ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υδρογονάνθρακες: Συζητήσεις με πετρελαϊκούς κολοσσούς και το στοίχημα για την Κρήτη

Ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων για τις έρευνες κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Υδρογονάνθρακες: Συζητήσεις με πετρελαϊκούς κολοσσούς και το στοίχημα για την Κρήτη

Στον χάρτη των επενδυτικών τους σχεδίων για την έρευνα και αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου βάζουν την Ελλάδα μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί. Μάλιστα, σύμφωνα με τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" η Κρήτη θεωρείται το μεγάλο "στοίχημα".

Σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), οι κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κινήσεις αποεπένδυσης ευρωπαϊκών ομίλων του upstream από τα κοιτάσματα της Ρωσίας, ανοίγουν ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Οι προαναφερόμενες ανακατατάξεις «σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να επανεκκινήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της έρευνας πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις έξι παραχωρήσεις έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον διεθνών πετρελαϊκών ομίλων για την είσοδο τους στην Ελλάδα», σημειώνουν πηγές της ΕΔΕΥ.

Υπενθυμίζεται πως από τη Ρωσία αποχώρησαν μεταξύ άλλων μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι όπως η Shell, η BP, η Equinor, οι οποίες μέχρι πρότινος δεν είχαν στα στρατηγικά τους σχέδια την Ελλάδα.

Οι συνομιλίες

Η ΕΔΕΥ, έχει προχωρημένες συζητήσεις με ενεργειακούς κολοσσούς, και σύμφωνα με κύκλους της δημόσιας εταιρείας, με ορισμένους εξ αυτών έχουν υπογράψει και σχετικές συμβάσεις εχεμύθειας ως προς το περιεχόμενο και την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Οι περιοχές που φέρονται να σημαδεύουν οι πετρελαϊκές είναι οι δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης καθώς και οι δύο του Ιονίου Πελάγους. Ως προς τα blocks “Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», οι πληροφορίες της αγοράς θέλουν τη γαλλική TotalEnergies που είναι εντολοδόχος της κοινοπραξίας με την αμερικανική ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια, να έχει εκδηλώσει την πρόθεση της για αποχώρηση από τις μισθωμένες παραχωρήσεις. Άρα, αν μετά τον Οκτώβριο του 2023, οπότε και λήγει το πρώτο στάδιο του ερευνητικού προγράμματος οι Γάλλοι επιμείνουν στην απόφασή τους ανοίγει χώρος εισόδου νέου «παίκτη». Στο σημείο αυτό να τονιστεί πως κύκλοι της ΕΔΕΥ δεν επιβεβαιώνουν αυτήν την πληροφορία, υπογραμμίζοντας πως στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου για την επιτάχυνση των ερευνών των ελληνικών κοιτασμάτων θα συναντηθούν με όλους τους υφιστάμενους επενδυτές προκειμένου να συνεργαστούν για την υλοποίηση των ερευνητικών τους προγραμμάτων.

Εταίρο, όμως αναζητούν και τα Ελληνικά Πετρέλαια για τα θαλάσσια blocks «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός Κόλπος», οπότε και σε αυτές τις εκτάσεις υπάρχει περιθώριο δραστηριοποίησης πολυεθνικού ομίλου.

Η Κρήτη

Για την ΕΔΕΥ, σύμφωνα με όσα τονίζουν πηγές της, το μεγάλο στοίχημα παραμένει η εξερεύνηση των στόχων της Κρήτης και θεωρούν εφικτό τον στόχο για την εκτέλεση και ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών έως το τέλος του 2023. Η θαλάσσια περιοχή με βάση τα γεωλογικά δεδομένα έχει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Στις προτεραιότητες της ΕΔΕΥ, βρίσκονται επίσης η διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης στην Ελλάδα, μετά από 20 και πλέον χρόνια, που είναι σε στόχο της χερσαίας παραχώρησης των Ιωαννίνων. Η περιοχή έχει μισθωθεί από την Energean, με την οποία η ΕΔΕΥ συνεργάζεται για την άρση διοικητικών εμποδίων.

Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται και για το θαλάσσιο «block 2» που βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Η κοινοπραξία των Energean – ΕΛ.ΠΕ αποφάσισε να επισπεύσει τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, παρακάμπτοντας τις δισδιάστατες, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει εντοπιστεί πιθανός στόχος κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Πηγές της ΕΔΕΥ, θεωρούν ότι η αναβάθμιση των έργων έρευνας κι εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας οδηγούν στη σύντμηση χρόνων και γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη χορήγηση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων που απαιτούνται στο στάδιο των γεωτρήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Yδρογονάνθρακες: Επιτάχυνση ερευνών ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης - Καθαρή εικόνα έως το 2023

Πηγή:in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση