ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: 1962 Η κρίση των πυραύλων – Μια ευκαιρία στην ειρήνη

Ένα βιβλίο επίκαιρο, καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις επεκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον κίνδυνο μιας γενικότερης ανάφλεξης να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: 1962 Η κρίση των πυραύλων – Μια ευκαιρία στην ειρήνη

Το βιβλίο του Χρήστου Τσαντή, με τίτλο «1962 Η κρίση των πυραύλων – Μια ευκαιρία στην ειρήνη», παρουσιάζουν οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στις 7 το απόγευμα, στον χώρο των εκδόσεων, στα Χανιά.

Ένα βιβλίο επίκαιρο, καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις επεκτείνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον κίνδυνο μιας γενικότερης ανάφλεξης να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Θα συζητήσουν για το βιβλίο, οι:

-Παναγιώτης Ζαφείρης, απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών σπουδών του Πανεπιστήμιου Κρήτης, συγγραφέας

-Μιχάλης Μαραγκάκης, ηλεκτρολόγος μηχανικός

-Κωνσταντίνος Σταυρουλάκης, οικονομολόγος, λογιστής

-Κωνσταντίνος Φίσερ, καλλιτέχνης

-και ο συγγραφέας του βιβλίου Χρήστος Τσαντής

Το βιβλίο παρακολουθεί τα γεγονότα και προσπαθεί να δώσει συνοπτικά μια εικόνα της γεωπολιτικής κατάστασης σ’ εκείνη την περίοδο.

Τα κεφάλαιά του προσεγγίζουν κυρίως τα εξής: Η ΕΣΣΔ, η οποία βγαίνει από το 20ο Συνέδριο και την αποκάλυψη της σταλινικής βαρβαρότητας από τον Νικήτα Χρουστσόφ. Η προεδρία Κένεντυ στις ΗΠΑ, έπειτα από την περίοδο του Μακαρθισμού, της «κοκκινοφοβίας» και του ρατσισμού.

Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, η επαναστατημένη Κούβα και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ. Η κρίση και οι διπλωματικές ενέργειες, το παρασκήνιο και ο ρόλος του Ρόμπερτ Κένεντυ.

Ο λυτρωτικός χαρακτήρας μιας συμφωνίας εστιασμένης πάνω στη λογική. Αλλά και μετά την κρίση των πυραύλων: Οι δολοφονίες των Κένεντυ και η αποπομπή του Χρουστσόφ. Οι άνθρωποι που έδωσαν μια ευκαιρία στην ειρήνη, περνούσαν πλέον στις σελίδες της Ιστορίας…

Ο Νικήτα Χρουστσόφ στα «Απομνημονεύματά» του και ο Ρόμπερτ Κένεντυ, στις σημειώσεις που κρατούσε, μέρος των οποίων δημοσιοποιήθηκαν στο βιβλίο «Κρίση στον Λευκό Οίκο», έγραψαν για εκείνες τις κρίσιμες για την ανθρωπότητα ημέρες.

Πολλά από όσα διαδραματίστηκαν τότε όμως, έχουν αντανάκλαση στο σήμερα και πολλές από τις αιτίες που οδήγησαν σε ρήξη τότε, είναι και σήμερα σε ισχύ. Υπάρχουν όμως και μεγάλες αναντιστοιχίες στον τρόπο με τον οποίο οι ηγεσίες των μεγάλων δυνάμεων χειρίστηκαν τότε την κρίση, συγκριτικά με τις σημερινές που φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης. Μπορεί το χθες να δώσει πολύτιμες απαντήσεις για το σήμερα;

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση