ΠΟΛΙΤΕΣ
Για τα πανηγύρια...
"Kαλό θα ήταν ο κάθε εμπλεκόμενος να σκεφτεί διπλά την επόμενη φορά τι σημαίνει η φράση "παράγω πολιτισμό""
Αγαπητό Cretalive,
Ένας πολιτιστικός σύλλογος λένε έχει το ρόλο του "διαχειριστή" της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου. Μάλλον που η διαχείριση και η οργάνωση στο πανηγύρι του Αβδού παραμονές του Δεκαπενταύγουστου μάλλον που.. πήγε περίπατο!
Αν είστε επισκέπτης ή περαστικός σε αυτό το πανηγύρι θα σας έλεγα να ξανασκεφτείτε αν θα έπρεπε να ξοδέψετε το χρόνο, την ενέργεια αλλά και το καύσιμό σας, στην απόλυτη έννοια τη ανοργανωσιάς, του ωχαδερφισμού και των πελατειακών σχέσεων.
Στο πανηγύρι δεν μπορούσες να κρατήσεις τραπέζι. Κατανοητό. Σαν παρέα είχαμε ακούσει πως παλαιότερα ήταν κάτι τέτοιο εφικτό, τώρα δεν είναι. Δεκτόν. Κατά την άφιξή μας είχε πολλά τραπεζοκαθίσματα άδεια. Κι όμως.. Ήταν όλα προκρατημένα (ρεζερβέ), αναγράφοντας με μαρκαδόρο το επίθετο του κάθε ευνοούμενου που είχε την τύχη να έχει σχέσεις με το σύλλογο. Με λίγα λόγια, υπήρχαν εκαντοντάδες άτομα που δεν είχαν να κάτσουν από τη μία, και ένα άτομο να κρατάει τραπέζι δέκα ατόμων από την άλλη. Κάποιοι άνθρωποι τελικά ήταν μάλλον περισσότερο σημαντικοί, και είχαν περισσότερα δικαιώματα απο εμάς.
Ο πρόεδρος του συλλόγου αντιλαμβανόμενος τη δυσαρέσκεια του κόσμου, μας ενημέρωσε ότι στις 10 θα έβγαζε ανακοίνωση πως όλα τα κατειλημμένα τραπέζια θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν για να καθίσει ο κόσμος που δεν είχε να κάτσει. Αυτή η ανακοίνωση όχι δεν έγινε ποτέ, αλλά στις 10 και πέντε σήκωσε από τραπέζι ανθρώπους που ακολούθησαν...τις οδηγίες του, γιατί... έτσι! Το 10 έγινε 10 και τέταρτο από τον πρόεδρο (μήπως και καταφέρουν να έρθουν..)
Το αποκορύφωμα; Σε τραπέζι ρεζερβέ που ήμασταν έτοιμοι να καθίσουμε 10 και είκοσι, ακολουθώντας την οδηγία του προέδρου, μέλος του συλλόγου ήρθε μπροστά μας και... μάζεψε με συντρόφους του όλες τις υποψήφιες καρέκλες και το τραπέζι, με την πρόφαση ότι κάποιοι άλλοι περίμεναν στην ουρά για φαγητό πάνω από 1 ώρα και για κάποιο φανταστικό λόγο είχαν... περισσότερα δικαιώματα από μας να καθίσουν! Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, αυτό ήταν μια φτηνή δικαιολογία που και ως δικαιολογία φάνταζε παράνοια. Όταν εκφράσαμε την αντίδρασή μας στον πρόεδρο για την οργάνωση, μάλλον που... το πήρε προσωπικά και πέρασε στην αντεπίθεση, θεωρώντας προσβολή να δέχεται οποιαδήποτε κριτική αφορούσε το δημοφιλές πανηγύρι (του).
Ο τόπος και οι άνθρωποι του Αβδού είναι μια ομορφιά κι ένα καμάρι, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, και δεν περιμένουμε κανένα πανηγύρι να μας το αποδείξει αυτό. Ωστόσο καλό θα ήταν ο κάθε εμπλεκόμενος να σκεφτεί διπλά την επόμενη φορά τι σημαίνει η φράση "παράγω πολιτισμό", και πώς αυτό μπορεί να εκφραστεί μέσω μιας εκδήλωσης ή ενός πολιτιστικού δρώμενου. Το πανηγύρι υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, ισχύει όμως το ίδιο για τους ανθρώπους που το εκπροσωπούν;
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Σ.Π.
Διαβάστε εδώ την απάντηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδού για τη διοργάνωση