ΠΟΛΙΤΕΣ

«Πονοκέφαλος» από την τιμή του πετρελαίου - Τα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης

Η τιμή Brent κινείται έντονα ανοδικά και προκαλεί όπως είναι φυσικό ανησυχία σε καταναλωτές και κυβέρνηση

«Πονοκέφαλος» από την τιμή του πετρελαίου - Τα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης

Το ακριβό πετρέλαιο αλλάζει τα δεδομένα για την σύνταξη του προϋπολογισμού, αλλά και για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο.

Tα σχέδια της κυβέρνησης

Στο οικονομικό επιτελείο υπήρχε η σκέψη για διεύρυνση των δικαιούχων του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και αύξησης της επιδότησης κάτι που θα γινόταν γνωστό από τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο η αυξητική τάση που υπάρχει αυτή την στιγμή στην αγορά με το Brent να βάζει πλώρη για τα 100 δολάρια το βαρέλι, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Και αυτό για δύο σημαντικούς λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με την παραδοχή, η οποία θα περιέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στην Βουλή την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, για το ύψος της μέσης τιμής του πετρελαίου, που επηρεάζει μία σειρά παράγοντες διαμόρφωσης επιμέρους σημαντικών δεικτών της οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά ίσως ο πρωθυπουργός με βάση τα νέα δεδομένα, αποφύγει να δεσμευθεί για την όποια παρέμβαση και αυτό διότι ενδεχομένως όταν θα φτάσει η στιγμή που θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η όποια επιδότηση να είναι παρωχημένη ή στην αντίθετη περίπτωση υπερβολική.

Οι τιμές και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, εάν ξεκινούσε αύριο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, τότε η λιανική τιμή στην αντλία θα ήταν στην περιοχή του 1,5 ευρώ το λίτρο, επίπεδο που αν μην τι άλλο είναι υπερβολικά υψηλό για το μέσο νοικοκυριό και απλησίαστο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Έτσι λοιπόν στο οικονομικό επιτελείο θα σταθμίσουν τις όποιες παραμέτρους υπάρχουν και θα λάβουν τις οριστικές αποφάσεις στο παρά πέντε, τόσο της κατάθεσης του προσχεδίου, όσο και των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει μία γενικόλογη αναφορά στην ΔΕΘ, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες και οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ενώ πέρυσι, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμού απέτρεπαν τους πολίτες, στο βαθμό που αυτό ήταν εφικτό στην χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο θέρμανσης, λόγω του ότι η τιμή του ήταν στα ύψη, εφέτος να συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή να δοθούν κίνητρα για επιστροφή στο αέριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι όταν ξεκινούσε το Φθινόπωρο η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα και σήμερα είναι στα 34 ευρώ.

Ενώ η τιμή του πετρελαίου ήταν μεν κοντά στα σημερινά επίπεδα – δηλαδή 90 δολάρια το βαρέλι – ωστόσο η τάση ήταν σαφώς πτωτική, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώθηκε, ενώ σήμερα η τάση είναι ανοδική.

Πάντως επειδή οι συνθήκες είναι ευμετάβλητες στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να βρουν ένα μοντέλο επιδότησης που να αντέχει στο χρόνο και να προσαρμόζεται στις πιθανές μεταβολές των τιμών.

 
Πηγή:imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση