ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρβαση φαρμακευτικής δαπάνης 1 δισ. το 2020

Την αναγκαιότητα να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός φαρμάκου στη χώρα μας, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας

No profile pic

Δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη χάραξη μιας φαρμακευτικής πολιτικής προς όφελος της εγχώριας οικονομίας παρουσίασε την Πέμπτη, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), επισημαίνοντας παράλληλα πως η υπέρβαση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ (clawback) θα ξεπεράσει το 1 δισ. φέτος από περίπου 800 εκατ. πέρυσι. Μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο η υπέρβαση άγγιξε τα 234 εκατ. ευρώ.

Τις προτάσεις αυτές, που συγκεντρώνονται σε επτά πυλώνες, παρουσίασαν ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Χειμώνας, ξεκινώντας από το κρίσιμο ζήτημα του δημόσιου φαρμακευτικού προϋπολογισμού, ο οποίος κρίνεται ανεπαρκής. «Τώρα που σε όλη την Ευρώπη επανεξετάζονται οι δαπάνες υγείας, είναι η ώρα να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός του φαρμάκου στη χώρα μας, κινούμενος σε ρεαλιστική και επιστημονική βάση. Λαμβάνοντας υπόψη ιστορικά και επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την είσοδο νέων φαρμάκων καθώς και τη λήξη της πατέντας παλαιότερων», αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου. Επίσης, ο ΣΦΕΕ κάνει λόγο για την ανάγκη μέριμνας των προνοιακών αναγκών της πολιτείας μέσα από ειδικό πρόσθετο προϋπολογισμό, την ανάγκη δημιουργίας ενός πρόσθετου κονδυλίου για τα εμβόλια, τη χάραξη μιας αποτελεσματικής πολιτικής αύξησης χρήσης γενοσήμων και βιοομοειδών, καθώς και την απλοποίηση της τιμολογιακής πολιτικής.

Ο κ. Παπαδημητρίου παρατηρεί ότι σήμερα ο δημόσιος προϋπολογισμός είναι σταθερός εδώ και τέσσερα χρόνια αν και οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς. Η επίδραση της συγκεκριμένης πρότασης στον δημόσιο προϋπολογισμό αγγίζει τα 150-250 εκατ. ευρώ ετησίως για διάστημα τριών ετών. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά προσπάθειες για την αύξηση της αποτελεσματικότητας με στόχο τη δημιουργία ενός ορθολογικού και αποδοτικού δημόσιου συστήματος υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εξορθολογισμό της κατανάλωσης φαρμάκων μέσω του ελέγχου της συνταγογράφησης και της δημιουργίας μητρώου ασθενών και στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αποφορτιστούν οι νοσοκομειακές δομές κ.ά. Επειτα, αναφορά έγινε και στο clawback, που αποτελεί βραχνά για τη φαρμακοβιομηχανία. Ετσι, ο ΣΦΕΕ ζητεί την επαναξιολόγησή του καθώς η αύξησή του «αποτελεί βασική απειλή της βιωσιμότητας του συστήματος».

Ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης συνεχίζει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα, τονίζοντας ότι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, όπως και τα αντίστοιχα του πρώτου τριμήνου του 2019, καταδεικνύουν αύξηση της υπέρβασης κατά 45% σε σχέση με το 2019. Ετσι, εξειδικεύοντας τις δράσεις αυτές, ο σύνδεσμος τονίζει ότι ο μηχανισμός εκπτώσεων και επιστροφών (rebate, clawback) μπορεί να λειτουργήσει ως επενδυτικό κίνητρο με τον εξορθολογισμό του αλλά και τη συνεισφορά πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη θέσπιση ανώτατου ορίου συνεισφοράς της φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο θα μειώνεται ετησίως, επενδύοντας μέρος αυτού στην καινοτομία.

Επίσης, προτάθηκε η συνεισφορά όλων των εμπλεκομένων μερών στη δαπάνη, με εφαρμογή συμφωνιών επιμερισμού ρίσκου (risk-sharing), εξαίρεση της δαπάνης του ΙΦΕΤ από τον φαρμακευτικό προϋπολογισμό, που αγγίζει περίπου τα 100 εκατ., και υπολογισμός του clawback πάνω στην πραγματική τιμή που πωλούν οι εταιρείες και όχι στη λιανική τιμή. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο κ. Χειμώνας τόνισε ότι το σύνολο των επιστροφών το 2019 (rebate, clawback) έφτασε το 1,8 δισ. ευρώ, ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε στους τρόπους πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμους θεραπείες, στην αύξηση του κονδυλίου για επενδυτικές δαπάνες που μπορούν να συμψηφιστούν με το clawback αλλά και στην περαιτέρω αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για την ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Πηγή:kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση