ΠΟΛΙΤΕΣ

Και μετά τα δέντρα, μήπως έρχονται τα μπαλκόνια;

Μία βόλτα στο κέντρο της πόλης, με το κεφάλι ελαφρώς ψηλά θα σας πείσει…"

No profile pic

Το ότι το Ηράκλειο, αποτελεί μία πόλη,  η οποία δομήθηκε άναρχα, κατά παράβαση πολλών οικοδομικών διατάξεων είναι γνωστό. Το γεγονός, ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις πρωτεύουσες των έτερων νομών της Κρήτης, είναι η λιγότερο καλαίσθητη πόλη είναι επίσης γνωστό. Όλα τα προαναφερόμενα, όμως δε θα έπρεπε να στερούν από τους πολίτες, τη δυνατότητα να κυκλοφορούν με ασφάλεια στους δρόμους αυτής της πόλης.

Και το ερώτημα που θέτω είναι απλό… Κυκλοφορούμε με ασφάλεια,  αμέριμνοι στους δρόμους του Ηρακλείου, όταν είμαστε πεζοί και πηγαίνουμε στη δουλειά μας, όταν πηγαίνουμε να παραλάβουμε το παιδί μας από το σχολείο, όταν κάνουμε τη βόλτα μας; Η απάντηση είναι όχι και δυστυχώς το αντιληφθήκαμε με τον πιο θλιβερό τρόπο, τον Αύγουστο του 2022, με την πτώση δέντρου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός συμπολίτη μας. Και όπως πάντα, μετά από αυτή τη «θυσία»,  κινήθηκε ο αρμόδιος μηχανισμός για να ελέγξει,  εάν τα δέντρα της πόλης κρύβουν και άλλες φονικές παγίδες… Όμως κάτι ξεφεύγει από τους υπευθύνους και δεν είναι κάτι άλλο από τα ετοιμόρροπα μπαλκόνια και τα ετοιμόρροπα κτίρια. Μία βόλτα στο κέντρο της πόλης, με το κεφάλι ελαφρώς ψηλά θα σας πείσει… Σε αρκετές γειτονιές υπάρχουν κτίρια που είτε λόγω παλαιότητας είτε λόγω εγκατάλειψης, φέρουν ετοιμόρροπα μπαλκόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μπαλκόνι οικοδομής, επί της οδού Ταξιάρχου Μαρκοπούλου, στο οποίο ήδη έχουν αποκολληθεί κομμάτια του. Μάλιστα,  η εν λόγω οικοδομή είναι κοντά στο 8ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, σημείο που καθημερινά διέρχονται μικρά παιδιά. Δυστυχώς όμως δεν είναι η μοναδική περίπτωση στο κέντρο  της πόλης, καθώς υπάρχουν  ολόκληρα κτίρια , που είναι  ετοιμόρροπα. Και όλα αυτά υπό τη σκιά των δυσοίωνων προβλέψεων,  που θέλουν κάποια στιγμή να γίνεται μεγάλος σεισμός στον ελλαδικό χώρο, όπως αντίστοιχα έγινε πρόσφατα στη γειτονική Τουρκία.  

Σίγουρα η ευθύνη συντήρησης ενός κτιρίου βαραίνει σε πρώτη φάση τον ιδιοκτήτη της. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης είναι άγνωστος, αδιαφορεί ή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αναστηλώσει την ιδιοκτησία του; Με μία σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο διαπίστωσα,  ότι ήδη από το έτος 2020, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην κατεδάφιση επικίνδυνων κτιρίων, αναθέτοντας το σχετικό έργο σε εργολάβους,  καταλογίζοντας στη συνέχεια  τα έξοδα στους ιδιοκτήτες. Άραγε ο Δήμος Ηρακλείου έχει προβεί σε αντίστοιχες ενέργειες;  Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, θέλω όμως να πιστεύω,  για την ασφάλεια όλων μας να υπάρχουν τέτοιες ενέργειες και δράσεις… Διαφορετικά θα περιμένουμε την επόμενη τραγωδία, τις επόμενες «θυσίες» , το επόμενο πινγκ – πονγκ ευθυνών. Όπως άλλωστε συμβαίνει και τώρα μετά την τραγωδία των Τεμπών… Μετά τη «θυσία» 57 ψυχών, που το μόνο που έκαναν ήταν να πάρουν το πιο «ασφαλές» μέσο μεταφοράς, για να επιστρέψουν  στα σπίτια τους….

Θέλω να έχω την πεποίθηση, οτι θα υπάρξει προθυμία ανάληψης της ευθύνης και λήψης μέτρων για τα ετοιμόρροπα κτίρια, είτε από τους ιδιοκτήτες είτε από το Δήμο, στις περιπτώσεις άγνωστων ή αδιάφορων ιδιοκτητών… Πριν την επόμενη όμως  ανθρώπινη τραγωδία, πριν  τις επόμενες «ανθρωποθυσίες»…

Ας μην ξεχνάμε τα λόγια ενός μεγάλου πνευματικού άνδρα, που γέννησε ετούτος εδώ ο τόπος, του Νίκου Καζαντζάκη: 

«Ν΄ αγαπάς την ευθύνη. Να λες, εγώ μοναχός μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί,  εγώ θα φταίω» . 

 

Λέανδρος Τζανάκης – Μηχανικός Υπολογιστών

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση