ΠΟΛΙΤΕΣ

Μια συγκλονιστική μαρτυρία Kρητικού που ζει στη Ιταλία

Θα ήθελα να αναφέρω ορισμένα γεγονότα και καταστάσεις που έδρασαν -και είναι γνωστά- σαν καταλύτης στην εξάπλωση του ιού και θα επισημάνω έναν, όπου δυστυχώς δεν αναφέρεται σχεδόν πουθενά: την ατμοσφαιρική ρύπανση.

No profile pic

Αγαπητό cretalive,

Είμαι μόνιμος κάτοικος Ιταλίας, μένω στην περιφέρεια του Veneto εδώ και 20 χρόνια.

Θα ήθελα να αναφέρω ορισμένα γεγονότα και καταστάσεις που έδρασαν -και είναι γνωστά- σαν καταλύτης στην εξάπλωση του ιού και θα επισημάνω έναν, όπου δυστυχώς δεν αναφέρεται σχεδόν πουθενά: την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ας αρχίσουμε με τα βασικά όπως τον μεγάλο μέσο όρο ηλικίας, όπου η Ιταλία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο γηρασμένους πληθυσμούς ανά τον κόσμο. Αυτό βέβαια δεν δικαιολογεί από μόνο του τη δυσμενή πρωτιά στους θανάτους, μιας και η Γερμανία έχει υψηλότερο μέσο όρο (47 αντί για 45 της Ιταλίας) και πάρα πολύ λιγότερα θύματα, συγκριτικά. Μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα κρούσματα είχαν καταγραφεί την ίδια χρονική περίοδο και στις δύο χώρες (τέλη Ιανουαρίου).

Προχωράμε με τον μεγάλο αριθμό Κινέζων τουριστών οι οποίοι προτιμούν την Ιταλία, τουλάχιστον για όσα γκρουπ κατευθύνονται στη νότια Ευρώπη. Ειδικά στα τέλη Ιανουαρίου, επ' ευκαρίας του κινέζικου νέου έτους, υπήρξαν πολλές μετακινήσεις προς την Ιταλία. Ας συνυπολογιστεί ότι μετά τα μέσα Φεβρουαρίου υπήρξε η εβδομάδα της μόδας στο Μιλάνο όπου παρόλο τους όποιους περιορισμούς, σε αρχικό στάδιο, έδρασε υπέρ της μετάδοσης. Εκτός από τους τουρίστες βέβαια είναι και οι ίδιοι οι Κινέζοι που ζουν στην Ιταλία (σχεδόν 300 χιλιάδες) με την πόλη του Μιλάνου να φιλοξενεί μεγάλο αριθμό. Ένας άλλος καθόλου αμελητέος παράγοντας είναι οι εμπορικές σχέσεις που έχει η Ιταλία και ο μεγάλος αριθμός Ιταλών (με μικρότερες επιχειρήσεις) που πηγαινοέρχονται αυτόνομα για επαγγελματικούς λόγους. Από τις μεγάλες πόλεις μέχρι και στους πολύ μικρούς Δήμους υπάρχουν άτομα που έχουν άμεσες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. Δύσκολο λοιπόν να ελέγξεις τέτοιο τεράστιο αριθμό ταξιδιωτών, αν και θα έπρεπε να υπάρξει τέτοια κίνηση από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς από όταν ξέσπασε η επιδημία. Δεν είχε γίνει έγκαιρα και πολλοί από εκείνους ήρθαν πίσω στην Ιταλία μέσω άλλων χωρών μιας και το μπλοκ που είχε επιβληθεί σε πτήσεις από Κίνα, αφορούσε τις απευθείας.

 

Περνώντας στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια κόπηκαν από τη δαπάνη 37 δις ευρώ με αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες κλίνες μειων συν αυτών των εντατικών. Εάν συγκρίνουμε τις σχεδόν 30 χιλιάδες της Γερμανίας με τις 5 χιλιάδες (προ ιού) της Ιταλίας, παίρνουμε μια απάντηση για το κραχ του συστήματος Υγείας που ρισκάρει καθημερινά η Χώρα στην αδυνανατότητα περίθαλψης όλων των επειγόντων περιστατικών.

Σε ότι αφορά την κοινωνική απόσταση, οι κάτοικοι της Ιταλίας δεν κρατάνε αποστάσεις στην καθημερινή τους ζωή έχοντας την επαφή, τα φιλιά και την έντονη κοινωνική ζωή συνυφασμένη με την καθημερινότητα τους. Παράδειγμα είναι το “aperitivo” μετα τη δουλεία όπου ο κάθε Ιταλός θα βρεθεί με φίλους για ένα κρασί πριν πάει στο σπίτι του. Όλο αυτό δε συμβαίνει με χώρες του βορρά όπως η Σουηδία, Δανία ή Φιλανδία, όπου η απόσταση του διάσημου – πλέον – ενός ή ενάμησι μέτρου, είναι η καθημερινότητά τους.

Ας περάσουμε τώρα στον παράγοντα που δεν αναφέρεται σχεδόν πουθενά και είναι εκείνος της ατμόσφαιρικης ρύπανσης της περιοχής Pianura Padana (κοιλάδα του Πάδου) όπου συγκαταλέγονται οι περιφέρειες που έχουν πληγεί τα μέγιστα: Piemonte, Lombardia, Emilia Romagna, Veneto, Friuli Venezia Giulia. Η Lombardia βέβαια έχει τον πιο βαρύ φόρο αίματος μέχρι στιγμής...

Από φοιτητής πολεοδομίας στη Βενετία, 20 χρόνια πριν και αργότερα κάνοντας κάνοντας συλλογή και καταγραφή στοιχείων στη δουλειά, έβλεπα πάντοτε με τρόμο το κόκκινο που χρωμάτιζε την Pianura Padana και δήλωνε το ακατάλληλο του αέρα: μιλάμε βασικά για τον πιο μολυσμένο αέρα στην Ευρώπη (μπορεί οποιοσδήποτε να ανατρέξει σε χάρτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανά την Ευρώπη και να το διαπιστώσει). Τα ποσοστά μικροσωματιδίων pm10  και pm2,5 λοιπόν σε εκείνες τις περιοχές είναι στα ύψη (μαζί με διοξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα κτλ) οπότε και επιβαρύνουν την υγεία των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών. 

Σε άρθρο του διευθυντή Greenpeace Ιταλίας, Giuseppe Onufrio, αναφέρεται αυτό το γεγονός και συγκεκριμένα η πιθανότητα να δρουν ως "όχημα" τα μικροσωματίδια για τον ιό. 

Βάση μιας μελέτης, "position paper" του καθηγητή Leonardo Setti του πανεπιστημίου της Μπολόνια και άλλων επιστημόνων έχει γίνει η προσπάθεια παράθεσης και συσχέτισης της συγκέντρωσης pm10 και των νοσούντων με covid 19. Η μελέτη μπορεί είναι στις αρχές με λιγοστά στοιχεία, σίγουρα όμως είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητος, πράγμα που δημιουργεί πολλά ερωτήματα στο γιατί δεν αναφέρεται ούτε από τα ΜΜΕ ούτε από σχεδόν κανέναν. 

 

Οι χιλιάδες λοιπόν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η βαριά βιομηχανία του βορρά, ή μόλυνση που παράγεται μαζί και με τη γεωμορφολογια της (πεδιάδα), η εξάπλωση των περιφερειών γύρω από τις κεντρικές πόλεις (διάσπαρτη πόλη) έδρασαν δυναμικά σε πρώτη φάση στην εξάπλωση.

Τελευταίο και όχι αμεληταίο γεγονός ήταν ο αγώνας της Atalanta εναντίων της Valencia στο Μιλάνο στις 19 Φεβρουαρίου. 45 χιλιάδες φιλάθλων της Atalanta, δυόμισι χιλιάδες της Valencia με τα πρώτα κρούσματα να έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους στην Ισπανία και τον ιό να περιφέρεται (ως αργότερα θα παραδεχτούν οι ειδικοί) και στην Ιταλία. Ο δήμαρχος του Bergamo, Gori, θα δηλώσει εβδομάδες μετά ότι αυτός ο αγώνας ήταν μια "βιολογική βόμβα".

Όλα αυτά δημιουργούν τη βάση για την εξάπλωση ενός ιού; Σίγουρα θα πρέπει να μιλήσουμε για έναν συνδοιασμό γεγονότων όπου επιτάχυναν, σε ραγδαίο βαθμό, την εξάπλωση του.

Θα σας ήμουν πολύ ευγνώμον εάν δημοσιεύατε αυτές τις υποθέσεις, γιατί πιστεύω ότι όχι πολύ αργά, θα έρθουν στο φως σχετικές μελέτες. Κάνω έκκληση για να γίνουν αντίστοιχες μελέτες και στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή δύναμη σε εσάς και στη πατρίδα μας!

Φιλικά,

Μιχάλης Δολαψάκης 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση