ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το υπ. Ανάπτυξης επιστρατεύει νέο σώμα «ράμπο» για τον έλεγχο της αγοράς

Το νομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με τίτλο: "Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία".

No profile pic

Σε πλήρη διερεύνηση επιστρατεύοντας ακόμα και την άρση του  τηλεφωνικού και του  τραπεζικού απορρήτου, θα μπορούν να προχωρούν οι «ράμπο» του υπουργείου Ανάπτυξης  που θα απαρτίσουν το νέο σώμα ελέγχων  της Διυπηρεσιακής Μονάδα Ελέγχου Αγοράς που δημιουργείται και  θα έχει ως στόχο τον έλεγχο της αγοράς.  Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με τίτλο: «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία».

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση βάζει σε νέα βάση τους ελκτικούς μηχανισμούς της αγοράς που διαθέτει  επιχειρώντας την  αναδιάρθρωση τους  ώστε ο έλεγχος που θα πραγματοποιείται να είναι πιο αποτελεσματικός και ουσιαστικός σε όλα τα στάδια διακίνησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών. Μάλιστα για να το πτυχή αυτό επιστρατεύει κάθε πρόσφορο μέσο αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που παρέχει η  σύγχρονη τεχνολογία ενώ παράλληλα ανοίγει τα πεδία ελέγχων  σε συνέργιες και με άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.


Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου η  «Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς», θα αποτελεί  αυτόνομη Υπηρεσία και  θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Ανάπτυξη . Θα  έχει ως αποστολή  της  τη διενέργεια πάσης φύσεως ελέγχων σε όλα τα στάδιο διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών τόσο κατά την παραγωγή, εισαγωγή, διακίνηση, αποθήκευση, όσο και κατά τη διάθεση των προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών ώστε να μπορεί να εντοπίζει παρανομίες και παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων.

Μάλιστα  το νομοσχέδιο προβλέπει την αρμοδιότητα  και της  επιβολής κυρώσεων σε προβατικές συμπεριφορές που θα εντοπίζει με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου φυσικού ή ηλεκτρονικού , την  παράνομη απομίμηση προϊόντων.  Τα κλιμάκια ελέγχων που θα μπορεί να δημιουργεί θα είναι μεικτά  και θα παρέχεται η συμβολή των Υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), της Δημοτικής Αστυνομίας, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), των Διευθύνσεων ελέγχου του Υπουργείου Υγείας και των υπηρεσιών που ασκούν ελεγκτικό έργο ενώ  θα μπορεί όταν απαιτείται να συνεργάζεται και να ανταλλάσσει πληροφορίες  και με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αντίστοιχες υπηρεσιών άλλων κρατών. Οι ελεγκτές της νέας αρχής θα μπορούν να έχουν πρόσβαση και λαμβάνουν οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο που αφορά ή σχετίζεται με την άσκηση του έργου τους, ύστερα από σχετική υπηρεσιακή εντολή, χωρίς να υπόκεινται στους περιορισμούς της νομοθεσίας περί φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ο επικεφαλής της νέας υπηρεσίας θα διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και θα έχει θητεία τριών ετών ,με δυνατότητα ανανέωσης ακόμα τριών ετών, ενώ τη θέση αυτή θα μπορεί να καλύψει είτε στέλεχος από την ελεύθερη ιδιωτική αγορά, είτε  δημόσιος υπάλληλος του στενού δημόσιου τομέα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση