ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Στήριξη σε βιώσιμους και συνεπείς με νέα δάνεια

Πλειστηριασμοί για κακοπληρωτές

No profile pic

Οι τράπεζες θα στηρίξουν την Οικονομία με ρευστότητα στην κρίση του κορονοϊού, ενώ δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς. Ωστόσο, και οι δύο αυτές κινήσεις θα γίνουν κατά τρόπο που να στηριχθούν αυτοί που πραγματικά το χρειάζονται και όχι όσοι ήταν μη βιώσιμοι και προ κρίσης και βλέπουν σήμερα την ευκαιρία, στο helicopter money που πέφτει στην Οικονομία για την κρίση του κορονοϊού, την ευκαιρία να διαγράψουν τα δάνειά τους.

Αυτός θα είναι ο προσανατολισμός των τραπεζών στη συγκυρία που διαμορφώνεται, η οποία απαιτεί μεγάλη στήριξη σε βιώσιμες και οριακά βιώσιμες επιχειρήσεις – και δη στον τομέα του τουρισμού – και θέλει, παράλληλα, ενόψει του νέου πτωχευτικού δικαίου, το ζήτημα της πτώχευσης, των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Tsomokos Digital για τα Κόκκινα Δάνεια και τη Νέα Πραγματικότητα. Στη συζήτηση μετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Managing Director, Intrum Hellas, Θεόδωρος Καλαντώνης, Εκτελεστικός Πρόεδρος, FPS, Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Πάνος Παλαιολόγος, Ιδρυτής και Πρόεδρος, Hotel Brain και Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Επιχειρώντας μία πρόβλεψη για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η κρίση του κορονοϊού, ο κ. Καλαντώνης έκανε λόγο για αύξηση των υφιστάμενων κατά 10% - 15%, δηλαδή κατά 7 – 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα ¾ θα προέλθουν από ρυθμισμένα δάνεια που θα ξανακοκκινήσουν και το υπόλοιπο ¼ από αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων που σήμερα εξυπηρετούνται κανονικά.

Δάνεια σε βιώσιμους, ιδιαίτερη στήριξη στον τουρισμό

Σχετικά με τις νέες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, ο κ. Καλαντώνης έκανε λόγο για δυνητικά 15 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πάνε στοχευμένα σε όσες επιχειρήσεις ήταν και πριν βιώσιμες και είχαν προοπτική. "Πρέπει να αποφασίσουμε ποιους θέλουμε να στηρίξουμε και αυτοί δεν πρέπει να είναι όσοι δεν ήταν, και προ κορονοϊού, βιώσιμοι", είπε, βρίσκοντας σύμφωνο όχι μόνο τον έτερο τραπεζίτη, κ. Γεωργακόπουλο, αλλά και τους δύο εκπροσώπους του πάνελ από τον επιχειρηματικό τομέα.

Ο κ. Γεωργακόπουλος επεσήμανε ιδιαιτέρως ότι οι τράπεζες θα παρακολουθούν από πολύ κοντά τόσο το πού θα διοχετευθεί η ρευστότητα (σε καλές και βιώσιμες επιχειρήσεις), όσο και τη χρήση των νέων κεφαλαίων, καθώς αυτό που προέχει είναι η συντήρηση της απασχόλησης. Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη στήριξη που θα δοθεί στον κλάδο του τουρισμού, προκειμένου να λειτουργήσουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και να δημιουργηθεί ανάχωμα σε οπορτουνιστικές απόπειρες εξαγορών, χωρίς, αυτό να σημαίνει ότι θα εμποδιστούν νέες επενδύσεις.

Στο ίδιο θέμα της στήριξης του τουριστικού κλάδου, ο κ. Καλαντώνης συμπλήρωσε ότι ξενοδοχεία και τουρισμός αποτελούν στρατηγικό κλάδο και οι τράπεζες σχεδιάζουν να δώσουν δάνεια 600 – 700 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τους ενήμερους και δυνατούς "παίκτες"να βγουν αλώβητοι από την κρίση. "Θα εξετάσουμε ξεχωριστά και την κάθε περίπτωση οριακά ενήμερων δανειοληπτών, είτε μεταθέτοντας τις δόσεις τους είτε με νέα δάνεια. Ωστόσο, για τους μη βιώσιμους οι λύσεις ήταν περιορισμένες και θα είναι, φοβάμαι, και στο μέλλον¨, είπε.

Τον φόβο αφελληνισμού του τουριστικού κλάδου στην παρούσα κρίση εξέφρασε ο κ. Παλαιολόγος, λόγω του κατακερματισμού του κλάδου που περιορίζει τη διαπραγματευτική του δύναμη και των τρομακτικών ενισχύσεων που δίνουν κυβερνήσεις βορειοευρωπαϊκών χωρών σε δικές τους τουριστικές εταιρείες. "Όλος ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, δόθηκε ως στήριξη άνευ όρων σε μία και μόνη εταιρεία από κυβέρνηση βόρειας ευρωπαϊκής χώρας", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν είναι αντίθετος στις πωλήσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά όχι υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμού.

Ο κ. Παλαιολόγος έκανε λόγο για μία χαμένη χρονιά στον τουρισμό, είπε ότι τα κόστη αδράνειας θα πρέπει να επιβαρύνουν τους tour operators και δήλωσε ότι ο τουρισμός παραμένει με τρομερή αναπτυξιακή δυνατότητα και θα οδηγήσει ξανά το τρένο για την ανάπτυξη της Οικονομίας. 

Πηγή:capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση