ΠΟΛΙΤΕΣ

Πρόβλεψη πληθωρισμού ,βενζίνης ,τροφίμων ,αναψυκτικών και ηλεκτρικού

Ανάλυση για το τι μπορεί να προκληθεί από την τρέχουσα τεταμένη οικονομική κατάσταση

Πρόβλεψη πληθωρισμού ,βενζίνης ,τροφίμων ,αναψυκτικών και ηλεκτρικού

Σε ανάλυση για την μεταβολή του πληθωρισμού και το τι μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία προχώρησε ο κ. Γιώργος Καβρός, την οποία και επικοινώνησε στο cretalive.

Η ανάλυση:

Η ποσοστιαία μεταβολή στο συνολικό επίπεδο των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα είναι το μέτρο που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι όταν συζητούν το φαινόμενο που είναι γνωστό ως πληθωρισμός. Είναι απαραίτητο να επιλέγει ορισμένα προϊόντα ή υπηρεσίες (που αναφέρεται ως "καλάθι νοικοκυράς" ή "καλάθι καταναλωτή") προκειμένου να εξακριβωθεί ο βαθμός στον οποίο έχει μετατοπιστεί το συνολικό επίπεδο τιμών. Στη συνέχεια, τα επιμέρους στοιχεία σταθμίζονται ανάλογα με το ποσοστό του οικιακού προϋπολογισμού που καταλαμβάνουν. Σύμφωνα με τον ορισμό που παρουσιάστηκε προηγουμένως, ο πληθωρισμός αναφέρεται σε μια άνοδο των τιμών που συμβαίνει σε μια χρονική περίοδο σε αντίθεση με μια αύξηση των τιμών που συμβαίνει ταυτόχρονα και μόνο μία φορά. Σύμφωνα με τον ίδιο ορισμό, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η άνοδος του τυπικού ή του μέσου επιπέδου τιμών. Εξαιτίας αυτού, δεν σχετίζεται με κανένα συγκεκριμένο προϊόν. Στην σημερινή εποχή και κυρίως την τελευταία περίοδο ,παρατηρείται όσο περνάει ο καιρός μια αύξουσα μεταβολή του πληθωρισμού και κατά συνέπεια όλων των προϊόντων, η οποία θα οδηγήσει και οδηγεί τους καταναλωτές σε όλο και σε μεγαλύτερες δαπάνες για τα τελικά προσόντα . Σε χώρες όπως η Ελλάδα ,αυτό θα οδηγήσει σε επιδείνωση ακόμα περισσότερο των ήδη ευάλωτων νοικοκυριών .
 

Επειδή τα δεδομένα ,δεν ήταν στάσιμα έπειτα από τους ελέγχους που έγιναν ,πήραμε τις 1ες διαφορές όλων των μεταβλητών .Στην παρακάτω εξίσωση τρέξαμε την παλινδρόμηση OLS ,με εξαρτημένη μεταβλητή τον πληθωρισμό και ανεξάρτητες ,τις μεταβολές του ηλεκτρικού ρεύματος ,της βενζίνης ,του αερίου και των τροφίμων -αναψυκτικών .

 

Από την παραπάνω ανάλυση φαίνεται πως όλες οι μεταβλητές έχουν θετικό πρόσημο ,δηλαδή όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός ,αυξάνονται και οι μεταβλητές . Από το αποτέλεσμα φαίνεται πως η μεγαλύτερη αύξηση κατά 13% προκύπτει στα τρόφιμα και στην ενέργεια κατά 10% ,ενώ η ηλεκτρική ενέργεια έχει αύξηση 8,4% και η βενζίνη κατά 2,6% .Το R^2 = 0,38 ή 38% οπότε τα συνολικά αποτελέσματα που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι μόλις 38% .

Μεταβολή του πληθωρισμού και της πρόβλεψης της παλινδρόμησης μέσα στο χρόνο. Φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια η αύξηση του πληθωρισμού είναι πολύ πάνω από ότι έπρεπε .

Μεταβολή του ηλεκτρικού και της πρόβλεψης της παλινδρόμησης μέσα στο χρόνο. Φαίνεται πως την περίοδο 2012 έως 2015 ήταν σε χαμηλότερο σημείο από την πρόβλεψη ,ενώ αντίθετα την περίοδο 2019 -2020 ήταν σε χαμηλότερο σημείο .Την σημερινή περίοδο , είναι πολύ πάνω από ότι έπρεπε .

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση