόκειται για κορυφαία έργα του σπουδαίου ζωγράφου που συνέδεσε το όνομα του με την Κρητική Αναγέννηση συνδυάζοντας στοιχεία της βυζαντινής αγιογραφίας με τα επιτεύγματα της αναγεννησιακής ζωγραφικής.
Μελετώντας τις εικόνες του Δαμασκηνού ανακαλύπτουμε την υψηλή ποιότητα της τέχνης του, την αισθητική του, το βαθύτερο θεολογικό τους περιεχόμενο, τους συμβολισμούς, τα μηνύματα που εκπέμπουν. Ανακαλύπτουμε, όμως, και την αφηγηματική δεινότητα ενός καλλιτέχνη που καταφέρνει να διηγείται ολόκληρη την ιερή ιστορία προσφέροντας ερεθίσματα για καλύτερη κατανόηση της θεολογίας της εικόνας.
Με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Αγίας Αικατερίνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης προσφέρει το Σάββατο 18 Μαΐου δυο δωρεάν ξεναγήσεις στα εκθέματα του και ιδιαίτερα στις εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού. Η πρώτη θα αρχίσει στις 10.00 και η δεύτερη στις 12.00.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2810336316.
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 από το «Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων» (ICOM), σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ο ρόλος τους στη σύγχρονη κοινωνία. Το θέμα του φετινού εορτασμού (2024) είναι «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα». Σύμφωνα πάντα με το ICOM, «τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. Χώροι ανοιχτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών. Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο