ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέηση και ποιήματα στο μνημόσυνο του ποιητή Χριστόφορου Λιοντάκη

Τιμήθηκε απο φορείς και πλήθος κόσμου η μνήμη του διανοούμενου Κρητικού με διεθνή αναγνώριση και πολυβραβευμένου στην ποίηση.

No profile pic

«Ο Χριστόφορος  Λιοντάκης ζει στις καρδιές μας και το έργο του,τα ποιήματα και τα βιβλία του είναι παρακαταθήκες αθάνατες»,είπαν συγγενείς,φίλοι, θεσμικοί εκπρόσωποι και συνάδελφοι του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπατριώτη μας ποιητή συγγραφέα Χριστόφορου Λιοντάκη συμμετέχοντας στο ετήσιο  μνημόσυνο του που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγ Τίτου στο Ηράκλειο.Ο ιερός Ναός κατακλύστηκε απο συγγενείς,φίλους,ανθρώπους του πολιτισμού,των γραμμάτων,που προσήλθαν να τιμήσουν την μνήμη του διανοούμενου Κρητικού,ενώ ακολούθησε  στον αύλειο χώρο στον «πλάτανο»κέρασμα-μακαρία απο την οικογένεια όπου παράλληλα μοιράστηκαν σε όλους καλαίσθητα αναμνηστικά δώρα που περιείχαν τυπωμένα ποιήματα του αείμνηστου  Χριστόφορου Λιοντάκη.Όλοι είχαν να  πουν και να θυμηθούν πολλά και σημαντικά για τον άνθρωπο και διανοούμενο Κρητικό,ενώ όπως εγινε γνωστό,εκδηλώσεις πολιτισμού εις μνήμη του Χριστόφορου Λιοντάκη αναμένεται να γίνουν (μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες λόγω κορονοϊού ) στην Αθηνα στο Ηράκλειο,αλλά και στην γεννετηρά του το Ινι του Δήμου Μινώα.

Η αγαπημένη ανηψιά του ποιητή  Δέσποινα Λιοντάκη-Γεργιαννάκη εκ μέρους της οικογένειας ευχαρίστησε συγκινημένη όλους που συμμετείχαν τιμώντας  την μνήμη του θείου της,φίλους,θεσμικούς εκπροσώπους,κ.α.Παρόντες ήταν ο Βουλευτής  Βασίλης Κεγκέρογλου,ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Φασουλάκης,η Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη-Σκολίδη,ο πρόεδρος της Βικελαία βιβλιοθήκης -π.Αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλακης,μέλη οικογένειας του Βουλευτή Χάρη Μαμουλάκη εκπρόσωποι της Ένωσης φιλολόγων,Πολιτισμού,γραμμάτων,τεχνών,ο προεδρος με αντιπροσωπεία του  Πολιτιστικού συλλόγου Ινίου (της γεννετηρας του  του ποιητή,)κ.α

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης που ζούσε στην Αθήνα είχε ισχυρούς δεσμούς με την γενέτειρα του το Ινι, τους συγγενείς, φίλους, τους τοπικούς φορείς,καθώς πήγαινε  συχνά και συμμετείχε σε κάθε πρωτοβουλία και δράση για το καλό του τόπου του.

Μάλιστα η προσφορά του ήταν μεγάλη στον τομέα του Πολιτισμού καθώς παραχώρησε  το πατρικό παραδοσιακό του σπίτι το οποίο στεγάζει σήμερα μια σπάνια κοιτίδα πολιτισμού, το λαογραφικό μουσείο, ενώ η βοήθεια και το ενδιαφέρον του επίσης ήταν συνεχές και εκφραζόταν στις επικοινωνίες που είχε με τα μέλη του ΔΣ του Πολιτιστικού συλλόγου.

Του άρεσε να μιλά για το Ίνι και υπερηφανευόταν γι΄αυτό ενώ το τελευταίο του βι “Ο Μεγάλος Δρόμος” από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη που παρουσίασε με επιτυχία λιγους μηνες πριν πεθάνει σε Αθήνα και Ηράκλειο ήταν αφιερωμένο στο Ίνι των παιδικών του χρόνων με προσωπικά βιώματα. Άξιο τέκνο της Κρήτης

Ο Χριστόφορος Λιοντάκης γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο Κρήτης και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης, στο Παρίσι. Το 1973 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Το τέλος του τοπίου».

Ανήκε στην αποκαλούμενη Γενιά του ’70, μαζί με άλλους συγγραφείς που άρχισαν να δημοσιεύουν τα έργα τους κατά τη δεκαετία  του 1970, κυρίως προς το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Ξεκινώντας από το Ίνι της  Ανατολική Μεσσαράς έφθασε στην Αθήνα μέσα στη δικτατορία για να σπουδάσει Νομική και αργότερα στο Παρίσι για μαθήματα Φιλοσοφίας του Δικαίου. Αγάπησε όμως από νωρίς την ποίηση και δέθηκε μαζί της, εκδίδοντας το πρώτο του βιβλίο το 1973.

Το 2000 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή ποιημάτων του «Με το φως», που δημοσιεύθηκε το 1999. Επίσης, για την ίδια συλλογή ποιημάτων έλαβε το βραβείο του διακεκριμένου λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω». Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και αγγλικά και έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Harvard Review».

Το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε το μετάλλιο του Ιππότη της Τάξεως των Τεχνών και των Γραμμάτων, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου του απένειμε το Λογοτεχνικό Βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης”. Το 2012 έλαβε για το ποιητικό έργο του το Βραβείο Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Ο Θάνος Μικρούτσικος έχει μελοποιήσει ποιήματά του που έχουν κυκλοφορήσει σε CD με τίτλο «Ποίηση με μουσική: Κωνσταντίνος Καβάφης-Χριστόφορος Λιοντάκης».

Ο Χρ. Λιοντάκης, εκτός από σπουδαία ποιήματα, έκανε μεταφράσεις Γάλλων, κυρίως, συγγραφέων, όπως Σαντάλ, Μπονφουά, Ρεμπώ, Ζενέ, Καμύ κ.ά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση