ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ξεσηκωμός" και στην Κρήτη για το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα σε ελεύθερους επαγγελματίες
Αντιδράσεις, επιστολές και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει και στην Κρήτη ο τεκμαρτός προσδιορισμό του εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών και η διαδικασία ελέγχου για όσους αμφισβητήσουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, ένα μέτρο που όπως υποστηρίζεται οδηγεί σε αφανισμό χιλιάδες επαγγελματίες και επιστήμονες.
Σε ανακοίνωση τους εκπρόσωποι των Ενώσεων Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πειραιά και Ρόδου δηλώνουν ότι θα καταθέσουν την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της εφαρμοστικής απόφασης του νέου φορολογικού νόμου (Ν. 5073/2023), ο οποίος εισήγαγε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες πλήττοντας, όπως αναφέρουν, ιδίως τους νεότερους.
Στην ίδια ανακοίνωση καλούν επίσης "όλους τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς σε συγκέντρωση την ίδια ημέρα και ώρα 12:00 έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δηλώνουμε, τέλος, ότι κανένας νόμος, ο οποίος αντίκειται σε θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές δεν θα μείνει ανέλεγκτος και ότι ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης θα πράξουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο για την υπεράσπιση των συλλογικών μας συμφερόντων".
Επιστολή από το ΟΕΕ/ΤΑΚ
Επιστολή στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική κ. Χάρη Θεοχάρη, το διοικητή ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή και τον πρόεδρο του ΟΕΕ κ. Κωνσταντίνο Κόλλια, απέστειλε η Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήματος Ανατολικής Κρήτης σχετικά με τις Φορολογικές Δηλώσεις Φυσικών & Νομικών Προσώπων 2023 & την Τεκμαρτή Φορολόγηση Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:
Το ΔΣ του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, ως επίσημος θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής «Λογιστικών και Φορολογικών Θεμάτων» που συστάθηκε και λειτουργεί στο 14ο Π.Τ. και η οποία απαρτίζεται από έμπειρα μέλη μας Οικονομολόγους – Λογιστές, καταθέτει μια σειρά από θέματα που έχουν προκύψει από τη φετινή διαδικασία υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων ΦΠ και ΝΠ για το Φορολογικό έτος 2023 και τις καταληκτικές ημερομηνίες που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και από τον Τεκμαρτό τρόπο Φορολόγησης των Ελευθέρων Επαγγελματιών καθώς και αντίστοιχα σειρά προτάσεων επί των θεμάτων αυτών.
Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να μεταφέρει τις αντικειμενικές δυσκολίες που απαντώνται φέτος στη διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς και την αγωνία των συναδέλφων Οικονομολόγων - Λογιστών - Φοροτεχνικών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στον επιστημονικό και επαγγελματικό τους ρόλο και στα επαγγελματικά τους καθήκοντα καθώς και των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που εκπροσωπούν.
Φορολογικές Δηλώσεις 2023
Σχετικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η πάγια θέση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος είναι η νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγράμματος υποβολής κάθε έτος, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, από 1 Μαρτίου μέχρι 30 Ιουνίου εκάστου έτους, με αντίστοιχη πρόβλεψη - δέσμευση ότι η πλατφόρμα θα είναι πλήρως λειτουργική κατά την έναρξη των υποβολών καθώς και με τη θεσμοθέτηση αυστηρού πλαισίου σχετικά με τον καταλογισμό ευθυνών στον εκάστοτε υπεύθυνο φορέα είτε προέρχεται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα, για τυχόν καθυστερήσεις ή και λάθη που θα διαπιστώνονται στα δεδομένα που υποχρεούται να έχει υποβάλει στην πλατφόρμα κατά την έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Ειδικά για το φορολογικό έτος 2023 οπότε το σύστημα υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων άνοιξε καθυστερημένα στις 25/04/2024 για τα φυσικά πρόσωπα ενώ για τα νομικά πρόσωπα στις 01/05/2024 ενώ οι οδηγίες για το Ε3 δημοσιεύθηκαν στις 14/05/2024, θεωρούμε ανέφικτο να μπορέσει να υποβληθεί το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων μέσα στο στενό χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, ήτοι έως 28/06/2024 για τα Νομικά Πρόσωπα και έως 26/07/2024 για τα Φυσικά Πρόσωπα. Επιπρόσθετα τόσο κατά τις ημερομηνίες έναρξης της εφαρμογής υποβολής των ΦΔ αλλά και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να διαπιστώνονται ελλείψεις και λάθη σε πλήθος δεδομένων που έπρεπε να έχουν αναρτηθεί στη σχετική πλατφόρμα, με την πλειονότητα των ως άνω παραλείψεων να προέρχονται από τους Φορείς του Δημοσίου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έως σήμερα όπως π.χ. οι βεβαιώσεις αποδοχών Δημοσίου και οι βεβαιώσεις αποδοχών συντάξεων ΕΦΚΑ ενημερώνονται και διορθώνονται ακόμα και σήμερα από τους φορείς (με αποτέλεσμα να απαιτούνται τροποποιητικές δηλώσεις για όσους φορολογούμενους έσπευσαν να καταθέσουν τη φορολογική δήλωσή τους), δεν έχει γίνει ακόμα η ανάρτηση για Clawback και Rebate, οι τόκοι τραπεζών όπου ακόμα εμφανίζονται προβλήματα στη σωστή απεικόνιση, στις δαπάνες για αφορολόγητο από Τράπεζες συνεχίζουν να φαίνονται και οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τους εμπορικούς λογαριασμούς των ελευθέρων επαγγελματιών κ.α.
Επιπλέον, μεταφέρουμε τα εξής επιμέρους αλλά σημαντικά θέματα και αιτήματα που διαπιστώνονται κατά την υποβολή των φετινών Φορολογικών Δηλώσεων και χρήζουν άμεσης λύσης:
- Η αυτόματη υποβολή των προ συμπληρωμένων Φορολογικών Δηλώσεων ΦΠ οι οποίες πρόκειται να οριστικοποιηθούν στις 02/07/2024 στην πλειονότητα των οποίων απαιτούνται μεταβολές ή συμπλήρωση περαιτέρω δεδομένων και σίγουρα έλεγχος πριν την υποβολή, θεωρούμε ότι αποτελεί κατά βάση περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό μέτρο το οποίο θα επιβαρύνει περαιτέρω τα λογιστικά γραφεία από τις 03/07/2024 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων με τροποποιητικές δηλώσεις.
- Η δήλωση της παράλληλης απασχόλησης των Συνταξιούχων που έχει καταληκτική ημερομηνία έως 01/07/2024 και προβλέπει αυστηρές χρηματικές κυρώσεις έως 12 μηνιαίων συντάξεων, θεωρούμε ότι αποτελεί ένα πληροφοριακό μέτρο το οποίο θα μπορούσε να έχει λυθεί μέσα από διαλειτουργικότητα των συστημάτων του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ, ωστόσο προτείνουμε η εν λόγω δήλωση από τους συνταξιούχους να μπορεί να δηλωθεί έως την καταληκτική ημερομηνία των Φορολογικών Δηλώσεων.
- Να δοθεί η δυνατότητα της εκπρόθεσμης λύσης των μισθωτηρίων συμβολαίων προηγουμένων ετών χωρίς την επιβολή προστίμων για όσο διάστημα είναι ανοικτό το σύστημα των Φορολογικών Δηλώσεων.
- Απαιτείται ειδική ρύθμιση για επιχειρήσεις, επενδυτικά σχέδια των οποίων έχουν υπαχθεί στους ν. 3908/2011 (Α’ 8) και 4399/2016 (Α’ 117), τα οποία, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, έχουν υποβάλει αίτηση για την πιστοποίηση υλοποίησης ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) ή εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού τους σχεδίου ή της ολοκλήρωσής του, δικαιούνται τη χρήση της ωφέλειας κινήτρου φορολογικής απαλλαγής, κατ’ εξαίρεση για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2023, εφόσον η απόφαση πιστοποίησης εκδοθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος του φορολογικού έτους 2023.
Με γνώμονα αφενός τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας που απαιτούμε να έχουν οι συνάδελφοι Οικονομολόγοι – Λογιστές και αφετέρου τη διασφάλιση της επιστημονικότητας που απαιτεί το επάγγελμά μας για την ορθή αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων και την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, ζητάμε την - εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη - παράταση του χρόνου υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων ΦΠ και ΝΠ για το Φορολογικό Έτος 2023 έως τις 30/09/2024 με διατήρηση της έκπτωσης του 3% για εφάπαξ καταβολή έως την ημερομηνία αυτή.
Τεκμαρτή Φορολόγηση Ελευθέρων Επαγγελματιών
Αντίστοιχα, σχετικά με το θέμα της τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος ως Επιστημονικός Φορέας έχει διατυπώσει την πάγια θέση του που είναι η υιοθέτηση ενός συστήματος φορολόγησης βασισμένο στη λογική «Έσοδα – Έξοδα» τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τα φυσικά πρόσωπα με σκοπό την εξεύρεση και φορολόγηση του πραγματικού πλούτου με την αξιοποίηση και των δεδομένων στα οποία έχει πλέον πρόσβαση η ΑΑΔΕ καθώς και των νέων τεχνολογιών που έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει (myDATA, τεχνητή νοημοσύνη κτλ.).
Υπενθυμίζουμε ότι το μέτρο της τεκμαρτής φορολόγησης εφαρμόστηκε και στο παρελθόν και καταργήθηκε με τον Ν. 4172/2013 με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί το κράτος να επιβάλλει στις επιχειρήσεις την τήρηση βιβλίων και στοιχείων και στη συνέχεια να αγνοεί το αποτέλεσμα που προκύπτει από αυτά προσδιορίζοντας με άλλους τρόπους το φορολογητέο εισόδημα των υπόχρεων επιχειρήσεων.
Επιπρόσθετα, το μέτρο της τεκμαρτής φορολόγησης πέραν της πρόσκαιρης εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος δεν περιορίζει τη φοροδιαφυγή ως προς τους έμμεσους ιδιαίτερα ως προς το ΦΠΑ ενώ αντίστοιχα η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου από τη χρήση του 2023 δημιουργεί αντικίνητρα ως προς την επιχειρηματικότητα καθώς η εφαρμογή της φορολόγησης με αυτήν την μέθοδο δεν ήταν σε γνώση των επιχειρηματιών εκ των προτέρων (ενάντια στην αρχή της βεβαιότητας του φόρου).
Επιπλέον συνδέουμε τη θέση μας αυτή με ένα πάγιο αίτημα του ΟΕΕ που είναι η κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000, ώστε η κάθε είδους φορολογική δήλωση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ανεξαρτήτως ορίου ακαθάριστων εσόδων να υπογράφεται από λογιστή – φοροτεχνικό που πληροί τις προϋποθέσεις για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με τον Ν.2515/1997 και ΠΔ 340/1998 όπως ισχύουν, ώστε να διασφαλίζεται η ορθότητα των οικονομικών στοιχείων κάθε επιχείρησης και ελευθέρου επαγγελματία και να φορολογείται ανάλογα, βάσει του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος που προκύπτει από τα βιβλία και τα στοιχεία της εκάστοτε επιχείρησης".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη