ΠΟΛΙΤΕΣ
Δικαίωμα πρόσβασης των Αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου στα Ελληνικά Πανεπιστήμια
Το Ευρωπαϊκό Σχολείο αποτελεί ένα θεσμό υψηλού επιπέδου, παρόλα αυτά, οι απόφοιτοί του δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις διαδικασίες εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια
SHARE:

Το Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου αποτελεί έναν θεσμό υψηλού επιπέδου που παρέχει εκπαίδευση εφάμιλλη των κορυφαίων σχολικών συστημάτων της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, οι απόφοιτοί του βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν παράδοξο αποκλεισμό: δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις διαδικασίες εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το γεγονός αυτό είναι αντιφατικό, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι ορισμένες σχολές, όπως οι ιατρικές, προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα σε αλλοδαπούς φοιτητές επί πληρωμή.
Ένα Ζήτημα Ισότητας και Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης
Η έλλειψη πρόσβασης των αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου στα ελληνικά ΑΕΙ έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ισότητας και της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το πρόγραμμα σπουδών των Ευρωπαϊκών Σχολείων είναι αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, συγκρίσιμη με τα εθνικά συστήματα των κρατών-μελών. Είναι άδικο να αποκλείονται οι απόφοιτοι από τα ελληνικά πανεπιστήμια, όταν οι ίδιοι τίτλοι σπουδών αναγνωρίζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αντιφατικές Πολιτικές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Η αντίφαση γίνεται ακόμη πιο εμφανής αν λάβουμε υπόψη ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια ήδη δέχονται φοιτητές από το εξωτερικό σε προγράμματα αγγλόφωνης εκπαίδευσης, πολλές φορές με δίδακτρα. Αν οι ελληνικές ανώτατες σχολές είναι ανοιχτές σε ξένους φοιτητές που πληρώνουν για τη φοίτησή τους, γιατί να μην δίνεται πρόσβαση και σε Έλληνες ή Ευρωπαίους πολίτες που έχουν αποφοιτήσει από ένα Ευρωπαϊκό Σχολείο στη χώρα τους;
Η ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια εκπαιδευτικά ιδρύματα οφείλουν να εξετάσουν τρόπους ώστε να αρθεί αυτή η αδικία. Ορισμένες πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν:
- Την αναγνώριση του Ευρωπαϊκού Απολυτηρίου ως ισότιμου με το ελληνικό απολυτήριο και τη δυνατότητα συμμετοχής των αποφοίτων στις πανελλαδικές εξετάσεις ή σε ξεχωριστές διαδικασίες εισαγωγής.
- Τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας εισαγωγής στα πανεπιστήμια, όπως ισχύει για άλλες ομάδες μαθητών που ολοκληρώνουν διεθνή προγράμματα σπουδών.
- Την προσαρμογή του νομικού πλαισίου, ώστε να επιτραπεί στους αποφοίτους των Ευρωπαϊκών Σχολείων που είναι πολίτες της ΕΕ να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα.
Η διατήρηση του αποκλεισμού των αποφοίτων του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου από τα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελεί έναν αναχρονιστικό περιορισμό που δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες και την αρχή της ισότητας. Ήρθε η ώρα η πολιτεία να αναγνωρίσει το δικαίωμα αυτών των μαθητών στη συνέχεια των σπουδών τους στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας μια δίκαιη και ισότιμη εκπαιδευτική πολιτική.
Με εκτίμηση
Χαρωνίτης Δράκος , DDS,MSc MPH